Widget Recent Post No.

Φτιάχνοντας παραφυάδες, πως μεγαλώνω τα μελίσσια μου, η καλύτερη μέθοδος



Μια ερώτηση μελισσοκόμου, για την δημιουργία παραφυάφων την Άνοιξη
Έχω μια ερώτηση για την Άνοιξη. Προετοιμάζω απο τώρα, να μεγαλώσω πολύ τα μελίσσια μου ταίζοντας τα, έτσι ώστε να να κόψω πολλές παραφυάδες απο τα πιο δυνατά μελίσσια που θα φτιάξω. είναι σωστότερο ν'αγοράσω βασίλισσες απο βασιλοτρόφο, ουτοσώστε το μελίσσι να αρχίσει αμέσως να δουλεύει και να κερδίσω ένα μήνα μπροστά, Ή να περιμένω την παραφυάδα να φτιάξει μόνη της τη δικιά της βασίλισσα, που είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία; Τι προτείνετε για ένα νέο μελισσοκόμο; Ευχαριστώ!

Επαγγελματίας μελισσοκόμος γράφει στην Ορεινή Μέλισσα...
Ανάλογα τι θέλεις. Αν θέλεις να πάρεις γρήγορα μελι, αγοραζεις βασιλισσες. Αν όχι, ασε το μελισσι να φτιαξει βασιλισσα μονο του. Μέλι από φετινή παραφυάδα δεν παίρνεις. Ούτε βασίλισσες αγοράζεις διότι είσαι αρχάριος και θες να μάθεις. Θα κάνεις ένα μελίσσι σου διώροφο και καλοταϊσμένο. Μόλις πάει να γίνει 20άρι τον Απρίλιο - Μάιο του δίνεις μια 2κιλη βανίλια και πέρνεις την μάνα με 2-3 πλαίσια σε άλλη κυψέλη και την πας 10 χλμ μακρυά. Στο όρφανό πλέον μελίσσι θα δημθουργηθούν μεγάλα, ωραία και καλοταισμένα βασιλικά κελιά. Μόλις σφραγίσουν αυτά, θα κόψεις 3-4-5 παραφυάδες μοιράζοντας όσο ποιο δίκαια γίνεται μέλι, γύρη, γόνο αλλά και τα πλάισια με τα ΒΚ. Τα μεταφέρεις και αυτά. Σε 15-20 μέρες πηγαίνεις να δεις για γέννα.



Όσον αφορά την ανάπτυξη των παραφυάδων αναφέρει ένας άλλος μελισσοκόμος
Αν κοπούν νωρίς την άνοιξη θα γίνουν σε 4-5 μήνες παραγωγικά, δηλαδή στο ρείκι θα είναι δυνατά, αλλά άμα κόψεις μελισσια την άνοιξη δεν παίρνεις μέλι, ούτε απο τα μητρικά ούτε απο τις παραφυάδες...

Εγώ αρχές Μαρτίου παίρνω απο τα διώροφα μελίσσια τη βασίλισσα με 10 πλαίσια που να μπορεί γρήγορα να ξαναγίνει το μελίσσι, και τα υπόλοιπα 10 πλαίσια σε 10 μέρες έχουν έτοιμα και ώριμα βασιλοκελιά, και κάνω παραφυάδες με 3 πλαίσια. Αρχίζω εντατική τροφοδοσία στις παραφυάδες και έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Πέριση για παρεάδειγμα πηρα και μέλι θυμαρίσιο και μέλι πεύκου απο τις παραφυάδες. Όσον αφορά τα μικρότερα μελίσσια πχ 2 πλαίσια. Την Άνοιξη τα πάντα είναι δυνατά. Έχω κόψει μελίσσια με 2 πλαίσια, βάζοντας βασιλοκελιά βασιλοτροφίας. Αμα αυτά τα μελίσσια πάνε και καστανιά θα κάνουν θαύματα αργότερα. Θα γίνουν 10άρια πολύ γρήγορα.



Μεγάλες αποδόσεις σε ανάπτυξη, για πολλές παραφυάδες αργότερα...
Για να πετύχουμε να φτιάξουμε τριόροφα μελίσσια, χρειάζεται να εργαστούμε εντατικά, απο τον Φεβρουάριο. Γενικά υπάρχει σαν "αγραφος" κανόνας των μελισσοκόμων, να δίνουμε σιρόπι μετά τις 10 Φλεβάρη. Απο εκεί και μετά αρχίζουμε να ταίζουμε εντατικά με μικροποσότητες σιροπιού τα μελίσσια μας, για να αυξήσουν γόνους. Στην αρχή δίνουμε λίγο, και καθώς μεγαλώνει το μελίσσι περισσότερο. Σε συνδιασμό με ένα καλό μέρος, σωστούς χειρισμούς τοποθέτηση πλαισίων πατωμάτων κλπ, ένας μελισσοκόμος μπορεί να φτιάξει σχετικά εύκολα διόροφα και τριόροφα μελίσσια, απο τα οποία μπορεί να κόψει 5-7 παραφυάδες απο το κάθε ένα. Αυτά τα μελίσσια δεν θα αποδώσουν μέλι την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια