Widget Recent Post No.

Μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση της βασίλισσας από τα διάφορα φάρμακα για τη βαρρόα;



Αυτό είναι κάτι που απασχολεί άμεσα όλους τους μελισσοκόμους. Και πιστέψτε με πάρα πολύ σοβαρό! Μπορούν οι εφαρμογές καταπολέμησης βαρρόα βιολογικές και μη, να επηρεάσουν τη βασίλισσα, να διακόψουν τη γέννα, να τη στειρώσουν οριστικά η ακόμη και να τη σκοτώσουν; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα ναι η με ένα όχι. Διότι μερικά φάρμακα είναι ακίνδυνα για τη βασίλισσα ενώ άλλα όχι. Άλλα έχουν παρενέργειες και άλλα όχι. Πολλές οι εμπειρίες των μελισσοκόμων, έτσι σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το θέμα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.
Το θέμα πρέπει να πιάσουμε μτο κάθε φάρμακο χωριστά για να κατανοήσουμε τη δράση του αλλά και τις παρενέργειες στο σμήνος. Προσωπικά τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ και δεν έχω παρατηρήσει κανένα τέτοιο σύμπτωμα σε μελίσσι. Δηλαδή να χαθεί βασίλισσα (ορφάνια). Φυσικά η εφαρμογή του γίνεται μόνο όταν η βασίλισσα έχει διακόψει τη γέννα της διότι το σκεύασμα δε δουλεύει σε μελίσσια με γόνο. Το οξαλικό οξύ περνά στο πρόλοβο στις εργάτριες και δηλητηριάζονται τα βαρρόα, δεν έχει κάποια επαφή με τη βασίλισσα για να επηρεαστεί.

ΕΙΚΟΝΑ: Νεκρή βασίλισσα
Περιστατικά για ορφανά μελίσσια και έντονα προβλήματα αναφέρονται για τις ταινίες περιζίν (perizin) της bayer με δραστική ουσία την κουμαφός (coymafos) αλλά και το τακ τικ που είναι μη εγκεκριμένο στην Ελλάδα και έχει δραστική ουσία την amitraz. Πιο συγκεκριμένα για τις ταινίες περιζιν έχω ακούσει πολλά περιστατικά, και φυσικά δεν τις έβαλα ποτέ στα μελίσσια μου. Αλλωστε έρευνες λένε ότι η δραστική ουσια κουμαφός, αφήνει πολλά υπολλείμματα στο κερί και στο μέλι.

Πολύ πρόσφατα ένας μελισσοκόμος έβαλε ταινίες Perizin στα μελίσσια του και όπως μας είπε μετά από λίγες μέρες είχε πολλές ορφάνιες πράγμα που τον προβλημάτισε έντονα για τις παρενέργειες του φαρμάκου στο σμήνος. Επίσης το τακ τικ με την αυξημένη δραστικότητα του και με τις υπερδοσολογίες των μελισσοκόμων μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό της βασίλισσας ακόμη και να την σκοτώσει. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα το μελίσσι να μην μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον και οι μέλισσες να προχωρήσουν σε αντικατάσταση.

Επίσης πρόβλημα με τη βασίλισσα παρουσιάζεται με τη χρήση θυμόλης και τη λανθασμένη εφαρμογή της, με περισσότερη δόση και σε υψηλές θερμοκρασίες. Η γρήγορη εξάτμιση μπορεί να ενοχλήσει το σμήνος να σκοτώσει μέλισσες και φυσικά να στειρώσει τη βασίλισσα. Η θυμόλη καταπολεμά τη βαρρόα στο αναπαραγωγικό, όμως οι παρενέργειες προεκτείνονται και στη βασίλισσα η οποία παθαίνει ζημιά πολλές φορές. Σύμφωνα με το ΑΠΘ η θυμόλη πρέπει να αποφεύγεται για χρήση κατά της βαρρόα επειδή βλάπτει τις μέλισσες και τη βασίλισσα.

Έπεται συνέχεια...

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν υπάρχει σκεύασμα Perizin σε ταινίες. Το Perizin είναι υγρό και εφαρμόζεται με ενστάλαξη. 5 ml διαλύματος ανάμεσα από τα πλαίσια, όπως ακριβώς εφαρμόζεται και το οξαλικό οξύ. Είναι διασυστηματικό και δρα για 5-7 ημέρες. Παλαιότερα υπήρξε ένα από τα καλύτερα φάρμακα και ακόμα και σήμερα έχει αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα στην βαρρόα. Σε ταινίες με την δραστική ουσία coumaphos από την Bayer είναι το Checkmite+.
    Επειδή η δραστική ουσία coumaphos έχει χρησιμοποιηθεί στην μελισσοκομία παγκοσμίως για πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 και μετά, έχει αφήσει στο κερί υψηλά κατάλοιπα. Το κερί ανακυκλώνεται με την σειρά του και έτσι τα κατάλοιπα φτάνουν σε κάθε συμβατική κυψέλη μέσω τον φύλων κηρήθρας που δημιουργούνται από το ανακυκλώσιμο κερί. Στην χώρα μας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φύλλων κηρήθρας φτιάχνονται με κερί εισαγωγής από την Κίνα και από της χώρες την Λατινικής Αμερικής. Έτσι καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε συχνά σκευάσματα με την εν λόγω δραστική ουσία γιατί αυξάνουμε τα κατάλοιπα σε ένα είδη βεβαρημένο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ 5 ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!