Μπορεί να συμβεί σε όλους μας, και θέλω σήμερα να έχω τη ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ!
Εκεί που ξεκινάτε μια όμορφη μέρα, να πάτε για επιθεώρηση γεμάτη διάθεση και όρεξη, όλα καταστρέφονται, και η χαρά γίνετε πόνος, θλίψη και θυμός. Ποιος μελισσοκόμος βλέπει αυτό το αποτρόπαιο θέαμα, και δεν θα του έρχεται να κλάψει; Ο κόπος και ο ιδρώτας του μελισσοκόμου στο χώμα νεκρός! Χιλιάδες μέλισσες πεθαμένες μπροστά απο τις κυψέλες, και ο λόγος; Το προφανές! Δηλητήρια! Τέτοια δηλητήρια που η ζημιά στο περιβάλλον είναι ασύλληπτη... Και συνεχίζουν να κυκλοφορούν, και να καταστρέφουν τη μελισσοκομεία, χάρη στην άγνοια αυτών που τα ρίχνουν, και την συναίνεση όλων αυτών που τα εμπορεύονται.
Ο ίδιος ο μελισσοκόμος μας αναφέρει επί λέξη το εξής: "Όταν αντίκρισα τα παρακάτω θέαμα ήταν στο 98% του μελισσοκομείου μου. Έριξαν φυτοφάρμακο σε 2 φοίνικες ανθισμένους με νεονικοτινοειδή DANTOP. Το μελισσοκομείο μου βρίσκονταν σε λιγότερο από 500 μ από τους φοίνικες και οι φωτογραφίες δίνουν τα αποτελέσματα. "
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα νεονικοτοειδή, δεν έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται. Ο συνάδελφος καταστράφηκε απο το φάρμακο DANTOP το οποίο έχει νεονικοτοειδές ουσίες, άκρως νευρο-τοξικές για τις μέλισσες. Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι... Ας διαβάσουμε λίγα λόγια γι αυτό το φάρμακο απο την εταιρία...

Το DANTOP Είναι διασυστηματικό εντομοκτόνο, επαφής και στομάχου, Δρα καταστρέφοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα του εντόμου.
Τρόπος Εφαρμογής:
Για τα φοινικοειδή
Οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής με έγχυση:
α) ανοίγεται με τρυπάνι κατάλληλη οπή στον κορμό
β) το βάθος της οπής πρέπει να είναι ίσο με το 1/3 της διαμέτρου του κορμού σε αυτό το σημείο και το πλάτος της να είναι περίπου 1 εκ.
γ) στην οπή που έχει δημιουργηθεί τοποθετείται κατάλληλη ειδική βαλβίδα εισροής που εμποδίζει την εκροή του υλικού. Η βαλβίδα παραμένει μετά το τέλος της εφαρμογής και για μεταγενέστερες εφαρμογές. Για την αποφυγή του κινδύνου δευτερογενούς προσβολής από μύκητες στο σημείο της οπής, να γίνεται χρήση χαλκούχων σκευασμάτων, σε συνδυασμό με μηχανικό κλείσιμο της οπής (π.χ. με χρήση σιλικόνης).
δ) Η έγχυση του υλικού γίνεται αργά και προσεκτικά για να μην υπάρξουν απώλειες.
ε) Τα δένδρα στα οποία έγινε η εφαρμογή επισημαίνονται με ανεξίτηλα καρτελάκια. Καταγράφονται σε πρωτόκολλα η ημερομηνία εφαρμογής, η ποσότητα που εγχύθηκε και οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. 1.Στη ροδακινιά να μην ξεπερνιούνται κατά την εφαρμογή τα 14 γρ. σκευάσματος ανά
στρέμμα
2.Να μην εφαρμόζεται το σκεύασμα όταν οι μέλισσες είναι σε φάση έντονης κινητικότητας
3.Να μην εφαρμόζεται το σκεύασμα κατά την περίοδο της άνθησης
4.Να μην εφαρμόζεται το σκεύασμα σε περίπτωση που εμφανίζεται μελίττωμα (π.χ.
περισσότερες από 4 αφίδες ανά φύλλο).Φυτοτοξικότητα: Δεν είναι φυτοτοξικό όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες και χρήσεις
Διαβάζοντας αυτές τις οδηγίες πραγματικά τρελάθηκα.
Δεν αναφέρεται πουθενά απο τους γεωπόνους, πόσο τοξικό είναι αυτό το φάρμακο για τις μέλισσες. Μάλιστα είναι υποχρεωτικό απο την ευρωπαική ένωση, να αναγράφονται αυτές οι πληροφορίες. Μα πόσο δύσκολο είναι, να τόνιζαν ότι δεν πρέπει να γίνετε καμία επέμβαση κατά την ανθοφορία, λόγω της τοξικότητας του προς τις μέλισσες; Πραγματικά λυπάμαι γι αυτά που συμβαίνουν. Θλίβομαι όλος μέσα μου, αλλά είμαι πολύ "μικρός" για να μπορέσω να τα βάλω με αυτά τα "συστήματα", που στόχος τους είναι μόνο το χρήμα. Ας παλέψουμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί οι μέλισσες αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, και όχι βασανιστικό θάνατο απο αυτά τα δηλητήρια...
3 Σχόλια
Φίλε υπομονή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω περάσει και εγώ και μάλιστα στα πρώτα μου βήματα και οχι από κάποιων που δεν γνώριζα ο οποίος,κάνει χρήση ενός φαρμάκου το οποίο κάποιος του υπέδειξε!!!(Στην επαρχία οι γεωπόνοι εκμεταλλευόμενοι την παντελη έλλειψη ελενχων,με απώτερο σκοπό το κέρδος πασάρουν ότι τους συμφέρει αλλά από τον γείτονα γιατί θεωρούσε τον χώρο που είχα της κυψέλες δικό του!!!(στο τέλος και οι μέλισσες πέθαναν και ο χώρος παρέμεινε στην κατοχή μας όπως και άλλοτε ήταν!!!!
Λυπάμαι φίλε ξέρω πως νιώθει!!!
Λυοαμαι για τη ζημια και είναι λάθος του χρήστη. Μαλλον και εσυ δεν διαβασες σωστα το φαρμακο. Πανω γραφει με λεπτομέρεια οδηγίες για την προστασία των μελισσών. Η ευθυνη είναι σε αυτον που χρησιμοποιεί το φαρμακο γιατι δε διαβαζει την ετικετα. Οι Γεωπονοι συνεχως ενημερωνουμε τους πελατες για την προστασια των μελισσων, αλλα και οι ετικετες το αναφερουν. Μη κατηγορουμε χωρις να ξερουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόζεται απαραιτήτως για φάρμακα όπως το συγκεκριμένο, νόμος για την διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι γεωπόνοι που πωλούν γεωργικά φάρμακα είναι επιστήμονες και είμαι πεπεισμένος πως θέλουν να βοηθήσουν και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες.Σαφώς προστατεύουν τις μέλισσες και γνωρίζουν καλύτερα από όλους την συνεισφορά των στην γονιμοποίηση, αύξηση παραγωγής κ.α. των φυτών.Έστω και τώρα, κατά την γνώμη μου πολύ αργά, αρχίζουν και εφαρμόζονται νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον από αθρόα και ανεξέλεγκτη χρήση χημικών ουσιών. Η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε αν θέλουμε ποιότητα στην ζωή μας και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να καταγράφονται ελέγχονται και να αποδίδονται ποινές στους παραβάτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!