Πως κάνουμε την επιλογή του καλύτερου μελισσιού για να δημιουργήσουμε σωστές παραφυάδες με άριστες βασίλισσες; Όπως γνωρίζουμε όλα τα χαρακρητιστικά που επιδιώκει ένας μελισσοκόμος απο ένα καλό μελίσσι οφείλονται στα γονίδια και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βασίλισσας. Η ανάπτυξη του μελισσιού εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Η σμηνουργία του μελισσιού εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Η συλλογή μελιού εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Η συλλογή ποιοτικής γύρης, πρόπολης εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Η ανθεκτικότητα σε ασθένειες εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Η επιθετικότητα του μελισσιού εξαρτάται απο τη βασίλισσα. Όλες σχεδόν οι λειτουργίες εξαρτώνται άμεσα σπο τη βασίλισσα. Αλλά δεν είναι μόνο τα γονίδια που κάνουν μια καλή βασίλισσα. Είναι και η συνθήκες κατα της οποίες μεγάλωσε στην βρεθική της ηλικία. Δηλαδή αν τράφηκε με πολύ και θρεπτικό βασιλικό πολτό, και τα γονίδια που φέρει είναι επιλεγμένα απο το μελισσοκόμο.
Το θέμα μας όμως σήμερα είναι πως επιλέγουμε το καλύτερο μελίσσι; Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν αυτό που ήρθε πρώτο σε ολόκληρο το μελισσοκομείο. Δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε περισσότερο απο κάθε άλλο μελίσσι και πήρε δεύτερο πάτωμα νωρίτερα. Το ότι αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα δεν είναι τυχαίο. Όλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, και το κυριότερο είναι τα γονίδια της βασίλισσας. Επίσης ένα καλό μελίσσι δεν είναι απλώς ανεπτυγμένο, αλλά τα πλαίσια είναι γεμάτα μέλισσες. Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα ανεπτυγμένα μελίσσια που τα πλαίσια είναι σχεδόν άδεια. Εμείς επιλέγουμε το καλύτερο μελίσσι που έχει το πιο σφιχτό πλυθησμό.
Το ότι ο πληθυσμός διατηρείτε και δεν χάνεται οφείλετε στη βασίλισσα και στην γέννηση δυνατών απογόνων που έχουν την ιδιότητα να αντιστέκονται στις ασθένειες αλλά και στις κακουχίες.
Ένα μεγάλο μυστικό στην επιλογή του καλύτερου μελισσιού είναι η Γύρη. Η πολυχρωμία στη γύρη! Τι εννοούμε όμως όταν λέμε πολυχρωμία; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε βάλει σε 20 μελίσσια γυρεοπαγίδες. Καθώς ελέγχουμε τα μελίσσια βλέπουμε ότι μερικές γυρεοπαγίδες έχουν μόνο 1 χρώμα γύρη, ενώ μερικά ξεχωριστά μελίσσια έχουν όλα τα χρώματα. Πορτοκαλί, Κίτρινο, Κόκκινο, Μόβ, Μπέζ κλπ. Αυτό το μελίσσι που έχει την πιο πλούσια χρωματισμένη γύρη είναι το καλύτερο. Διότι δεν πάει μόνο σε μια ανθοφορία. Πάει και εδώ, πάει και εκεί συλλέγοντας πιο θρεπτική γύρη.
Η γύρη είναι πολύ σημαντική τόσο στην ανάπτυξη του μελισσιού όσο και στην αντιμετώπιση ασθενειών. Η γύρη θα πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα προκειμένου να συνθέτουν πρωτείνες και να μεγαλώνει σωστά ο γόνος. Όμως ένα είδος γύρης δεν μπορεί να περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο γόνος. Χρειάζεται πολύχρωμη γύρη, εφόσον σύμφωνα με πειράματα που έχουν γίνει είναι η πιο πλούσια τροφή. Και όταν συνάδελφοι ο γόνος ταίζεται καλά οι ασθένειες καταπολεμούνται απο το ίδιο το μελίσσι χωρίς ανθρώπινες επεμβάσεις. Συνεπώς αυτό με τη γύρη είναι άλλο ένα καλό σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του μελισσιού.
Εξίσου σημαντικά κριτήρια στην επιλογή του μελισσιού είναι η επιθετικότητα του μελισσιού, η τάση για σμηνουργία, και η συλλογή μελιού. Δηλαδή. Όταν ένα μελίσσι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ επιθετικό δεν μπορούμε να το επιλέξουμε. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε ένα επιθετικό μελίσσι στους εβδομαδιαίους χειρισμού σας. Επίσης όταν οι μέλισσες έρχονται σαν στούκας όταν πλησιάζετε τα μελίσσια δεν είναι καθόλου παράξενο να οφείλετε σε λίγα μόνο μελίσσια που δεν κάναμε τον κόπο να τους αντικαταστήσουμε τη βασίλισσα.
Όπως είπαμε πιο πάνω μερικά μελίσσια κατα ένα περίεργο τρόπο συλλέγουν πολύχρωμη γύρη και περισσότερη απο κάποια άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι. Μερικά μελίσσια κατα άγνωστους τρόπος καταφέρνουν να μαζεύουν μέλι και να αξιοποιούν τις υπάρχων ανθοφορίες μελιτοφορίες πολύ καλύτερα απο κάποια άλλα. Το κριτήριο αυτό μπορούμε να το επιβεβεαιώσουμε κατα τη διάρκεια του τρύγου, όπου μερικά μελίσσια έχουν εμφανώς περισσότερο αποθηκευμένο μέλι.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!