Widget Recent Post No.

Φτιάξτε κινητή βάση για κυψέλη με χαμηλό κόστος




Κινητή βάση - χαμηλό κόστος - Κατασκευή
Οι κινητές βάσεις χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τους νέους μελισσοκόμους, μιας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα τους. Οι κινητές βάσεις προσφέρουν ευκολία σε πολλούς χειρισμούς, μιας και μπορούμε να αντιστρέψουμε τα πατώματα σε μια κυψέλη, να ενώσουμε ευκολότερα μελίσσια, να επιθεωρήσουμε ευκολότερα μια κυψέλη, να καθαρίσουμε ευκολότερα τον πάτο της κυψέλης, να αντικαταστήσουμε τον πάτο της κυψέλης όποτε αυτό χρειαστεί κ.α.

Κινητές βάσεις υπάρχουν διαφόρων ειδών, απλές με κλειστό πάτο, με σήτα αερισμού, με συρτάρι αερισμού κ.α. Θα σας περιγράψω τον τρόπο που εγώ έφτιαξα κάποιες κινητές βάσεις απλές, χρησιμοποιόντας απλά εργαλεία. Το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 3.5 ευρώ.

Τα ξύλα που χρησιμοποιώ είναι:

-Κόντρα πλακέ θαλάσσης Σημύδα, πάχους 9mm καλής ποιότητας (όχι το κινέζικο). Οι αποθήκες ξυλείας συνήθως πωλούν μονοκόμματο φύλλο στάνταρ διαστάσεων, από το οποίο θα βγάλω 12 βάσεις κυψελών. Η αποθήκη κόβει τα ξύλα στις διαστάσεις που θέλω.

- Καδρονάκια ελάτης ή πεύκου σε διαστάσεις 2cm Χ 2cm, τα οποίο θα χρησιμοποιήσω περιμετρικά στη βάση μου. Από το ίδιο ξύλο θα φτιάξω και τα πορτάκια. ΠΡΟΣΟΧΗ! τα καδρονάκια αυτά πρέπει να είναι πλανισμένα τουλάχιστον από τις δύο πλευρές. Το πλανισμένο μέρος θα είναι αυτό που θα εφάπτεται με το πάτωμα της κυψέλης και πρέπει να έχει άριστη εφαρμογή.

- Καδρονάκια 3cm χ 4cm, που θα χρησιμοποιήσω για πόδια στήριξης στις βάσεις μου.

Οι βασικές διαστάσεις κοπής των ξύλων σε χιλιοστά είναι οι εξής:






Τα μόνα εργαλεία που χρησιμοποιώ, είναι για να κόψω τα περιμετρικά πηχάκια και να τα συναρμολογήσω. Χρησιμοποιώ μόνο ένα πριόνι χειρός που κόβει καλά κι ένα φαλτσοκούτι-οδηγό. Με το φαλτσοκούτι- οδηγό κόβω κάθετα τα πηχάκια που θα μπουν στο τελάρο περιμετρικά, ώστε να εφάπτονται άριστα στις ενώσεις. Επίσης κόβω το μπροστινό πηχάκι με γωνίες 40 μοιρών ώστε να φτιάξω την πόρτα, όπως φαίνεται στις εικόνες.
Αφού κόψω τα πηχάκια στις κατάλληλες διαστάσεις, ξεκινώ να συναρμολογώ τη βάση με ξυλόβιδες και τη χρήση σφιχτήρων για περισσότερη άνεση.





Βιδώνω πρώτα το καδρονάκι με 2 βίδες απο την πάνω πλευρά για να μη μου ξεφύγει από τη σωστή θέση και μετά βιδώνω βίδες από την κάτω μεριά της βάσης. Προτιμώ λεπτές βίδες για να μην έχω σχισίματα. Επίσης χρησιμοποιώ πολυουρεθανική κόλλα, η οποία είναι κατάλληλη για παρκέ πατώματα και γενικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι σχετικά φθηνή και πάρα πολύ ισχυρή.

Όσον αφορά τα πορτάκια θα πρέπει σίγουρα όλα να είναι όμοια μεταξύ τους. Αν έχω παρόμοιες βάσεις του εμπορίου σε άλλες κυψέλες μου, τότε θα δώσω τις ίδιες διαστάσεις και στα πορτάκια των δικών μου κατασκευών, για να υπάρχει ομοιομορφία. Ακόμη στα πορτάκια, με ψιλό τρυπανάκι ανοίγω 6-7 τρύπες για καλύτερο αερισμό.




Με αυτό τον τρόπο φτιάχνω τις βάσεις μου, γρήγορα, με φθηνά εργαλεία και με κόστος μικρότερο από τη μισή τιμή των βάσεων εμπορίου. Στη συνέχεια τις βάφω με ελαστομερές ταρατσών βάζοντας πυκνότερη και περισσότερη ποσότητα στα σόκορα από το κόντρα πλακέ.

Αν διαθέτουμε εργαλεία μπορούμε να τις κατασκευάσουμε ακόμη πιο τέλειες. Με ρούτερ μπορούμε να κάνουμε πατούρες στα περιμετρικά πηχάκια και οι βάσεις να είναι ολόιδιες με αυτές του εμπορίου (αλλάζουν οι διαστάσεις).

Τώρα που χειμώνιασε, αν υπάρχει χρόνος αλλά και ζέστη στην μελισσοκομική αποθήκη, μπορούμε να ασχοληθούμε με τέτοιες κατασκευές ευχάριστα. Πέραν από το οικονομικό κόστος μιας κατασκευής, η χαρά της δημιουργίας είναι μεγάλη υπόθεση....

Πηγή: melissocomiko.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πες μας πανω-κάτω ποσό σου στοιχίσε; Δηλαδή το φύλλο θαλάσσης και τα πηχάκια; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!