Πως μπορούμε να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και δυνατά μελίσσια νωρίς την άνοιξη. Οι μελισσοκόμοι έχουν αναπτύξει διάφορες μεθόδους ανά την Ελλάδα για να πετύχουν μεγαλύτερες παραγωγές και σήμερα θα σας αναφέρουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Εφαρμόζοντας μια τέτοια μέθοδο μπορούμε χωρίς κόπο να ωθήσουμε τη βασίλισσα στο μέγιστο της ανάπτυξης πολύ πρώιμα δηλαδή από το Φεβρουάριο σε νότιες περιοχές και από Μάρτιο σε βόρειες. Οι περίοδοι αυτοί βέβαια δεν είναι σταθεροί και εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς.
Αρχικά θέλω να σας αναφέρω ένα μυστικό! Η βασίλισσα αλλά και το μελίσσι γενικότερα όταν έχει στη κυψέλη προμήθειες νιώθει ασφάλεια και ότι μπορεί να ξεκινήσει να εκτρέφει γόνο χωρίς το φόβο της λιμοκτονίας. Ξέρετε οι μέλισσες ενστικτωδώς έχουν πλήρη αίσθηση για τις προμήθειες που υπάρχουν μέσα στη κυψέλη και κατά πόσο επαρκούν για την εκτροφή γόνου - ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχουν προμήθειες και είναι λίγες, η βασίλισσα δε γεννά οι μέλισσες δεν τη ταίζουν και το μελίσσι έχει καθοδική πορεία ως προς τον πλυθησμό. Τι γίνετε όμως όταν το μελίσσι έχει φουλ μέλι μέσα.
Όταν το μελίσσι έχει πολύ μέλι μέσα ξεγονιάζει για μικρότερο χρονικό διάστημα, και ξεκινάει την εκτροφή γόνου νωρίτερα, σαν μιας μορφής διέγερση. Η συλλογή είναι απαραίτητο στοιχείο για την εκτροφή του γόνου και αν υπάρχει έλλειψη τότε αυτό δε μπορεί να συμβεί. Σε μια τέτοια περίπτωση το μελίσσι θα περιμένει τη κατάλληλη περίοδο να ανοίξει ο καιρός να έρθει γύρη και μετά να αυξήσει το γόνο του. Μερικοί μελισσοκόμοι δίνουν γυρεόπιτα, αλλά εγώ πιστεύω δε χρειάζεται. Γυρεοπιτα ίσως χρειάζεται το καλοκαίρι που επικρατεί έντονη ξηρασία και δεν υπάρχει πουθενά.
Η μεγαλύτερη ποικιλία σε μελισσοτροφές, δοκιμασμένες στα μελίσσια μας. Απο την Αρκαδική Μελισσοκομία. Για να παραγγείλετε πατήστε εδώ http://arkadikimelissokomia.gr/product-category/μελισσοτροφές-α-υλες/μελισσοτροφές/ |
Ας δούμε λοιπόν τη μέθοδο. Έχει να κάνει με τη τροφοδοσία των μελισσιών μας στα μέσα αλλά και στα τέλη του Χειμώνα. Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη από πολύ μεγάλους μελισσοκόμους, και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στα δικά μου μελίσσια. Είναι πανεύκολη στην εφαρμογή και δεν έχει κόπο. Εφαρμόζοντας την γλιτώνουμε τις τροφοδοσίες με σιρόπι για διέγερση που είναι πολύ επίπονες την άνοιξη. Ακούστε λοιπον τι έχετε να κάνετε. Σε κάθε δεκάρι μελίσσι τοποθετήστε 4 κιλά τροφής επάνω. Μελισσοκόμος μου είχε αναφέρει οτι βάζει ακόμη και 10 κιλά σε κάθε μελίσσι, αλλα ας μη κάνουμε υπερβολές. Αν το μελίσσι έχει ήδη μέσα προμήθειες και βάλουμε 4 κιλά θα αποκτήσει σημαντικά αποθέματα. Τα οποία θα παίξουν και σημαντικόταρο ρόλο στη πρώιμη ανάπτυξη.
ΕΙΚΟΝΑ: Τροφή μελοζυμ extra από την Αρκαδική Μελισσοκομία. |
Οι μέλισσες θα αποθηκεύσουν τη ζάχαρη όμως μην ανησυχείτε για νοθείες κλπ στο μέλι διότι μετά από μήνες θα έχει μείνει ούτε ίχνος με τόσες γενιές γόνου που θα ανατραφούν. Αν το μέλι σφραγιστεί και το καλύψουν με κερί στη κηρήθρα υπάρχει μια μέθοδος για να αναγκάσουμε τη βασίλισσα να το γεννήσει και να το καταναλώσουν γρήγορα για να ταίσουν το γόνο και τη βασίλισσα. Πέρνουμε τα πλαίσιο στα χέρια μας, και με το ξέστρο μας χαλάμε το κερί που είναι καλυμμένο το μέλι. Δε χρειάζεται να το απολεπίσουμε αλλά λιγα βαθουλωματάκια αρκούν. Η τεχνική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική στα φρύδια του πλαισίου, γιατι μερικές φορές οι μέλισσες αφήνουν το σφραγισμένο μέλι και δε το καταναλώνουν έγκαιρα.
ΕΙΚΟΝΑ: Άλλο ένα παράδειγμα. Ξύνουμε γύρω από το γόνο για να αυξηθεί η έκταση του. |
Τη μέθοδο με τα ζαχαροζύμαρα την εφαρμόζουμε αυστηρά μετά τη θεραπεία για τη βαρρόα. Εξάλλου η βαρρόα καταπολεμάται μόνο με ξεγονιασμένα μελίσσια και στη περίπτωση ταίσματος η βασίλισσα παίρνει ερέθισμα και ίσως ξεκινήσει την εκτροφή γόνου. Για να γεννήσει όμως η βασίλισσα το σημαντικότερο ρόλο παίζει η διάρκεια ηλιοφάνειας και η θερμοκρασία και τελευταίο η ύπαρξη τροφής. Οπότε αν δε τηρούνται τα υπόλοιπα δύσκολα θα ξεκινήσει τη γέννα της.
Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρουσα τη μέθοδο και ότι παρατήρηση η σχόλιο έχετε ευχαρίστως να το ακούσω.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!