O συνάδελφος μελισσοκόμος Γιώργος Μας έστειλε το εξής ερώτημα:
Έχω μελισσια σχεδόν 10αρια,να βάλω απο τώρα 2ο όροφο;
Άλλος μελισσοκόμος μας έστειλε σήμερα...
Παιδιά εχω 2 μελισσακια που εχουν 7 γόνους άκρη σε άκρη και 3 μέλια το καθένα. Η βασιλισσα ψάχνει χώρο να γεννήσει. Τα πλαίσια είναι γεμάτα πληθυσμό. Μπορώ να ανεβάσω όροφο τέτοια εποχή?. Είμαι απο τη κρήτη και η θερμοκρασία την νύχτα δεν πέφτει κάτω απο τους 10 βαθμους και τη μερα φτανει μεχρι και 17. SOS
Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Για να σηκώσουμε πάτωμα τέτοια εποχή, πρέπει να είναι φίσκα 10 πλαίσια πλυθησμό, και εκτός αυτού, να έχει πάνω απο 7 καλούς γόνους μέσα το μελίσσι. Με 4-5 γόνους πχ δεν σηκώνουμε πάτωμα για κανένα λόγο. Εφόσον ο καιρός θα κάνει και σκαμπανευάσματα, καλύτερα να μην ανεβάσεις κανένα πάτωμα ακόμα. Προτίμησε να δώσεις πλαίσια με σφραγισμένο γόνο σε μερικά πιο αδύναμα μελίσσια. Αν όμως ο καιρός δείχνει ήλιο και καλές θερμοκρασίες, και το μελίσσι είναι τέρμα απο πλυθησμό, μαυρισμένα τα πλαίσια απο μέλισσες, μπορείς να σηκώσεις πάτωμα.
Για παράδειγμα, σε αυτό το μελίσσι που βλέπουμε ακριβώς επάνω, δεν σηκώνουμε πάτωμα ούτε τον Απρίλιο. Το μελίσσι φαίνετε πολύ αδύναμο
Γενικά ένας πεπειραμένος μελισσοκόμος δεν σηκώνει πατώματα τον Φεβρουάριο. Ο φεβρουάριος ενδείκνυται για εξίσωση μελισσιών, οριζόντια ανάπτυξη, και όχι πατώματα. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 10άρι μελίσσι με 7 γόνους απ άκρη σε άκρη. Επίσης έχουμε και άλλα μελίσσια με 1-2 γόνους και 2-3 πλαίσια πλυθησμό. Είναι προτιμότερο, να πάρουμε ένα καλό εκκολαπτόμενο γόνο απο το δυνατό μελίσσι, και να τον βάλουμε στα μικρά, παρά να βάλουμε πάτωμα στο δυνατό. Αν μπεί πρώτο πάτωμα τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο Μάιο θα έχουμε και πρόβλημα με τη σμηνουργία σίγουρα. Γενικά προτιμούμε να έχουμε ισότιμα σε πλυθησμό μελίσσια, και όχι μεγάλες διακυμάνσεις στους πλυθησμούς τους. Για να τα δουλεύουμε όλα με τον ίδιο τρόπο.
Ένα τέτοιο μελίσσι τον Φεβρουάριο, βάζουμε πάτωμα χωρίς να το σκεφτούμε και πολύ.. Φαίνετε ξεκάθαρα ότι το μελίσσι έχει συνοστιστεί σε μεγάλο βαθμό
Το ίδιο ισχύει φυσικά και γι αυτό το μελίσσι
Ερώρηση σε επαγγελματία μελισσοκόμο κάτοχο 1000 μελισσιών απο την Αθήνα...
Πως διαχειρίζεσαι το μελισσοκομείο σου αυτή την εποχή, βάζεις πατώματα στα μελίσσια;
Όχι αποφεύγω να βάζω πατώματα τέτοια εποχή. Αν δω μεγάλο μελίσσι παίρνω 1 ή ακόμα και 2 γόνους και τους δίνω σε αδύναμα μελίσσια. Επίσης αλλάζω θέσεις δυνατά με αδύναμα μελίσσια. Φυσικά όλα αυτά για να γίνουν, χρειάζεται καλός καιρός. Αφού καταφέρω και εξισώσω τα μελίσσια μου σε πλυθησμούς, απο Απρίλιο μπαίνουν τα πατώματα.
Όταν λέμε το μελίσσι να έχει 7 γόνους για να σηκώσουμε πάτωμα, εννοούμε τέτοιους γόνους, όπως της φωτογραφίας
Βασικό λάθος στη τοποθέτηση πατώματος
Πολλοί μελισσοκόμοι βιάζονται να βάλουν πατώματα. Μερικοί νομίζουν ότι όσο πιο γρήγορα βάλουν το πάτωμα, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί το μελίσσι. Αυτό δεν ισχύει. Αν βάλουμε "άκαιρα" το πάτωμα, δηλαδή το μελίσσι δεν έχει επαρκή πλυθησμό, κάνει κρύο κλπ, τότε θα έχουμε τα αντίστροφα αποτελέσματα, και αντί το μελίσσι να αναπτυχθεί θα μείνει στάσιμο. Πχ έχουμε ένα 9άρι μελίσσι και έχει 6 γόνους. Αν πάρουμε τους 2 γόνους και τους βάλουμε επάνω, και ο καιρός δεν είναι καλός η βασίλισσα δε πρόκειται να ανέβει επάνω. Έτσι η βασίλισσα ενώ πρώτα γεννούσε σε 6 πλαίσια, τωρα έχει μόνο 4 επειδή πήραμε τα δύο και τα βάλαμε επάνω. Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε ότι ένα λάθος πάτωμα, μπορεί να μας σταματήσει την ανάτπυξη.
Γενικά ο βασικός κανόνας είναι:
Όσο πιο νωρίς την Άνοιξη είμαστε, τόσο πιο δύσκολα βάζουμε πάτωμα..
Ενώ όταν είναι αργά την Άνοιξη (τότε υπάρχει και η σμηνουργία) βάζουμε πολύ πιο εύκολα πατώματα για πρόληψη κατά της σμηνουργίας.
Να ξέρετε πάντως το εξής
Αν έχετε ένα σφιχτό 10άρι μελίσσι με πολλούς γόνους τέτοια εποχή, μην το αφήσετε έτσι χωρίς να κάνετε κάτι. Αν το μελίσσι συνοστιστεί για μεγάλη περίοδο, δεν είναι καλό, καθόλου καλό. Η ενισχύουμε αδύνατα μελίσσια ή του δίνουμε πάτωμα, έστω και έτσι σκέτο χωρίς να ανεβάσουμε γόνους επάνω. Το μελίσσι όταν νιώθει στενό το χώρο, σκέφτεται τη σμηνουργία, και τη σχεδιάζει αρκετές εβδομάδες πιο πρίν. Όχι ότι θα σμηνουργήσει τόσο νωρίς το μελίσσι, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες για αργότερα...
1 Σχόλια
Ναι αλλα σε ενα δεκαρι μελισσι τετοια εποχη αδερφε αν του βαλεις επανω και δυο πυτες διοτι φοβασαι μην νεινει νιστηκο την αλλη εβδομαδα θα το μαζευεις απο τα δεντρα και ας χιονιζει εξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!