Widget Recent Post No.

Τι συμβαίνει με τη βαρρόα νωρίς την Άνοιξη. Μπορούμε να κάνουμε θεραπεία τώρα;



Η βαρρόα βρίσκετε στο πιο ευάλωτο της στάδιο (σκοτώνεται πολύ εύκολα) αμέσως πριν οι μέλισσες ξεκινήσουν να κάνουν τον πρώτο γόνο. Δηλαδή για να καταλάβετε, η βαρρόα θεωρείτε πολύ ευάλωτη, τον Ιανουάριο, τότε που τα μελίσσια έχουν τελειώσει το "ξεγόνιασμα" τους, και ετοιμάζονται να αρχίζουν την πρώτη φουρνιά γόνου. Μόλις αρχίσουν τον γόνο, τα πράγματα αντιστρέφονται, και σήμερα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσουμε πάνω σε αυτό το φλέγων ζήτημα που απασχολεί αρκετούς νέους. Τι συμβαίνει με τη βαρρόα την Άνοιξη, και αν χρειαστεί να επέμβουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με ποιο τρόπο;


Το μελίσσι όπως γνωρίζουμε το χειμώνα περνάει μια φάση "νάρκης", και ο μεταβολισμός του πέφτει αρκετά χαμηλά. Σιγά σιγά μόλις τελειώνει ο χειμώνας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, το μελίσσι αρχίζει να ξυπνάει σιγά σιγά. Η βαρρόα ταυτόχρονα απο τη "χειμέρια νάρκη" του μελισσιού, περνάει μια πολύ άσχημη φάση, νηστείας και αποχής απο την αναπαραγωγή. Όσο μεγαλύτερο το ξεγόνιασμα, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η βαρρόα. Συνεπώς η καλύτερη στιγμή για να δώσουμε το "χτύπημα" στη βαρρόα είναι πριν το μελίσσι ξεκινήσει τον πρώτο γόνο.
Συνεπώς η βαρρόα είναι "αδύναμη" Στο τέλος του ξεγονιάσματος. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής (το μελίσσι έχει γόνο) η βαρρόα τρέφεται κατά 80% από το γόνο και πολύ λίγο απο τις μέλισσες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν το μελίσσι έχει γόνο η βαρρόα είναι καλοταισμένη, και κρυμμένη μέσα στο γόνο. Όταν το μελίσσι μπαίνει σε διάπαυση η βαρρόα δεν έχει να κρυφτεί στον γόνο και τρέφεται αποκλειστικά από την αιμολέμφο δηλαδή βιτελλογενίνη. Στο τέλος της διάπαυσης τα αποθέματα πρωτεϊνών και στις μέλισσες και στις βαρρόα έχουν καταναλωθεί αλλά τότε δεν είναι μόνο η βαρρόα ευαίσθητη αλλά και η μέλισσα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, είναι ότι αυτή τη περίοδο (τέλος διάπαυσης μελισσιού) η βαρρόα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αισθησία, άρα και τα φάρμακα έχουν υψηλή δράση με χαμηλές δόσεις και υψηλά αποτελέσματα.

Απο έρευνες γνωρίζουμε ότι καθώς προχωράμε απο το Χειμώνα στην Άνοιξη το μελίσσι αρχίζει να "παγιδεύει" όλη τη βαρρόα μέσα στον γόνο. Πχ Στον πρώτο κύκλο του γόνου την άνοιξη έχουμε 60% βαρρόα στο γόνο και 40% στις μέλισσες. Στο δεύτερο κύκλο έχουμε 90% στο γόνο και 10% στις μέλισσες και στον τρίτο κύκλο 97% στο γόνο γιατί. Βλέπουμε σε αυτό το ερευνητικό αποτέλεσμα, ότι η βαρρόα αυξάνεται ραγδαία μέσα στον γόνο όσο προχωράμε στην Άνοιξη. Αυτό φυσικά είναι πολύ χρησιμο να το γνωρίζουμε, και ξέρετε γιατί; Μα φυσικά γιατί όσο περισσότερη βαρρόα έχουμε μέσα στον γόνο, τόσο μικρότερο θα είναι το αποτέλεσμα στη θεραπεία που θα εφαρμόσουμε!

Την Άνοιξη μπορούμε να εφαρμόσουμε για ξελάφρωμα βαρρόα και τη μέθοδο με τον κηφηνόγονο. Αυτή η μέθοδος φτάνει και 40-60% αποτελεσματικότητα μέσα στη καρδιά της Άνοιξης


Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι η βαρρόα είναι πιο ευάλωτη το Καλοκαίρι μετά το πεύκο. Πχ γνωρίζουμε ότι κατά τους μήνες του Καλοκαιριού οι μέλισσες έχουν φτωχό λιπώδη ιστό, έτσι αφού η βαρρόα δεν τρέφεται σωστά είναι πιο αδύναμη και ευάλωτη. Όμως το Καλοκαίρι η βαρρόα είναι νέα, και φρεσκογεννημένη. Παρότι φαίνεται τόσο απλό στα δικά μας μάτια, η βαρρόα δεν είναι και τόσο ευάλωτη το Καλοκαίρι. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει γόνος, μας δίνει το τέλειο άλλοθι για να εφαρμόσουμε τη θεραπεία μας. Όπως είχε πεί ο καθηγητής ΑΠΘ Βασίλης Λιάκος, το φθινόπωρο μετά το πεύκο σε γυμνά απο γόνο μελίσσια γίνεται η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Όταν είχαμε παρακολουθήσει τον κ. Καθηγητή, μας έδωσε μια ιδέα του πόσο χρήσιμη είναι η θεραπεία την φθινοπωρινή περίοδο.

Τι συμβαίνει με τη βαρρόα την Άνοιξη, και αν χρειαστεί να επέμβουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με ποιο τρόπο;
Έχουμε κάποιους τρόπους να πολεμήσουμε τη βαρρόα την Άνοιξη. Όπως καταλαβαίνουμε όσο πιο αργά επέμβουμε τόσο πιο λίγα πράγματα θα καταφέρουμε. Όμως νωρίς την Άνοιξη πχ τον Φεβρουάριο έχουμε κάποιες ελπίδες να εφαρμόσουμε τη θεραπεία, και να κάνουμε ένα δυνατό ξελάφρωμα σε περίπτωση που υπάρχει βαριά προσβολή βαρρόα. Ξέρω οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε πως γίνετε να μείνει με τόση βαρρόα ένα μελίσσι το Φεβρουάριο. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλη την εμπειρία και την γνώση για να τα κάνουν όλα σωστά. Νωρίς την Άνοιξη αν επέμβουμε με κάποιο φάρμακο, καλό θα είναι να είναι σε μορφή ταινιών. Εγώ μια καλή λύση που προτείνω στους μελισσοκόμους είναι οξαλικό οξύ με γλυκερίνη σε ταινίες, που έχει καλό αποτέλεσμα, και δεν επηρεάζει καθόλου τα μέλια που θα τρυγήσουμε την Άνοιξη.
Διαβάστε επίσης
http://orinimelissa.blogspot.gr/2017/12/oksaliko-oksi-glikerini-tainies-varroa.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια