Σήμερα έχω να σας δώσω σημαντικές συμβουλές για το πως θα σώσετε τα μικρά μελίσσια και να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία. Αρκετοί νέοι μελισσοκόμοι ρωτάτε τελευταία οπότε σήμερα θα σας δώσω όλες τις πληροφορίες. Όταν λέμε μικρά μελίσσια εννοούμε ακόμη και αυτά που είναι ένα πλαίσιο με το ζόρι. Αν ασχοληθούμε μαζί τους μπορούμε να τα σώσουμε, αν όμως τα αφήσουμε στη τύχη τους αυτά είναι σίγουρο ότι θα χαθούν. Ο μελισσοκόμος δεν πρέπει να αφήνει έτσι να χάνονται ζωές και πρέπει να επεμβαίνει για να σώσει μέχρι και την τελευταία βασίλισσα.
Το πρώτο και σημαντικότερο για να τα σώσουμε είναι να αφαιρέσουμε - από τα μικρά μελίσσια μας - κάθε άδειο πλαίσιο. Αν για παράδειγμα το μελίσσι μας είναι ένα πλαίσιο αφήνουμε μόνο αυτό το πλαίσιο και παίρνουμε όλα τα άλλα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται σφίξιμο και παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο. Οι παλιοί μελισσοκόμοι διατηρούν πάντα σφιχτά τα μελίσσια για να ξεχειμωνιάζουν με περισσότερη επιτυχία. Όσο πιο σφιχτό είναι ένα μελίσσι τόσο πιο ζεστό κρατιέται. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να στριμώξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το σμήνος και αυτό να μη κρυώνει. Φανταστείτε να βάλετε καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικά και σε ένα σαλόνι 400 τετραγωνικά, μιλάμε για τέτοια διαφορά, και έτσι το βλέπουν οι μέλισσες. Εννοείτε πως το χειμώνα δεν αφήνουμε πατώματα άδεια.
φώτο konstantispyros |
Αν κάνουμε τα παραπάνω και το μελίσσι αρχίσει να αυξάνει πλυθησμό τότε σίγουρα το έχουμε σώσει. Μετά χρειάζεται ζαχαροζύμαρο για να ταϊστεί η αυξημένη διατροφική ανάγκη του γόνου. Πολλές φορές είναι στο χέρι μας να σώσουμε τα μελίσσια ακόμη και αν αυτά είναι ένα πλαίσιο πληθυσμό, γι αυτό πιστεύω ότι οι σημερινές συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες!
4 Σχόλια
Εγώ είμαι άπειρος μελισσοκόμος κ θέλω να πω ότι τα δικά μου μικρά μελίσσια έχουν την τάση να κρατάνε λίγο γόνο για να μπορούν να τον ζεσταίνουν.Θελω να ρωτήσω...φταίνε τα μελίσσια μου η η κανω κάτι λάθος...???
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι θέμα τάσης, τουλάχιστον για τις φυλές του ελλαδικού χώρου. Η μικρή ή μεγάλη έκταση του γόνου εξαρτάται κυρίως από τη βασίλισσα, την τροφή (μέλι, γύρη) καθώς και την εποχή. Αν δεν διεγείρεις με τροφή τα μελίσσια σου και αν δεν συντρέχει παθογόνος παράγοντας, αυτά ρυθμίζουν την έκταση του γόνου αναλογικά με τις δυνατότητές τους (πληθυσμός και εποχή) να τον ζεστάνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω φελιζολ και από τις δύο πλευρές. Πειράζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθόλου. Έτσι εξασφαλίζεις πιο ισορροπημένη θερμομόνωση πλευρικά της γονοφωλιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!