Εκανα θεραπεία με οξαλικο οξύ 80 γραμμάρια διενυδρο σε ενα κιλο ζάχαρη και ενα λίτρο νερό. Ήταν η πρώτη φορά που εφάρμοσα θεραπεία με οξαλικό οξύ. Την επόμενη μέρα βρήκα εν συγκρίσει με αλλο σκευασμα αρκετές μελισσουλες νεκρές . Θερμοκρασία που έκανα θεραπεία ήταν το βράδυ 12 βαθμοί. Τι έχετε και εσείς απο την εμπειρία σας;
Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα...
Εφαρμόζω θεραπεία με οξαλικό οξύ για πολλά χρόνια. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Δυστυχώς μερικές μελισσούλες νεκρές είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά όχι ανησυχητικό. Πχ σε ένα 10άρι μελίσσι μπορούμε να βρούμε ακόμα και 30 μέλισσες νεκρές μετά τη πρώτη μέρα. Όχι όμως παραπάνω. Εγώ απο την εμπειρία μου συμφωνώ και επαυξάνω για το οξαλικό οξύ, αλλά με κάποιες ενστάσεις. Δεν εφαρμόζουμε ποτέ οξαλικό οξύ σε πολύ αδύναμα μελίσσια, σε μελίσσια που έχουμε υποψία για νοζεμίαση, σε μελίσσια που βγαίνουν απο το πεύκο, και γενικά σε περιπτώσεις αδύναμων μελισσιών.
Αν και το οξαλικό οξύ στη πράξη δεν δημιουργεί προβλήματα, στη πραγματικότητα επηρεάζει αρνητικά τις μέλισσες, και αν είναι "ετοιμοθάνατες" το οξαλικό οξύ τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Η γνώμη μου είναι πως σε αυτούς που έχουν μεγάλες απώλειες και κατηγορούν το οξαλικό οξύ, είτε έγινε κάποιο λάθος στη δοσολογία στην εφαρμογή, είτε είχαν τα μελίσσια κάποιο πρόβλημα. Δεν εξηγείτε άλλωστε πως σε μερικούς δουλεύει τέλεια, και σε άλλους οι μέλισσες είναι με τη χούφτα έξω.
Ό λόγος που πεθαίνουν μερικές μέλισσες μετά το οξαλικό οξύ, είναι ότι με την ενστάλλαξη, μερικές μελισσούλες πίνουν παραπάνω σιρόπι, απο όσο πρέπει, γίνεται υπερδοσολογία και πεθαίνουν. Αυτές όμως είναι πολύ λίγες για να γίνει ζημιά στο μελίσσι. Ακόμα καλύτερη μέθοδος δίχως καμία κακή επιρροή στο σμήνος είναι οι ταινίες οξαλικού οξέος. Μα και σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να δούμε 20-30 μέλισσες νεκρές τις πρώτες μέρες, και είναι απολύτως φυσιολογικό. Όποια μέθοδο και αν εφαρμόσουμε, σίγουρα θα δούμε και μερικές μέλισσες νεκρές την επόμενη μέρα.
Γράφει ένας μελισσοκόμος πάνω στο θέμα...
Το θέμα δεν ειναι οι λίγες αυτές απώλειες, αλλά να γίνεται σωστή δουλειά. Απ'οτι έχω δει με την εμπειρία οι απώλειες ειναι μικρές και ανάλογες του πληθυσμού, δηλαδή δεν εξοντώνεται το μελίσσι...η μόνη μου ενσταση ειναι το άνοιγμα των μελισσών σε θερμοκρασίες κάτω των 10...και στους 13-14 βαθμούς να ανοίγεται το μελίσσι με όσο το δυνατόν λιγοτερο κάπνισμα ώστε να μη διαταράσσεται η σφαίρα και να γίνεται και πιο σωστά η εφαρμογή. Κάτω απο 10 βαθμούς θεραπεία δεν γίνεται σωστά.
Βαροστοπ και στο "καπάκι" οξαλικό η γενικά πολλές θεραπείες μαζί δεν είναι κάτι θετικο (πρέπει να έχουν ένα διάστημα 30 ημερών μεταξύ τους).... Επίσης ταλαιπορημένες μέλισσες είναι λογικό να χαθούν μετά τη θεραπεία. Πέριση και πρόπερερσι έκανα διαφορες δοκιμές με 60 γραμμάρια, και είδα αρκετά αποτελέσματα. Όπως και να έχει το οξαλικό οξύ είναι δηλητήριο και θέλει μεγάλη προσοχή. Κάνει εξαιρετική δουλειά και μάλιστα τσάμπα. Οι ταινιες μπορεί να έκαναν ακόμα καλύτερη δουλειά, όμως πιθανον να άφηναν ενα αρκετό αριθμο βαρροα με ανθεκτηκοτητα, και ας κόστισαν πολυ περισσότερο και ας ήταν και βουλγαρικες.......
Εγώ χρησιμοποιώ οξαλικό εδώ και τρία χρόνια και κάνω μόνο μια εφαρμογή τέλος Δεκεμβρίου. Δεν εφαρμόζω κανένα άλλο φάρμακο και μερικές χρονιές είδα μελίσσια να χάνονται απο τη βαρρόα. Το οξαλικό οξύ αν και αποτελεσματικό, δεν μπορεί να σώσει τα μελίσσια μόνο του μόνο με μια επανάληψη. Πρέπει να γίνει και κάτι άλλο μέσα στο χειμώνα για να καθαρίσουμε τα μελίσσια, και να πούμε ότι έγινε καλή θεραπεία.
Η συνήθης απάντηση λοιπόν που θα δίναμε στο ερώτημα του μελισσοκόμου:
Γιατι σε μελισσια που εγινε θεραπεια με ο.ο με σωστη δοσολογια πεθαναν;
Είναι... Ότι τα μελίσσια είχαν κάποιο άλλο πρόβλημα, νοζεμίαση, κακή ανανεώση του πλυθησμού, γερασμένες μέλισσες, και γι αυτό πέθαναν. Το οξαλικό οξύ, στις σωστές δοσολογίες δεν μπορεί να βλάψει σε τέτοιο βαθμό τα υγειή μελίσσια.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!