Η καλύτερη μέθοδος για να έχουμε κατακόρυφη ανάπτυξη στα μελίσσια μας, είναι να έχουμε στη διάθεση μας κηρήθρες με μέλι! Δίνοντας στα μελίσσια Κηρήθες με μέλι πετυχαίνουμε πολλαπλά οφέλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα μελίσσι που τρέφεται με μέλι, οι μέλισσες ζούν περισσότερο, το μελίσσι πάει με 1000 πιο μπροστά. Το ζήτημα είναι ποιές κηρήθρες θεωρούνται οι ιδανικές, και με ποιό τρόπο τις δίνουμε στα μελίσσια για να τα "διεγείρουμε".
Καταρχήν το σημαντικότερο, είναι να έχουμε στη διάθεση μας κηρήθρες γεμάτες μέλι. Αυτές τις συλλέγουμε κυρίως το φθινόπωρο, όταν σφίγγουμε τα μελίσσια. Επιλέγουμε να μη τις τρυγήσουμε, και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο, στη κατάψυξη ή όπου αλλού επιθυμούμε. Όταν λέμε οι κηρήθρες να έχουν μέλι εννοούμε να είναι βαριές στο χέρι, και να ζυγίζουν πάνω απο 1 κιλό.
Το επόμενο βήμα είναι να ξύσουμε το σφραγισμένο κερί πάνω απο το μέλι, έτσι ώστε να εξαναγκάσουμε το μελίσσι να πάρει το μέλι και να το καταναλώσει. Την Άνοιξη το μελίσσι τρώει το μέλι, περισσότερο απο κάθε άλλη εποχή. Και ξέρετε ο γόνος που προκύπτει απο γνήσιο μέλι, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Τα μελίσσια πάνε σφαίρα!
Αφού ξύσουμε τη κηρήθρα δίνουμε το πλαίσιο δίπλα στον γόνο, και οι μέλισσες θα το πιάσουν κατευθείαν για να φάνε το μέλι.
Δείτε μερικά πλαίσια που θεωρούνται ιδανικά για να διεγείρουμε το μελίσσι, χωρίς να δώσουμε σιρόπι...
Και εδώ βλέπουμε ένα πλαίσιο που έχει λίγο μέλι, και δε μπορεί να "δυναμώσει το μελίσσι" μας...
Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι την Άνοιξη δίνουμε πρώτα όσα πλαίσια έχουν πολύ μέλι ή γύρη, και στη συνέχεια τις άδειες κηρήθρες. Νωρίς την Άνοιξη το μελίσσι έχει την περισσότερη ανάγκη, απο κάθε άλλη περίοδο.
Δείτε το βίντεο...
4 Σχόλια
Από την εμπειρία σου περιμένεις την κονσέρβα άλλος να στην ανοίξει για να την φας όταν πεινάς...πάνω σε φενιιιζολ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τροφοδοσία με ζάχαρη είναι έγκλημα και ασέβεια προς τις μέλισσες. Δεν τρέφονται εκ φυσεως με ζάχαρη και τους στερούμε βασικά συστατικά της διατροφής τους όταν ταΐζουμε ζαχαρες. Ένας καλός μελισσοκόμος με αγάπη για τις μέλισσες φροντίζει ώστε τα μελίσσια να ευημερούν και όχι απλά να επιβιώνουν. Μέλισσες που τρέφονται με μέλι, ζουν περισσότερο, είναι πιο παραγωγικές και βγάζουν πολυ καλύτερες βασίλισσες. Δεν το λέω εγώ οι μελέτες των βιολόγων και η λογική τα λέει. Ένα παραγωγικό μελίσσι δεν είναι αυτό που βγάζει πολλά κιλά μέλι, αλλά αυτό που έχει δύναμη και αντοχές εκ φύσεως χωρίς πολλές θεραπείες και δεκανικια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλία Ζέρβα να υποθέσω ότι είσαι μελισσοτρόφος και όχι μελισσοκόμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝο υποθέσω ότι το δοκίμασες και είδες ότι δεν βγαίνει... Χαχα Ανώνυμε....
ΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!