Widget Recent Post No.

Παραφυάδες με τη μέθοδο της σμηνουργίας



Όπως γνωρίζουμε η Άνοιξη αποτελεί την ιδανικότερη περίοδο για εκτροφή ποιοτικών βασιλισσών. Οι βασίλισσες που δημιουργούνται σε μια μεγάλη νεκταροέκκριση πχ αυτή της πορτοκαλιάς θεωρούνται οι πιο ανώτερες και καλές βασίλισσες. Μια καλή βασίλισσα που θα τραφεί με αυθονία στη βρεφικλή της ηλικία θα γίνει μεγαλύτερη σε μέγεθος, θα αυξηθεί το αναπαραγωγικό της σύστημα, το οποίο κατά συνέπεια θα επιφέρει μεγάλους πλυθησμούς και πολλά μέλια στο μέλλον.  Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι προκειμένου να εκθρέψει κάποιος βασίλισσες. Ασκώντας βασιλοτροφία εμβολιάζοντας τα μελίσσια κάνουν βασίλισσες αντικατάστασης και όχι σμηνουργίας, ενώ σε μια ορφάνια οι βασίλισσες είναι έκτακτης ανάγκης και δεν τρέφονται όπως θα έπρεπε να τραφούν.

Οι καλύτερες βασίλισσες θεωρούνται αυτές που προέρχονται από κελιά σμηνουργίας. Δηλαδή όταν μόνο του το μελίσσι αποφασίσει να κάνει βασιλοτροφία. Τότε οι βασίλισσες τρέφονται με πλούσια τροφή και ο όλος οργανισμός γίνεται μεγαλύτερος, δυνατότερος με πιο ανεπτυγμένο αναπαραγωγικό σύστημα κάτι που ειναι και το μυστικό στην βασιλοτροφία. Οι μέλισσες κάνουν κελιά σμηνουργίας την Άνοιξη όταν οι ανθοφορίες έξω είναι αύθονες!!! Σήμερα θα μοιραστούμε μια μέθοδο με την οποία εκμεταλευόμαστε τα κελιά σμηνουργίας και κόβουμε παραφυάδες δίχως κανένα κόπο η εμβολιασμό. Ταυτόχρονα έχουμε μελίσσια με τις δυνατότερες και ποιοτικότερες βασίλισσες!
Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι και ερευνητές που υποστηρίζουν ότι οι φθηνοπορινές βασίλισσες είναι εξίσου καλές με τις ανοιξιάτικες. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές αναφορές και μύθοι ότι οι βασίλισσες που παράγονται σε ανθοφορία ερείκης γίνονται οι καλύτερες. Είναι αλήθεια ότι η ανθοφορία αυτή συμβάλλει στη παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι σα τις ανοιξιάτικες πόσο μάλλον της σμηνουργίας που φτιάχνει μόνο του μελίσσι χωρίς καμία επέμβαση απο τον άνθρωπο.

Βλέπουμε πόσο ανεπτυγμένο είναι
ενα βασιλικό κελί σμηνουργίας
Η μέθοδος που έχουμε να πούμε σήμερα είναι μελισσοκόμους που έχουν όρεξη και θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα βασιλικά κελιά. Γενικά οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν εφαρμόζουν τέτοιου είδους μεθόδους λόγω ότι έχουν πολλά μελίσσια για να ασχολήθούν με τέτοιες λεπτομέρειες, αλλα κυρίως λόγω οτι απο βασιλικά κελιά σμηνουργίας προέρχονται βασίλισσες με αυξημένη τάση για σμηνουργία. Δηλαδή αν πάρουμε ένα βασιλικό κελί που έγινε για σμηνουργία, η βασίλισσα που θα προκύψει του χρόνου θα έχει και αυτή τάση για σμηνουργία κάτι που είναι πρόβλημα για το μελισσοκόμο. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια πολύ καλή μάνα ικανή να φτιάξει τεράστια μελίσσια.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κόψουμε παραφυάδα με κελιά σμηνουργίας. Και οι δύο τρόποι είναι εξίσου αποτελεσματικοί και τους έχω εφαρμόσει με επιτυχία σε δικά μου μελίσσια - στα πρώτα μου βήματα ως μελισσοκόμος. Επειδή ξέρω οτι θέλετε πολύ να τους διαβάσετε και να τους εφαρμόσετε και εσείς θα σας τους μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ.

1η μέθοδος - Βασιλικό κελί σμηνουργίας μαζί με το γόνο
Όταν εντοπίσουμε βασιλικό κελί σμηνουργίας και είναι σφραγισμένο αμέσως παίρνουμε το πλαίσιο όπως είναι μαζί με τις μέλισσες και τον γόνο και το βάζουμε σε μια άλλη άδεια κυψέλη λίγα μέτρα μακριά. Σε περίπτωση που το βασιλικό κελί είναι ανοιχτό περιμένουμε 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια Βρίσκουμε από το ίδιο μελίσσι (η κάποιο άλλο)  1-2 πλαίσια μαζί με το πλυθησμό τα οποιά να έχουν γύρη μέλι η και γόνο. Καλό είναι η παραφυάδα να έχει 1 γόνο ή δύο το πολύ και να ειναι σφραγισμένοι. Αν εξασφαλήσουμε ένα κελί σμηνουργίας στη παραφυάδα μας αυτή γρήγορα θα γίνει μελίσσι. Το μελίσσι θα έχει τη καλύτερη βασίλισσες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεν ενοχλούμε πριν 25 ημέρες γιατι οι μέλισσες κόβουν την αγονιμοποιήτη βασίλισσα. Για να κόβουμε τέτοιες παραφυάδες ειναι ιδανικά τα τριπλοκυψελίδια που έχουν μικρή είσοδο και λίγο χώρο.

2η μεθοδοσ - κοβουμε ενα κομμάτι κηρηθρασ με το βασιλικό κελί επάνω
Η δεύτερη η μέθοδος έχει την ίδια φιλοσοφία μόνο που δεν χρειάζεται να πάρουμε τον γόνο του μελισσιού που έχει σκοπό να σμηνουργήσει. Κόβουμε απλώς ένα κομμάτι κηρήθρας μαζί με το βασιλικό κελί και το στερεώνουμε ανάμεσα απο τα πλαίσια με ένα ξύλο καλαμάκι. Προσοχή: Όσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία κόβουν τουλάσιτον 5 εκατοστά γύρω απο το βασιλικό κελί για να μην παραβιάσουν τον χώρο της βασίλισσας. Αν είναι σε νυμφικό στάδιο τη σκοτώσαμε. Επίσης σημαντική προσοχή να ανοίξουμε αρκετό χώρο ανάμεσα απο τα πλαίσια έτσι ώστε να μη σφηνώσουν τα βασιλικά κελιά.

ΕΙΚΟΝΑ Βασιλικό κελί σμηνουργίας που κόψαμε από τη κηρήθρα
ΕΙΚΟΝΑ Τοποθέτηση βασιλικού κελιού σμηνουργίας ανάμεσα απο το κηρηθροφορέα στη παραφυάδα


Αν έχουμε κοψει κομμάτι με κηρήθρα το στερεώνουμε καρφώνοντας στο άδειο μέρος της κηρήθρας ένα ξύλο.  Στη παραπάνω φωτογραφία μπήκε αρκετά πιο εύκολα


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. παιρνεις ενα πλαισιο με γονο και το β.κ σμηνουργιας μαζι με τον πληθυσμο και το βαζεις στην παραφυαδα. Παιρνεις ενα αλλο πλαισιο με γονο-γυρη-μελι απο ΑΛΛΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΙΝΕΙΣ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ!!!! Πρωτον ολες οι εργατριες θα επιστρεψουν στην αρχικη και με τι πληθυσμο θα δουλεψει το μελισσι δεδομενου οτι οι παραμανες δεν θα επαρκουν, και δευτερον θα γινει σκοτωμος μεταξυ τους απο τις μελισσες μεγαλης ηλικιας. Αν συμφωνεις με την παρατηρηση μου κανε σχετικη διορθωση.. .. ΠΑΝΟΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο περισσότερος πληθυσμός του πλαισίου με τον γόνο έχει παραμάνες. Όσες μέλισσες μεγάλης ηλικίας υπάρχουν θα επιστρέψουν στις μητρικές κυψέλες. Αντίθετα οι παραμάνες δεν έχουν βγει ακόμα από την αρχική κυψέλη και δεν έχουν αποστηθίσει την θέση της. Επομένως στην παραφυάδα θα μείνουν μόνο μέλισσες νεαρής ηλικίας. Γιατί να γίνει σκοτωμός και γιατί θα μείνει χωρίς εργάτριες το μελίσσι; Στην περίπτωση που θα μετακινηθεί η παραφυάδα πάνω από 5 χιλιόμετρα και όλος ο πληθυσμός προέρχεται από το αρχικό μελίσσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η παραφυάδα να σμηνουργίσει μόλις εκκολαφτεί η βασίλισσα λόγο του ότι η παραφυάδα θα περιέχει εργάτριες διαφόρων ηλικιών.
    Το μόνο κακό που έχει η μέθοδος είναι ότι το νέο μελίσσι που θα δημιουργηθεί, την επόμενη χρονιά θα έχει πολύ μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία απ' ότι είχε το αρχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβασε προσεκτικα τα γραφομενα μου και του αρχικου κειμενου και θα δεις οτι δεν αναφερω για 5 χιλ/τρα και ποσες παραμανες μπορει να εχει μια παραφυαδα τεσσαρων πλαισιων Ευχαριστω εκ των προτερων....ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ αναφέρομε στο άρθρο και στα λεγόμενά σου.
    Απ' ότι κατάλαβα σε μπέρδεψε μια πρόταση. Την αφαιρώ.

    Ο περισσότερος πληθυσμός του πλαισίου με τον γόνο έχει παραμάνες. Όσες μέλισσες μεγάλης ηλικίας υπάρχουν θα επιστρέψουν στις μητρικές κυψέλες. Αντίθετα οι παραμάνες δεν έχουν βγει ακόμα από την αρχική κυψέλη και δεν έχουν αποστηθίσει την θέση της. Επομένως στην παραφυάδα θα μείνουν μόνο μέλισσες νεαρής ηλικίας. Γιατί να γίνει σκοτωμός και γιατί θα μείνει χωρίς εργάτριες το μελίσσι;
    Το μόνο κακό που έχει η μέθοδος είναι ότι το νέο μελίσσι που θα δημιουργηθεί, την επόμενη χρονιά θα έχει πολύ μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία απ' ότι είχε το αρχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωκρατη, υπαρχει καποιος χειρισμος που δεν μεταφερεις λιγα μετρα την παραφυαδα, αλλα μεταφερεις την αρχικη κυψελη που εχει βασιλισσα, (μεθοδος Μπεκα), την οποια εφαρμοζω με επιτυχια εδω και τρια χρονια. Οσον αφορα τον λεγωμενο , ειναι γνωστο οτι οι παραμανες παραμενουν στην κυψελη και εαν το αρχικο μελισσι ειναι σφυχτο 7 πλαισιων ειναι δυνατον να δημιουργηθει καποια προυποθεση ανακατοσουρας μεχρι να ισορροπισουν καπως τα πραγματα.Σκεψου την ανισοτητα μιας παραφυαδας τριων πλαισιων με λιγο σχετικα πληθυσμο και ενος μελισσιου σφυχτου επτα πλαισιων....Σχετικα με τον επιλογο σου, οτι συνηθως τα μελισσια αυτα τον επομενο χρονο εχουν προδιαθεση σμηνουργιας, ειναι γεγονος οτι θελουν σχολαστικη παρακολουθηση την επομενη ανοιξη, λογω του οτι πανε σφαιρα που αν ξεφυγουν οι πληθυσμοι μαζευεις β/κ και κοβεις οσες παραφυαδες θελεις...Παντως σ"ευχαριστω για τον χρονο σου και για την συνεπεια των απαντησεων!! ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!