ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Τεράστιο σόκ έχει προκαλέσει αυτή η νέα ανακάλυψη, και όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για τη καταπολέμηση της βαρρόα έως σήμερα. Το Ινστιτούτο μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο Χόκενχαιμ, της Γερμανίας κατάφερε να ανακαλύψει, ένα νέο όπλο απέναντι στη βαρρόα. Μετά απο συνεχής έρευνες τα 25 χρόνια, βρέθηκε επιτέλους ένα ΝΈΟ όπλο απέναντι στη βαρρόα, που αυτή τη φορά, θα αλλάξει κυριολεκτικά τα πάντα.
Η Ορεινή Μέλισσα φροντίζοντας για την έγκαιρη πληροφόρηση των μελισσοκόμων, κάνει σήμερα αυτή την ανάρτηση, πάνω στη νέα αυτή ανακάλυψη συγκεντρώνοντας όλα αναλυτικά στοιχεία. Η μέθοδος αυτή όπως δηλώνει το Πανεπιστήμιο, θα είναι έτοιμη σε περίπου 5 χρόνια, και ακόμα είναι σε πιλοτικό στάδιο. Ωστόσο μόλις οι επιστήμονες είδαν, πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο αυτό συστατικό, προχώρησαν στη δημοσίευση σχετικού επιστημονικού άρθρου, το οποίο θα μεταφράσει περιληπτικά με δική της απόδοση η Ορεινή Μέλισσα.
Το πανεπιστήμιο της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια πραγμαποιεί πειράματα πάνω στη γεννεολογία του βαρρόα, και την καταπολέμηση της με μεθόδους RNA. Δηλαδή χτυπώντας ορισμένα γονίδια, που θανατώνουν τη βαρρόα, αλλά δεν επηρεάζουν καθόλου τη μέλισσα. Το πανεπιστήμιο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πραγματοποιούσε τέτοιους ελέγχους, όταν "τυχαία" ανακαλύφθηκε πάνω στα πειράματα, η απίστευτα θεραπευτική δράση πού έχει το χλωριούχο λίθιο, στη κατανάλωση μέσω της τροφής. Οι επιστήμονες χορήγησαν ξεχωριστά, χλωριούχο λίθιο με σιρόπι, (σε εξαιρετικά μικρές δοσολογίες), και διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα των βαρρόα αυξάνοταν σε υπερθετικό βαθμό.
Τα τελευταία 25 χρόνια δεν υπήρξε καμία νέα ανακάλυψη, όσον αφορά τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη βαρρόα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αχρηστευθούν πολλά φάρμακα (λόγω παρουσίας ανθεκτικότητας), αλλά και την στροφή των μελισσοκόμων σε οργανικά οξέα όπως πχ το οξαλικό οξύ. Οι απώλειες μελισσιών σε Ευρώπη και Αμερική ήταν τεράστιες, και γι αυτό η μελισσοκομική έρευνα, γίνεται πολύ επιτακτική , για να βρεθούν νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Η έρευνα για το Χλωριούχο λίθιο έδειξε πραγματικά απρόσμενα αποτελέσματα, και μια ολοκληρωτικά νέα προσέγγυση στη συστηματική καταπολέμηση του βαρρόα. Το Πανεπιστήμιο διάλεξε τη τροφοδοσία με ζάχαρη, σε κλώβους μελισσών, όπου θα γινόταν οι μετρήσεις στη καταπολέμηση της βαρρόα. Χρησμοποιήθηκαν δοσολογίες των 25mM των 2 mM, 4 mM και 10 mM, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τη μέθοδο σε μικρές και μεγάλες δόσεις. Οι δοσολογίες των 25 και 10 αντίστοιχα, έδειξαν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η οποία έφτασε το 96% στο τέλος των πειραμάτων. Ωστόσο παρατηρήθηκε αξιόλογη θνησιμότητα και στις μικρές δοσολογίες των 2 και 4. Οι επιστήμονες συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τις "μη θεραπευμένες μέλισσες", διαπίστωσαν μια θεαματική επίδραση του χλωριούχου λιθίου στη καταπολέμηση της βαρρόα. Οι μη θεραπευμένες μέλισσες είχαν θνησιμότητα βαρρόα μόλις 9.3%, ενώ οι θεραπευμένες 96%.
Το χλωριούχο λίθιο σαν συστατικό, είναι άχρωμο σαν το οξαλικό οξύ, και στη πραγματικότητα είναι μια χημική ένωση Χλωρίου και λιθίου. Όπως αναφέρεται πιο επιστομονικά: Είναι το άλας που παράγεται από την εξουδετέρωση υδροξειδίου του λιθίου (LiOH) και υδροχλωρικού οξέος
Η θνησιμότητα των βαρρόα είχε σημαντικά διαφορά, ανάλογα με τη δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε, ενώ δεν υπήρχε καμία επίδραση στην διάρκεια ζωής των μελισσών.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν άλλο ένα πείραμα, όπου δοκίμασαν 25 mM χλωριούχου λίθιου, και χορηγήθηκε στις μέλισσες ταΐζοντας με ζάχαρη, επι 6 ημέρες συνεχόμενα. Η θνησιμότητα των βαρρόα έφτασε το 92.6%. Αυτό το πείραμα έγινε, για να δούνε πόσο δραστικό είναι το χλωριούχο λίθιο ακόμα και "σύντομες" θεραπείες, για μικρό χρονικό διάστημα.
Στις μέλισσες παρατηρήθηκε μεγάλη ανθεκτικότητα στο Χλωριούχο λίθιο, και επιβεβαιώθηκε ότι ταίζοντας τες μια μόνο δόση, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιρροή. Όμως Δίνοντας χλωριούχο λίθιο παρατεταμένα στα μελίσσια, με τις δόσεις των 2 και 10mΜ παρατητηρήθηκε μείωση της ζωής των μελισσών απο 26 σε 22-23 ημέρες, ενώ στη δοσολογία των 25 η ζωή των μελισσών απο 26 πήγε στις 19 ημέρες. Αυτές οι επιδράσεις παρατηρήθηκαν μετά απο συνεχή χρήση του σκευάσματος, δηλαδή σε ακραίες συνθήκες που δεν χρειάζεται να εφαρμόσει ο μελισσοκόμος.
Πολλά ειδησεογραφικά site, ιστοσελίδες, portal του εξωτερικού διαδίδουν την είδηση, και πραγματικά έχει επικρατήσει έντονη χαρά για αυτή την ανακάλυψη. Ωστόσο όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να χαιρόμαστε ακόμα, διότι η μέθοδος θα είναι έτοιμη μετά απο 5 χρόνια, και ότι ακόμα είναι σε πιλοτικό στάδιο. Πρέπει να παρατηρηθούν όλες οι παράμετροι, σε γόνο, μέλισσες κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολύ σύντομα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο όπλο για τη καταπολέμηση της βαρρόα...
Η Ορεινή Μέλισσα δημοσίευσε αυτή την έρευνα, για λόγους καθαρά ενημερωτικούς, και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, (στα αγγλικά όπου δημοσιεύτηκε το άρθρο) εδώ
4 Σχόλια
Χαίρομαι που είδατε το σχόλιο μου για το χλωριούχο λιθιο στην προχθεσινή ανάρτηση http://orinimelissa.blogspot.gr/2018/01/oksaliko-me-glikerini-nea-2018.html?m=1. Βέβαια θα είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί φαντάσου να λεηλατηθεί μια αδύναμη κυψέλη που τροφοδοτείται με φάρμακο από μια παραγωγική 1000m μακρυά και κατόπιν να τρυγηθει η δυνατή χωρίς ο ιδιοκτήτης να ξέρει τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει σωτηρια....τα μελισσια εχουν καταντησει μια τοξικη βομβα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι ρε παιδια!!! ακομη δεν ειναι τιποτα δοκιμασμενο!! μην δοκιμαζετε οτι μας πλασαρουν!!! ποιος ξερει τι μακροχρονια αποτελεσματα εχει κατι τετοιο....στο μελι στο κερι και πανω απο ολα στα μελισσακια!! :(
ΑπάντησηΔιαγραφήχλωριούχο λιθιο?
ΑπάντησηΔιαγραφήβλεπω αντι να παμε,μπροστα παμε πισω
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!