Μελίσσια που έχουν σμηνουργήσει μπορούν να δώσουν μέλι, και αν ναι αυτό πως γίνετε; Η αλήθεια είναι πως η σμηνουργία μπορεί να καταστρέψει τη μελισσοκομική μας επιχείρηση, απο άποψη ότι όταν ένας αφεσμός φύγει είναι χρήματα που πετάνε μακριά! Όχι μόνο κοστίζει πτώση στη παραγωγή μελιού, αλλά και άλλα συνεπακόλουθα. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε ότι λίγο πρίν τη σμηνουργία, αλλά και μετά δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη του μελισσιού. Σύμφωνα με καταγεγραμμένες μετρήσεις, ένα μελίσσι που σμηνουργεί μειώνει δραματικά τη γέννα του μια εβδομάδα πρίν, ενώ η διαδικασία δημιουργίας νέας μάνας και γονιμοποιήσης πάντα έχει το ρίσκο το μελίσσι να μη καταφέρει να πιάσει τόπο.
Το ερώτημα όμως σήμερα, είναι αν ένα μελίσσι που έχει σμηνουργήσει, μπορεί να βγάλει μέλι. Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Όπως για παράδειγμα πόσες σμηνουργίες έχασε το μελίσσι μας. Αν για παράδειγμα ένα διόροφο μελίσσι σμηνούργησε δύο και τρείς συνεχόμενες φορές πρίν το καταλάβουμε, και κατέληξε 3 πλαίσια με το ζόρι, τότε η παραγωγή μελιού πήγε στράφι! Ίσως αμα καταφέρουμε να το φτιάξουμε 10άρι με εντατικούς χειρισμούς, ως το πεύκο το σεπτέμβριο, να πάρουμε μέλι. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε το μελίσσι με ταίσμα και προσθήκη νέως κηρηθρών.
Το πιο συνηθισμένο αυτή την εποχή, είναι να σμηνουργήσει το μελίσσι και να χάσει 4-5 πλαίσια πλυθησμό περίπου ίσως και λίγο παραπάνω. Δηλαδή ένα 20άρι μελίσσι να γίνει περίπου 12-13 πλαίσια. Η ένα 30άρι μελίσσι να γίνει 18 πλαίσια. Η αλήθεια είναι πως αν η σμηνουργία είναι νωρίς πχ απρίλιο τότε έχουμε περιθώριο με τα δικά μας κόλπα να το ξανα στήσουμε το μελίσσι μας. Αν όμως σμηνουργήσει το μελίσσι λίγο πρίν την ανθοφορία που θα πάρουμε μέλι, τότε δε νομίζω ότι προλαβαίνουμε να κάνουμε και πολλά.
Εγώ με μελίσσια που σμηνούργησαν έχω επισκεφτεί τον έλατο, και είδα ότι ήταν πολύ πεσμένα σε παραγωγή. Για να συλλέξει ένα μελίσσι μέλι χρειάζεται πολλές εργάτριες. Παλιές εργάτριες. Και ένα μελίσσι που σμηνουργεί χάνει αυτές τις παλιές εργάτριες, οπότε είναι φυσικό να μην μπορεί να παράγει. Για να σας το δώσω να καταλάβετε θα σας το περιγράψω ακόμα καλύτερα. Έχουμε ένα μελίσσι με 8 γόνους και 10 πλαίσια πλυθησμό. Κάθε μέρα στο μελίσσι γεννιούνται τουλάχιστον 1000 εργάτριες. Μια εργάτρια θέλει 10 μέρες περίπου για να γίνει συλλέκτρια, οπότε μετά απο ένα διάστημα αρχίζει το μελίσσι να δημιουργεί σορεία απο μέλισσες συλλέκτριες. Και όσο το μελίσσι συνεχίζει να γεννάει οι συλλέκτριες γίνονται όλο και περισσότερες. Ένα τέτοιο μελίσσι θα μας φέρει μέλι, που έχει πολλές πολλές συλλέκτριες.
Αν θέλουμε ένα μελίσσι που σμηνούργησε να μας δώσει μέλι, πρέπει να φτιάξουμε πλυθησμό. Προσωπικά πιστεύω πως δεν αξίζει να πάρουμε πλαίσιο με γόνο απο κάποιο δυνατό μελίσσι και να του το δώσουμε. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε μια ανθοφορία συμφέρει να έχουμε ένα πολύ δυνατό μελίσσι παρά δύο αδύναμα.
Το μυστικό με τα μελίσσια που σμηνούργησαν είναι να μη τα παρατήσουμε. Μπορούμε κανονικά να τους δίνουμε τροφή ή σιρόπι, και να τους δίνουμε συνεχώς πλαίσια για να γεννάνε. Κατά κανόνα λοιπόν όπως λένε και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, τα μελίσσια που σμηνουργούν μπορούν να δώσουν μέλι, αλλά ίσως αργήσουν λίγο. Μην περιμένετε μελίσσι που σμηνούργησε σε ένα μήνα να δώσει μέλι, είναι αδύνατο αυτό, γιατί έχει έλλειψη απο συλλέκτριες. Όμως αν περάσουν 2-3 μήνες τότε με σιγουριά μπορεί να δώσει μέλι. Γενικά οι ανθοφορίες χρειάζονται κάποιον ελάχιστο πλυθησμό. Πχ στον έλατο θέλουμε πάνω απο 16 πλαίσια πλυθησμό, ενώ στο πεύκο σίγουρα πάνω απο 10 πλαίσια.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!