Οι μελισσοκόμοι είναι συχνό να τοποθετούν μελίσσια δίπλα στους δρόμους μιας και βολεύει απίστευτα στο φόρτωμα ξεφόρτωμα τον τρύγο και σε όλους τους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Φανταστείτε να έχετε μεταφορά μελισσιών και τα μελίσσια να είναι μέσα σε δρόμο, πόσο εύκολο είναι! Ωστόσο ισχύουν και κάποιοι νόμοι τους οποίους πρέπει να τηρούμε για να μην δημιουργούμε μπλεξίματα με μυνήσεις - καταγγελίες με δασαρχείο και αστυνομία. Σήμερα θα μιλήσουμε για τη μελισσοκομίκη νομοθεσία και τι αυτή ορίζει. Ωστόσο θα αναφέρουμε και στις υπηρεσίες που δρούν αυθαίρετα σε βάρος των μελισσοκόμων χωρίς να έχουν το δικαίωμα. Και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να εκδιώχνονται μελισσοκόμοι απο ελατοδάση και πευκοδάση χωρίς να συντρέχει λόγος.
Αρχικά όσον αφορά την τοποθέτηση μελισσιών δίπλα σε δρόμο ο νόμος δεν το απαγορεύει σε καμία περίπτωση. Το κράτος άλλωστε ποτέ δεν έβγαλε κάποιον νόμο που να δυσκολεύει τον μελισοκόμο. Το κράτος έχει βγάλει νόμους για να έχουμε και εμείς τα μελίσσια μας ασφαλές αλλά και οι οδηγοί να μην έχουν προβλήματα με τις μέλισσες καθώς οδηγούν. Ξέρετε ένας οδηγός όταν βλέπει μελίσσια το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κλείσει τα παράθυρα. Και έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με τέτοιους φοβιτσιάριδες οδηγούς. Δεν λέω ότι οι οδηγοί φταίνε που φοβούνται αλλά θέλω να σας δώσω να καταλάβετε ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Μελίσσια τοποθετημένα δίπλα σε δρόμο. Για να είναι νομιμος ο μελισσοκόμος αυτός, πρέπει να τοποθετήσει προστατευτικό πλέγμα ακριβώς μπροστά απο τα μελίσσια. |
Η ελληνική νομοθεσία λέει ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε μελίσσια δίπλα σε δρόμους αρκεί να βάλουμε ακριβώς μπροστά απο τα μελίσσια το γνωστό πράσινο πλέγμα (ύψους δύο μέτρων απο το έδαφος τουλάχιστον) προκειμένου να εμποδίζει τις μέλισσες να πετάνε εκεί που περνούν τα αυτοκίνητα. Αν βάλουμε το πλέγμα οι μέλισσες ανεβαίνουν πετώντας δύο μέτρα για να το προσπεράσουν και στην συνέχεια ο "αεροδιάδρομος" τους φτάνει πολύ ψηλά και δεν μπορεί να ενοχλήσει κανέναν οδηγό και κανένα άνθρωπο. Αν ο μελισσοκόμος δεν προσθέσει αυτό το πλεγμα μπροστά απο τα μελίσσια (ανάμεσα απο δρόμο και μελίσσια) η νομοθεσία αλλάζει και θα πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον 25 μέτρα απο εκεί που τελειώνει ο δρόμος και αρχίζουν τα μελίσσια.
Δείτε τι γράφει επακριβώς ο νόμος:
«Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρό¬τερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον. Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων. Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γρα¬πτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθ¬μό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη δι¬εύθυνση και το τηλέφωνό τους. Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαι¬θρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.»
Σχετικά με τους δρόμους λοιπόν αν βάλουμε πλέγμα είμαστε πλήρως καλυμένοι - και με τον τον νόμο. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι γίνονται πολλές μυνήσεις σε μελισσοκόμους όταν τοποθετούν μελίσσια με δάση. Τυχαίνει να έχω χωρίο στα έλατα και έχω ακούσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Θα σας πω μερικά παραδείγματα απο προβλήματα που έζησαν μελισσοκόμοι για να δείτε και εσείς ότι πέρα τον νόμων οι υπηρεσίες του κράτους και συγκεκριμένα το δασαρχείο απειλούν μελισσοκόμους δίχως να τους νοιάζει τίποτα. Ο μελισσοκόμος προσφέρει το μεγαλύτερο έργο μέσα στο δάσος, την επικονίαση στα άνθη και το αντάλλαγμα είναι μια ωραιότατη μύνηση!
Επαγγελματίας μελισσοκόμος είχε τοποθετήσει μελίσσια δίπλα σε δρόμο δίχως πλέγμα. Ήρθε το δασαρχείο και τον μύνησε. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι οι υπυρεσίες δεν σου υποδείχνουν τον τρόπο να συμμορφθείς αλλα σε απειλούν ότι αν δεν τα μετακινήσεις θα υπάρχουν νομικές κυρώσεις για πρόστιμα. Εκείνος ο μελισσοκόμος τότε που μου έλεγαν δεν συμμορφώθηκε και είχε δικαστήριο την επόμενη χρονιά.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν δύο μελισσοκόμοι που πήγαν μαζί τα μελίσσια τους στη Καστανιά, και μόλις άρχησε να δουλεύει η ανθοφορία, ήρθε το δασαρχείο και τους είπε να πάρουν τα μελίσσια εντός μικρής προθεσμίας. Μόλις ο μελισσοκόμος τους ρώτησε γιατί του είπαν οτι γίνονται εργασίες ανοίγματος δρόμων με μηχανήματα και τα μελίσσια εμποδίζουν αυτή την εργασία. Όι μελισσοκόμοι ήταν αναγκασμένοι να μετακινήσουν τα μελίσσια τη πιο κρίσιμη στιγμή που έμπαινε το μέλι δηλαδή. Βλέπετε συνάδελφοι ότι παίζουν διάφορα και δεν είναι μόνοι οι νόμοι που πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά να ενημερώνουμε και τις αρμόδιες αρχές δασαρχείο της περιοχής μας.
2 Σχόλια
Μόνο στην ελλάδα κυνηγούν την μελισσοκομία , πειτε τους όμως αν η μελισσοκομία παψει να υπαρχει θα πεθάνουμε όλοι . Άρα πάρτε το λίγο διαφορετικά . Με καλή συνεννόηση όλα γίνονται . Ας κάνουμε λίγο πίσω κι εμείς , και οι δασάρχες και όλα θα γίνουν .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι νέος μελισσοκόμος με 10 μελισσάκια ,σήμερα κάποιος από την διεύθυνση γεωργίας μου είπε ότι απαγορεύετε δίπλα σε δρόμο να έχω τα μελίσσια μου.Τον ρώτησα αυτό που διάβασα για το δίχτυ μπροστά από τα μελίσσια και μου είπε ότι αυτό δεν ισχύει .Μόνο αν είναι μέσα σε δικό μου χώρο και δίπλα είναι ο δρόμος, τότε μόνο, αλλιώς θα με γράψει το δασαρχείο.Η ειρωνεία είναι ότι εγώ τα έχω όντος δίπλα σε επαρχιακό δρόμο αλλά σε ένα λόφο 6 με 7 μέτρα ύψος πάνω από τον δρόμο και ρωτώ, τι πρέπει να κάνω, να τα πάρω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!