Μια πολύ σημαντική ανάρτηση απο παλιό μελισσοκόμο ο οποίος εκμυστηρεύεται ενώπιων όλων τα μυστικά που έμαθε και εφαρμόζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Τον τελευταίο καιρό έχουμε παρατηρήσει πολλούς άξιους ανθρώπους οι οποίοι μας παραδίδουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς με μόνο σκοπό να βοηθήσουν τους νέους και την μελισσοκομία γενικότερα. Ο πρωταγωνιστής της σημερινής μας ανάρτησης είναι ο αξιότιμος συνάδελφος και φίλος Κώστας Παναγιωτίδης.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη αγάπη για τη μελισσοκομία, μεγάλη εμπειρία επίσης κάτι που σημαίνει πολλές γνώσεις και φυσικά πατέντες. Ο αγαπητός Κώστας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται έχει αναπτύξει πολλές μεθόδους προκειμένου να γλιτώνει τα περιττά έξοδα, ξέρετε η μελισσοκομία δεν είναι και τόσο κερδοφόρο επάγγελμα όσο ακούγεται και οι παλιοί μελισσοκόμοι προσπαθούν διαρκώς να βρίσκουν εναλλακτικές προκειμένου να γλιτώσουν μέρος από το κόστος.
Σήμερα ο Κώστας μας λέει αρχικά για το ακάπνιστο μέλι! Τι είναι το ακάπνιστο μέλι; Όταν τρυγάμε και καπνίζουμε τις μέλισσες το μέλι συγκρατεί μικροσωματίδια που βρίσκονται στο καπνό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα στο μέλι. Σύμφωνα με έρευνες ο καπνός που αφήνει τα λιγότερα υπολείμματα και ενοχλεί ελάχιστα τις μέλισσες είναι από οι ξερές πευκοβελόνες - πούσι όπως ονομάζεται σε πολλές μεριές της Ελλάδας. Το μαζεύουμε όταν επικρατεί ξηρασία και το καλοκαίρι είναι η ιδανικότερη περίοδος. Το αποθηκεύουμε σε τσουβάλια και το έχουμε για όλον το χρόνο. Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη αλλά και τους ερευνητές πρέπει κατά τον τρύγο να αποφεύγουμε το κάπνισμα, ελάχιστα έως καθόλου. Με αυτό έχουμε δύο πλεονεκτήματα: Καλύτερο μέλι - γεύση και ποιότητα και μηδενικές πιθανότητες να βάλουμε φωτιά στο δάσος.
Το δεύτερο πράγμα που μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια ο αγαπητός Κώστας είναι η μελισσοκομική στολή και μια πολύ καλή πατέντα για να μετατρέψουμε τη "προσωπίδα" σε γιλέκο ράβοντας επάνω ένα απλό πουκάμισο. Το πουκάμισο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, διότι έτσι είναι μπόλικο το ύφασμα και δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα για να βρουν ψαχνό να τσιμπήσουν οι μέλισσες. Το πουκάμισο βολεύει απίστευτα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στην συνέχεια ο Κώστας μας δείχνει κόλπα για να ανάβουμε και να σβήνουμε το καπνιστήρι. Για να το ανάψει χρησιμοποιεί ένα χρήσιμο εργαλείο - αυτό που ανάβουμε και το τζάκι ενώ για να το σβήσει έχει ένα ειδικό "τάπερ" - όχι πλαστικό γιατί θα λιώσει - και ταπώνει το στόμιο με αφρολέξ για να μην αναπνέει και βγάζει καπνό κατά τη διάρκεια που είμαστε στο αμάξι. Στο τέλος του βίντεο μας δείχνει άλλη μια πατέντα με μια κοινή ζυγαριά που τη βάζει κάτω από μελίσσι και παρατηρεί μόνος του τι συμβαίνει. Μιλάμε για μεγάλη οικονομία σε χρήματα, όμως δε στέλνει μήνυμα.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Κώστα Παναγιωτίδη για τις συμβουλές του. Η Ορεινή Μέλισσα δίνει βήμα σε όλους τους παλιούς που θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις τους και είναι κάτι που πρέπει να γίνει με συνεχή ρυθμό στο μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν είναι και τόσο στρυφνοί όσο ακούγονται ότι είναι, αρκεί να βρουν μια καλή αφορμή να το κάνουν, και στην προκειμένη είναι η ακόρεστη δίψα για μάθηση των νέων...
2 Σχόλια
Φοβερος ο κ Κωστας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακομοιριά!!!!!Είναι επαγγελματίας ο κύριος Κώστας?τι ψάχνει και φτιάχνει στολή και γάντια?Να κερδίσει λίγα ευρώ με μεγάλη ταλαιπωρία? Δόξα το θεό υπάρχουν στο εμπόριο μελισσοκομικά μπουφάν και φόρμες,που ξεκινούν από χαμηλές τιμές έως την αεριζόμενη φόρμα(οχυρό Ρούπελ).Δεκαετία 50-60 με τα μπαλωμένα παντελόνια μας γύρισες!Πάντως σε ευχαριστώ γιά τον χρόνο σου αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρεις κάτι,σίγουρα μπορείς καλύτερα πράγματα.Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!