Ο μελισσοκόμος Γιάννης γράφει στην Ορεινή Μέλισσα
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν εχω απώλειες στα μελίσσια μου παρα μονο 4% λόγω χειμώνα.
Απο αυριο η θερμοκρασία στην περιοχή μου θα ειναι απο -2 μέχρι -10 για μια εβδομάδα... έβαλα λοιπον σακούλες σκουπιδιών σε όλη τη κυψέλη με μικρό άνοιγμα στην είσοδο και ενα άνοιγμα πάνω στον αερισμο του καπακίου.
Κηρόπανο και τροφή υπάρχει μέσα.
Θα το κρατήσω για μια εβδομάδα όσο ειναι η παγωνιά.
Φοβάμαι μην χάσω αρκετά απο την παγωνιά.
Έπραξα σωστά; Τι λέτε εσείς;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απάντηση...
Συνάδελφε η άποψη μου είναι ότι καλύτερα η μόνωση να μπαίνει εσωτερικά στο μελίσσι, και όχι εξωτερικά. Φυσικά η μέθοδος που έκανες με τη μαύρη σακούλα θα είναι πολύ αποτελεσματική ειδικά με τις θερμοκρασίες που κάνει έξω, όμως αν το έκανες ένα κολπάκι και έβαζες τις σακούλες στο μέσα μέρος της κυψέλης, αφήνοντας και ένα μικρό άνοιγμα για να παίρνει αέρα το μελίσσι, τότε ίσως είχες ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα να έπαιρνες μια μαύρη σακούλα, να τη γέμιζες πριονίδι και να την τοποθετούσες κατευθείαν επάνω απο τα πλαίσια. Μόλις ξεκίναγε η εκτροφή του γόνου, ας έκλεινες και περισσότερο το μελίσσι, δεν θα είχε πρόβλημα. Εγώ βέβαια πιστεύω ότι ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος πάντα στη κυψέλη.
Τωρα όπως το βλέπω πιστεύω θα υπάρχει πρόβλημα με υγρασία, οπότε φρόντισε στον καλό αερισμό της κυψέλης. Έτσι όπως βλέπω τα μελίσσια, με τη μαύρη σακούλα και με τα λάστιχα, μπορώ να πω ότι τα έχεις μια χαρά, με μόνη προσοχή να μη κλείνουν οι θήρες.. Απο θέμα ζέστης φαίνεται ότι έχεις ασχοληθεί και είναι αρκετά καλά. Το βασικό πρόβλημα που έχουν τα μελίσσια το χειμώνα είναι η τροφή, και μετά η μόνωση. Όποιος βέβαια τα πετυχαίνει και τα δύο, έχει δυνατά μελίσσια και φτάνει στην άνοιξη με καλύτερους πλυθησμούς. Το μαύρο χρώμα το επιλέγουμε διότι συγκεντρώνει όλη τη θερμότητα. Ελπίζω να έχεις καλό ξεχειμώνιασμα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι μελισοσκόμοι χρησιμοποιείτε υλικά όπως σακούλες στα μελίσσια, πρέπει μετά την απομάκρυνση τους αυτές να πετάγονται σε κάδους, και να μη διασκορπίζονται στη φύση. Η μόλυνση στο περιβάλλον απο μελισσοκόμους είναι ένα σύγχρωνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η οικολογική συνείδηση είναι πολιτισμός! Επίσης μην "κλείνετε" αεροστεγώς τα μελίσσια σας, δημιουργείτε πρόβλημα με νοζεμίαση. Στη παραπάνω πατέντα ο μελισσοκόμος άφησε κενό στις θήρες και στη πόρτα για τον αερισμό.
1 Σχόλια
Έχω ασχοληθεί με τη μέθοδο σου στο παρελθόν τρεις χρονιές Δεν νομίζω ότι αξίζει οι 10 βαθμοί θερμοκρασίας που θα κερδίσεις τα αρνητικά θα είναι περισσότερα Πρώτον από την είσοδο στα πλαϊνά Θα σου φύγουν μέλισσες γύρω από την κυψέλη και θα βρεις πάρα πολλές πεθαμένες θα έπρεπε το νάιλον να εφάπτεται πάνω στο ξύλο και μετά να τοποθετήσει στην είσοδο και να χαράξεις Όσο είναι το άνοιγμα της εισόδου με ένα ξυραφάκι είσοδο ώστε καμία Μέλισσα να μην μπορεί να φύγει στα πλάγια δεύτερον θα έχεις υγρασίες γύρω από την κυψέλη γιατί οι αναπνοές των Μελισσίων με την ψύξη θέρμανση και τη δημιουργία της μελισσόσφαιρα όταν λύνουν τη μελισσόσφαιρα θα δημιουργηθούν πάρα πολλές υγρασίες τρίτων θα χάνεις χρόνο για να μπορείς να επιθεωρήσεις να παρακολουθείς την υγεία των Μελισσίων σου οπότε για ένα μεγάλο κοπάδι και για ένα μικρό ο χρόνος που θα χάσεις θα είναι διπλάσιος. Αν πύκνωσες τα Μελίσσια σου καλά και έβαλες πλαϊνά φελιζόλ και θέλεις επιπλέον να κάνεις πράγματα Βάλε ένα πεντάρι νταουν φελιζόλ και γέμισε το καπάκι δεν δημιουργεί υγρασίες και δημιούργησε χόρο για το ζαχαροζυμαρο για τους χειμερινούς μήνες .Το φελιζόλ κάνει ένα ευρώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!