Ερώτηση μελισσοκόμου...
Κάποιος έβαλε τα μελίσσια του κοντά στα δικά μου. Υπάρχει κάποιος νόμος που να καθορίζει τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων, και αν ναι ποιά απόσταση είναι αυτή. Επίσης αν τοποθετήσει κάποιος μελίσσια στα 10 μέτρα μπροστά απο τα δικά μου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα; Και αν ναι τι μπορώ να κάνω; Επίσης, είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι όταν βρίσκονται πολλά μελίσσια μαζεμένα δεν δουλεύουν; Αν μπορείτε απαντήστε μου γιατί δεν ξέρω τι να κάνω.
Απάντηση...
Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων δεν υπάρχει κάποιος έγγραφος νόμος που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Μεταξύ μας οι μελισσοκόμοι, άτυπα λέμε ότι πρέπει να τοποθετούμε τα μελίσσια μας τουλάχιστον 100 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον. Για να μην δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή μελιού, να μην παραπλανούνται οι συλλέκτριες, να μην γίνονται λεηλασίες και γενικά να δουλεύουν σωστά τα μελίσσια χωρίς προβλήματα. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος μελισσοκόμος έρθει και "μπαστακωθεί" "τσίμα τσίμα" στα δικά μας μελίσσια;
Στην περίπτωση που ένας μελισσοκόμος τοποθετήσει τα μελίσσια του ακριβώς μπροστά απο τα δικά μας, σε απόσταση 5-10 μέτρα τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Όπως γνωρίζουμε η πρώτη σειρά μελισσιών συγκεντρώνει τις περισσότερες συλλέκτριες. Δηλαδή τα μελίσσια του διπλανού μελισσοκόμου θα κερδίζουν συλλέκτριες ενώ εμείς θα χάνουμε. Αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας οτι συμβαίνει πάντα, αλλά στα βιβλία μελισσοκομίας έτσι αναπτύσσεται η συγκεκριμένη τεχνική. Δηλαδή τα πρώτα μελίσσια πάντα κερδίζουν σε πλυθησμό, πόσο μάλλον αν έχουν και το ίδιο χρώμα. Οι συλλέκτριες κατα τη συλλογή μελιού είναι κουρασμένες φορτωμένες με προμήθειες και πολλές φορές μπορεί να χάσουν την αυτοσυγκέντρωση τους.
Αυτό με τις συλλέκτριες είναι το λιγότερο! Σαν μελισσοκόμοι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν απομακρυσμένοι απο τους υπόλοιπους, για να αποφύγουμε την μετάδοση ασθενειών, και κυρίως την βαρρόα η οποία μεταδίδεται με τους κηφήνες απο μελίσσι σε μελίσσι. Αν εμείς για παράδειγμα έχουμε κάνει θεραπεία της τάξης του 99.9% και πάμε δίπλα σε ένα μελισσοκόμο που είναι γεμάτος βαρρόα, το αποτέλεσμα είναι να αποκτήσουμε και εμείς. Τους συνοστισμούς μελισσιών πρέπει να τους αποφεύγουμε, πόσο μάλλον να έρθει ένας μελισσοκόμος, που δεν γνωρίζουμε τι μελίσσια έχει, αν εχει ασθένειες, δίπλα απο τα δικά μας κλπ.
Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Ωστόσο η μοναδική λύση είναι να μιλήσουμε στον ίδιο το μελισσοκόμο, και να του εξηγήσουμε το πρόβλημα και αν μπορεί να αλλάξει θέση στα μελίσσια του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε κάποια άσχημη πράξη στα μελίσσια του, είναι έγκλημα! Δεν φταίνε τα μελισσάκια σε τίποτα. Επειδή έχω ακούσει πολλά άσχημα περιστατικά, μελισσοκόμοι που γκρεμίζουν τις κυψέλες, ακόμη και περίπτωση δηλητηρίασης με ψεκασμό aerozol στην είσοδο. Όποιος κάνει τέτοια πράξη δεν είναι μελισσοκόμος ούτε άνθρωπος. Είναι κάτι πολύ χειρότερο...
Η τελική λύση αν δεν μπορούμε να απομακρύνουμε με κανένα τρόπο το μελισσοκόμο είναι να μετακινήσουμε εμείς τα μελίσσια. Και κάτι τελευταίο. Στη περίπτωση που έχουμε τα μελίσσια μας σε ιδιόκτητο χώρο και έχουμε μιλήσει στον ιδιοκτήτη, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να διώξει τον άλλο μελισσοκόμο. Ο νόμος λέει οτι απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσιών σε ιδιωτικό χώρο, εφόσον δεν υπάρχει άδεια απο τον ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!