Βρισκόμαστε πλέον καθημερινά στα μελίσσια, και διανύουμε την πιο επικίνδυνη περίοδο για σμηνουργία! Όπως έχουμε πεί πολλές φορές, ο μόνος που φταίει αν σμηνουργήσουν τα μελίσσια είναι ο ίδιος ο μελισσοκόμος,. Εφαρμόζοντας κάθε άνοιξη τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούμε να "προλάβουμε" και να σβήσουμε τη σμηνουργία πρίν να είναι αργά. Η σμηνουργία είναι να ξέρετε σαν τη φωτιά σε έναν αχυρώνα! Αν αρπάξει ένα άχυρο φωτιά, τότε η φλόγα γίνετε ανεξέλενκτη. Έτσι και με τα μελίσσια, πρέπει να τα προλάβουμε πρίν κάν ανάψει αυτή η φλόγα! Διότι αν αργήσουμε έστω και λίγο, τότε είναι πλέον αργά. Μελίσσια που βάζουν στο νού τους να φύγουν, δεν πρόκειται να τα σταματήσουμε με τίποτα.
Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε τον απόλυτο χειρισμό ανάπτυξης και πρόληψης της σμηνουργίας ταυτόχρονα. Πάμε να τον δούμε λοιπόν; Ο χώρος που έχει το μελίσσι για να γεννάει, να χτίζει, να αποθηκεύει τροφές είναι το κλειδί στην υπόθεση της σμηνουργίας! Δηλαδή αν ως μελισσοκόμοι, φροντίζουμε να δίνουμε συνεχώς νέο χώρο, πρίν αυτός χρειαστεί, τότε έχουμε καταφέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Καλά όλα αυτά, αλλά πως θα το εφαρμόσουμε στη πράξη. Πάμε λοιπόν να σας πω ένα απλό παράδειγμα.
Έχουμε ένα 7άρι μελίσσι, το οποίο έχει 5 καλούς γόνους. Ένας φυσιολογικός μελισσοκόμος σκέφτεται, ότι πρέπει να φτάσει τα 8-9 πλαίσια για να πάρει το πάτωμα. Ωστόσο το μελίσσι σκέφτεται διαφοτερικά. Το μελίσσι ξέρει ότι σε μια εβδομάδα οι γόνοι θα έχουν εκκολαφθεί και θα επικρατήσει συνοστισμός. Σύμφωνα με έρευνες όσο πιο "στριμωγμένο" είναι το μελίσσι, ο συνοστισμός απο τις φερομόνες αυξάνει την τάση για σμηνουργία. Οπότε εμείς τι κόλπο κάνουμε για να χτυπήσουμε τη σμηνουργία πρίν αυτή συμβεί; Δίνουμε χώρο στα μελίσσια φυσικά, ανεβάζουμε πατώματα ας μη χρειάζονται ακόμα.
Σε ένα 7άρι μελίσσι με 5 γόνους λοιπόν, παίρνουμε ένα καλό σφραγισμένο γόνο, τον ανεβάζουμε στον δεύτερο όροφο, και βάζουμε δύο άχτιστα πλαίσια απο τις δύο μεριές. Επιπροσθέτως για να μειώσουμε την τάση για σμηνουργία, στο κάτω μέρος, στα πλάγια, εκεί που αρχίζει και εκεί που τελειώνει ο γόνος βάζουμε εναλλάξ, δύο άχτιστα ή χτισμένα κενά πλαίσια. Ουσιαστικά θέλουμε να δώσουμε χώρο για γέννα, χώρο για αποθήκευση τροφών, και νέες ασχολίες για τις μέλισσες, μειώνοντας έτσι την σμηνουργία. Εφαρμόζοντας τακτικά κάθε 4 ημέρες, τέτοιους χειρισμούς, ελέγχουμε πλήρως τα μελίσσια. Ποτέ μην περιμένετε τέτοια περίοδο να στριμωχτούν τα μελίσσια. Είναι σαν να λέμε στο μελίσσι σμηνούργησε...
Αντίστοιχα κάνουμε και σε ένα διόροφο μελίσσι. Μόλις φτάσει τα 17 πλαίσια περίπου, και δούμε ότι έχει πάρει φόρα ανάπτυξης, δίνουμε και τρίτο πάτωμα. Αναλόγως το μελίσσι μπορούμε να ανεβάζουμε το πάτωμα με 1 ή 2 γόνους. Στην περίπτωση μάλιστα που θέλουμε για κάποιο λόγο να ανεβάσουμε πάτωμα σε 6άρι μελίσσι, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς καν γόνο, ανεβάζοντας ένα πλαίσιο με γύρη και μέλι. Τωρα αυτή τη περίοδο όλα επιτρέπονται στα μελίσσια, και όλα τα λάθη συγχωρούνται. Κάνει ζέστη και τα μελίσσια τα διορθώνουν όλα σε χρόνο ντε-τε!
Οι βασίλισσες να ξέρετε προτιμούν να γεννούν στον πάνω όροφο, και εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Κάθε φορά που επιθεωρούμε τα μελίσσια, φροντίζουμε να δίνουμε χώρο, πρίν αυτός χρειαστεί. Αυτό είναι το μυστικό!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!