Με ποιους τρόπους μπορούμε να φτιάξουμε ποιοτικές βασίλισσες για δυνατά και πολύ παραγωγικά μελίσσια; Όπως γνωρίζουμε το σημαντικότερο ρόλο στη κυψέλη τον παίζει η βασίλισσα. Έτσι η αρχή για τη δημιουργία σωστών μελισσιών είναι η βασιλοτροφία. Δεν χρειάζεται να έχετε πολλά μελίσσια η μεγάλη εμπειρία για να κάνετε βασιλοτροφία. Αρκεί να έχετε διάθεση για δουλεια και κάποιες βασικές γνώσεις. Το κόστος για να αρχίσετε βασιλοτροφία είναι πολύ μικρό, και θα χρειαστείτε μόνο λίγα ευρώ.
Θα χρειαστούμε ένα εμβολιαστήρι μεταλλικό, πλαστικά κελιά και πλαστικές βέργες. Τα πλαστικά κελιά για μεγάλη αποδοχή τα βουτάμε το στόμιο τους σε λιωμένο κερί και τα τοποθετούμε 1-2 ημέρες μέσα στα μελίσσια για να πάρουν τα αρώματα του μελισσιού. Με τη βασιλοτροφία έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Επιλέγουμε τα μελίσσια που θα πάρουμε προνύμφες, χωρίς να χρειαστεί να τα σπάσουμε η να τα χωρίσουμε σε παραφυάδες. Διαλέγουμε τα γονίδια που θέλουμε δηλαδή μελίσσια με μεγάλη ανάπτυξη πρώιμα, μηδενική τάση σμηνουργίας, υψηλή συλλογή μελιού κλπ.
Το μυστικό όμως είναι την ώρα του εμβολιασμού να γίνουν σωστά οι κινήσεις. Τι ηλικίας σκουληκάκια πέρνουμε; Εδώ είναι το μεγάλο μυστικό! Όσο πιο νέος είναι ένας μελισσοκόμος τόσο πιο καλά βλέπει, έτσι μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα απο ένα μεγαλύτερο. Μεγάλη τσαχπινιά πάνω στον εμβολιασμό έχουν οι γυναίκες μιας και έχει πολύ λεπτοδουλειά. Εν πάση περιπτώση, στον εμβολιασμό πρέπει να διαλέξουμε το μικρότερο δυνατό σκουληκάκι, που να έχει βγεί μόλις απο το αυγό του. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος που έχει στα χέρια του το πλαίσιο με τον γόνο μπορεί να διαχωρήσει τα σκουληκάκια που είναι πολύ μικρά και να τα διαλέξει.
Δίνω μεγάλη σημασία στην ηλικία του σκουληκιού μιας και υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες έρευνες που αποδεικνύουν οτι οι βασίλισσες που προέρχονται από εμβολιασμό μεγάλων σκουληκιών είναι κατα πολύ χειρότερες. Φυσικά θα σας το αναλύσω. Όταν εμβολιάζουμε με προνύμφες μιας ημέρας η βασίλισσα που θα προκύψει θα έχει περισσότερο χρόνο να τραφεί με πυκνό βασιλικό πολτό και να αναπτύξει τις ωοθήκες της έτσι ώστε να χωράνε πολλά εκατομμύρια σπερματοζωάρια.
Εδώ έχω να σας πω ένα μυστικό. Ξέρουμε ότι οι προνύμφες έως 3 ημερών τρέφονται με βασιλικό πολτό. Έτσι δεν μας έχουν πεί; Αν παρατηρήσετε όμως τα μελίσσια ο βασιλικός πολτός που τρώνε οι απλές εργάτριες είναι κατα πολύ κατώτερος και νερομένος απο αυτόν μιας που προορίζεται για βασίλισσα. Το γεγονός ότι ο βασιλικός πολτός δεν είναι θρεπτικός σημαίνει οτι αν πιάσουμε με το βελονάκι μεγάλη προνύμφη αυτή έχει περάσει μέρες με πολύ φτωχή τροφή, πράγμα που σημαίνει οτι δεν θα προκύψει μια καλή βασίλισσα.
Οι έρευνες λένε ότι αν πιάσουμε με το βελονάκι προνύμφη μιας ημέρας η βασίλισσα που θα μεγαλώσει θα αναπτύξει άριστα το αναπαραγωγικό της σύστημα. Η προνύμφη δεύτερης ημέρας δεν θα αναπτυχθεί σωστά όπως πρέπει και η χωριτικότητα σε σπερματοζωάρια στη κοιλιά της θα είναι μικρότερη. Αν εμβολιάσουμε 3ης ημέρας πιθανόν να προκύψει μια κακή βασίλισσα, η οποία να μην έχει και δυνάμεις να φτιάξει αυτά τα διόροφοα τριόροφα μελίσσια που βλέπουμε. Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατι μερικά μελίσσια μένουν στάσιμα, δεν αναπτύσσονται και ο γόνος είναι διάσπαρτος; Είναι λόγω της βασίλισσας.
Πολλοί μελισσοκόμοι καθώς εμβολιάζουν επειδή δεν βλέπουν καλά - και δικαιολογημένα γίνεται αυτό επιλέγουν μεγαλύτερα σκουλήκια τα οποία πιάνονται και καλύτερα με το βελονάκι. Είναι λάθος παιδιά. Παλέψτε να πιάσετε το μικρότερο σκουληκάκι διότι αυτό θα μας κάνει την καλύτερη βασίλισσα. Ξέρω οτι είναι πολύ λεπτοδουλειά, αλλά αυτές οι μικρές λεπτομέρειες ίσως κάνουν την διαφορά και στη δική σας μελισσοκομική επιχείρηση. Για να έχετε πάντα μεγάλα - παραγωγικά μελίσσια!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!