Widget Recent Post No.

Να μαζέψω γύρη ή να την αφήσω για μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερο μέλι στα μελίσσια μου;



Επηρεάζει η συλλογή γύρης την ανάπτυξη και τη παραγωγή μελιού; Υπάρχει τρόπος να τα πετύχουμε και τα δύο χωρίς να θυσιάσουμε ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο; Γιατί μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν βάλουν γυρεοπαγίδες στα μελίσσια θα τα "γονατίσουν" απο θέμα ανάπτυξης. Επίσης γιατί μερικοί μελισσοκόμοι όταν τους ρωτάμε "έβγαλες καθόλου γύρη φέτος", απαντάνε "ετοιμάζω τα μελίσσια μου για τον έλατο φέτος", η "ετοιμάζομαι για τρύγο μελιού σε λίγο διάστημα, και τα μελίσσια βάζουν μέλι". Πιστεύω πως αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά και άκρως ενδιαφέρονται για όλους μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε απαντήσεις...

Όσες φορές έχω τοποθετήσει γυρεοπαγίδες στα μελίσσια δεν είδα σημαντικές διαφορές στην μείωση του γόνου αλλά ούτε και στην ανάπτυξη του μελισσιού. Το γεγονός όμως οτι η παγίδα εμποδίζει τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν γρήγορα, σημαίνει ότι έχουμε μια μείωση στη συλλογή μελιού. Εφόσον λοιπόν από τη γυρεοπαγίδα περνά μικρή ποσότητα γύρης και ταυτόχρονα έρχεται λίγο μέλι καταλαβαίνουμε ότι η βασίλισσα μπορεί να μειώσει τη γέννα της εφόσον το ερέθισμα που παίρνει απο τις μέλισσες είναι οτι κάτι δεν πάει καλά εξω. Που να φανταστεί οτι έχουμε κάνει "ζαβολιά" με πατέντα μπροστά στην είσοδο της κυψέλης. 

Απο τη στιγμή που μπαίνει η γυρεοπαγίδα οι μέλισσες τη πρώτη μέρα φέρνουν λίγη γύρη. Οι συλλέκτριες γύρης είναι πολύ λίγες. Καθώς όμως η παγίδα συγκρατεί αυτή τη ποσότητα και αυτό που μπαίνει μέσα δεν επαρκεί, δίνεται εντολή να έρθει περισσότερη γύρη. Έτσι οι συλλέκτριες επικεντρώνονται στη συλλογή γύρης. Πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται οι συλλέκτριες νέκταρος. Όμως υπάρχει μέλισσα που συλλέγει μόνο γύρη και όχι νέκταρ; Μα φυσικά και υπάρχει, εφόσον πολλά μελισσοκομικά φυτά δίνουν πλούσια γύρη και καθόλου νέκταρ. 


Οι μεγάλες και έμπειρες μέλισσες όμως ξέρουν να γίνονται αποδοτικές στη δουλειά τους και μπορούν να συλλέγουν νέκταρ και γύρη ταυτόχρονα. Η μέλισσα έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να κουβαλήσει και να πετάξει με φορτίο μεγαλύτερο απο το βάρος της. Σε γενικές γραμμές λοιπόν όταν σκοπεύουμε να πάρουμε μέλι απο τα μελίσσια μας, δεν βάζουμε γυρεοπαγίδες διότι με αυτό το τρόπο μειώνεται η παραγωγή. Συγκεκριμένα αποφεύγουμε την τοποθετήση γυρεοπαγίδων ταυτόχρονα με την ανθοφορία πχ όταν έχουμε τα μελίσσια στη πορτοκαλιά. Τα πιο αποδοτικά μελίσσια στη συλλογή γύρης είναι αυτά που είναι διώροφα και έχουν πολύ γόνο. 

Πολλοί πεπειραμένη μελισσοκόμοι με χρόνια εμπειρία στη συλλογή και παραγωγή γύρης συμβουλεύουν τους μελισσοκόμους να τοποθετούν γυρεοπαγίδες στα μελίσσια τους για να ξελαφρώνουν οι κηρήθρες απο υπερβολικές ποσότητες. Μην ξεχνάμε και το φαινόμενο μπλοκαρίσματος του γόνου που συμβαίνει απο τον Μάρτιο έως και τον Μάιο ανάλογα με τη περιοχή. Βάζωντας παγίδα απελευθερώνονται οι κηρήθρες και τα μελίσσια καταναλώνουν απο το αποθηκευμένα. Άρα βοηθάμε να δωθεί χώρος για να γεννήσει η βασίλισσα.

Η καλύτερη περίοδος για να μπούν παγίδες είναι τον Απρίλιο - Μάιο. Για να έχουν μεγάλη απόδοση η παγίδες πρέπει να έχει προηγηθεί βροχή. Η συλλογή της γύρης απο τις μέλισσες χρειάζεται πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας. Γι αυτό άλλωστε μετά απο μια καλή μπόρα, τις επόμενες ημέρες οι γυρεοπαγίδες υπερχειλίζουν απο ποσότητα. 

Όσον αφορά την περισυλλογή και το άδειασμα των συλλεκτών μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε 1-2 ημέρες, απογευματινές ώρες με τη χρήση ελαφρού καπνού για να μην ενοχλήσουμε τα σμήνη. Δεν βάζουμε τις παγίδες συνεχόμενα πάνω απο μια εβδομάδα ή δέκα μέρες γιατί τα μελίσσια αρχίζουν να μη μαζεύουν πολύ γύρη, να βρίσκουν μεθόδους να την περνάνε απο τις υποδοχές, και το κυριότερο να μην δημιουργείτε έλλειψη στη κυψέλη. Έτσι λοιπόν αφήνουμε 2-3 ημέρες να πάρουν πάλι δυνάμεις και τις ξανα τοποθετούμε.

Δεν απαντήσαμε όμως ακόμα, τα βασικά ερωτήματα της σημερινής ανάρτησης. Γιατί μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν βάλουν γυρεοπαγίδες στα μελίσσια θα τα "γονατίσουν" απο θέμα ανάπτυξης; Ισχύει; Ναι συνάδελφοι ισχύοι, αν δεν γνωρίζουμε πότε να βάλουμε γυρεοπαγίδες. Οι παγίδες μπαίνουν όταν υπάρχει περίσσευμα γύρης, και αποθηκεύεται σε σημείο που να γίνονται μπλοκαρίσματα. Η εμπειρία λέει ότι τα μελίσσια δεν ρίχνουν την ανάπτυξη τους, τουλάχιστον οι διαφορές δεν είναι ικανές να φανούν στα μάτια του μελισσοκόμου. Ίσως καμιά φορά τα μελίσσια δεν χτίζουν τόσο καλά τις κηρήθρες, αλλα όχι τίποτα τραγικό. 

Εγώ όταν τοποθετώ γυρεοπαγίδες βάζω ζυμαράκι στα μελίσσια για να έχουν τροφή και να μην μειώνει τη γέννα της τη βασίλισσα. Οπότε καμία ζημιά! Και γόνος και χτίσιμο, και γύρη, και μελάκι αργότερα!!

Επίσης γιατί μερικοί μελισσοκόμοι όταν τους ρωτάμε "έβγαλες καθόλου γύρη φέτος", απαντάνε "ετοιμάζω τα μελίσσια μου για τον έλατο φέτος", η "ετοιμάζομαι για τρύγο μελιού σε λίγο διάστημα, και τα μελίσσια βάζουν μέλι";

Ένας μελισσοκόμος που βρίσκεται σε νομή για μέλι ΔΕΝ βάζει ποτέ παγίδες. Η γυρεοπαγίδα δεν μπαίνει ποτέ στο μελίσσι όταν δουλεύει και βάζει μέλι. Συνεπώς όποιος έχει σκοπό να τρυγήσει σύντομα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βάλει παγίδα. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με αυτούς τους μελισσοκόμους που ετοιμάζουν τα μελίσσια τους για τον έλατο, και δεν παράγουν γύρη; Όπως είπαμε όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Ο σωστός μελισσοκόμος ξέρει οτι πριν μεταφέρει τα μελίσσια του στον έλατο, μπορεί να βγάλει και γύρη, να έχει ανάπτυξη ταυτόχρονα και στη συνέχεια μετά απο κάποιο διάστημα να πάρει και μέλι. Αυτά για σήμερα!

Δείτε και τη σημερινή παραγωγή γύρης απο τα μελίσσια. Οι συλλέκτες που δουλεύουμε είναι της ANEL και είναι οι καλύτεροι με διαφορά! 
Δείτε την επαναστατική γυρεοπαγίδα της ANEL...
Επικοινωνήστε με την ANEL στο:  2102483870 
Επισκεφτείτε το site: www.anel.gr



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Συναδελφοι καλησπερα ξεχασα 3 γυρεοπαγιδες αρκετες μερες κλιστες μετα μετα απο μια εβδομαδα συλογης ενω τις αλλες τις ανοιξα αυτες τις ξεχασα μπορει και 6 μερες ειχε πεσει ο συλεκτης και υπηρχε αρκετη γυρη στην εισοδο τις ανοιξα και τιν απομενη μερα εκανα εναν ελενχο σ'αυτα τα μελισσια βρηκα δυο τελερα γυρες μελια τα ακριανα 2 τελαρα γεματα χωρις κενο 2 τελαρα με περισοτερη γυρη απο το γονο και της ποιο ομοιομορφες γενες 4 τελερα κατο στο κεντρο και 5 τελερα στον οροφο μια σφερα στο κετρο του μελισσιου.Και οι γυρες που ηταν μεσα δεν ηταν παλιες.Δεν νομιζω να πεφτει η γενα της βασιλισας αμα εξω υπαρχει αφθονη γυρη
    μονο αν ειμαστε σε κενο ανθοφοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα εχεις δικιο σε αυτο Πάνο. Ένα 30% ποσοστό γύρης νομίζω περνά μέσα στη κυψέλη, και οι μελισσες ευεβρισκουν συνεχως νέους τρόπους για να περνάνε τη γύρη μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!