Widget Recent Post No.

Κάνει να κόψω παραφυάδες τον Φεβρουάριο



Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτάνε αν μπορούν να κόψουν τα μελίσσια τους πρώιμα δηλαδή από τον Φεβρουάριο. Είναι δυνατό τα μελίσσια να προλάβουν να αναπτυχθούν, να γονιμοποιηθούν οι βασίλισσες και να πάρουμε μέλι όταν έρθει η ώρα; Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε όσο πιο περιεκτικά γίνετε για να μη γίνονται λάθη και χάνονται τζάμπα μελίσσια.
Μια τέτοια ερώτηση, για κόψιμο παραφυάδων μέσα στο χειμώνα θα μπορούσε να την κάνει μόνο ένας μελισσοκόμος που δεν έχει βαθειά γνώση πάνω στη μελισσοκομία. Όταν η εμπειρία είναι μηδαμινή και οι γνώσεις επιφανειακές γίνονται λάθη που μερικές φορές στοιχίζουν ακριβά. Όπως καταλαβαίνετε είμαι τελείως αρνητικός όσον αφορά το κόψιμο παραφυάδων αυτό το Μήνα μιας και τα μελίσσια δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, και οι κηφήνες - κηφηνοκελιά δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους. Όποιος μελισσοκόμος ρισκάρει να κόψει μελίσσια τέτοια περίοδο όχι μόνο μπορεί να χάσει τις παραφυάδες αλλά και τα μητρικά μελίσσια τα οποία μπορεί να μείνουν υποανάπτυκτα όλη τη σημαντική περίοδο.

Το κόψιμο παραφυάδων όταν αυτό είναι εφικτό - δηλαδή απο Μάρτιο και μετά - πρέπει να μην αποδυναμώνει πολύ το μητρικό μελίσσι, το οποίο πρέπει να αφήνουμε πάντα να έχει τουλάχιστον 6 γόνους. Αυτό συμβαίνει για ένα και μόνο λόγο. Να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη γέννα της βασίλισσας και να μην τη σοκάρουμε παίρνοντας της την "περιουσία της" που είναι ο γόνος. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν παίρνουμε πολλά πλαίσια γόνου απο το μητρικό μελίσσι η βασίλισσα σοκάρεται και ελαττώνει τους ρυθμούς γέννησης αυγών. Αυτό για εμάς δεν είναι καλό, διότι ελλάτωση της γέννας σημαίνει ελάττωση της ανάπτυξης, άρα λιγότερες παραφυάδες στο μέλλον και λιγότερο μέλι.

Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν να κόψουν παραφυάδες πρώιμα και η περίοδος που μπορούν να προκύψουν υγιής σμήνη είναι μετά τον μάρτιο όπου υπάρχει τροφή, αυθονία σε κηφήνες και καλές θερμοκρασίες. Τότε μέσα στην άνοιξη παρατηρείτε και μεγάλη επιτυχία στη γονιμοποιήση βασιλισσών, μιας και τα χελιδόνια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την ανατροφή νεοσσών οι οποίοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε πρωτεΐνη και αναγκάζουν τα πουλιά να κυνηγάνε τις μέλισσες μας και να σκοτώνουν τις βασίλισσες εν ώρα πτήσης. Ο απρίλιος πιστεύω είναι η ιδανικότερη περίοδος να φτιάξουμε όσα μελίσσια θέλουμε. Τότε μια χούφτα μέλισσες γίνονται μελίσσι. Τότε όσα μικρά σμήνη και να κόψουμε αυτά αναπτύσσονται γρήγορα.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να ξέρει πάντως οτι αν κόψει πολλά μελίσσια απο τον Μάρτιο είναι δύσκολο να πάρει μέλι στις νομές της άνοιξης όπως η πορτοκαλιά τα άνθη κλπ. Πρέπει να στοχεύει στον έλατο στη λυγαριά στη βελανιδιά και στο πεύκο που είναι πιο όψιμες νομές και δίνουν αρκετό μέλι. 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αν μελίσσια είναι αυτά που έχεις στην φωτο , τον φεβρουάριο , ε , τότε τα κόβεις. Εκτός και άν είναι κούφια και εσύ άσχετος από μελισσοκομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού θα βρεθούν οι κηφήνες για να κοπούν παραφυάδες το Φεβρουάριο ρε αστροπελέκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστόόόόςςςςς, μάλον μας δουλεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!