Widget Recent Post No.

Βαροστόπ για καταπολέμηση βαρρόα! Ένα παράνομο σκεύασμα και τα λάθη που γίνονται...



Το βαροστόπ (varostop) είναι παράνομο σκεύασμα απο τη βουλγαρία, που όμως η δραστική του ουσία είναι εγκεκριμένη απο τον ΕΟΦ. Ίδια δραστική ουσία με το βαροστόπ, έχει το bayvarol, φάρμακο της bayer, που είναι εγκεκριμένο σε όλη την Ευρώπη. Το βαροστόπ, κυκλοφορεί ανάμεσα στους μελισσοκόμους, και επειδή γίνεται λόγος για το πόσες ταινίες πρέπει να βάλουμε, πως χρησιμοποιείτε και τι αποτελέσματα έχει, σήμερα θα σας πούμε κάποια πράγματα. Επειδή σε πολλά φάρμακα γίνεται κατάχρηση απο τους μελισσοκόμους, στο τέλος αχρηστεύονται. Πχ όλοι γνωρίζουμε για τη κατάχρηση που έγινε με το τακ τικ, και αχρηστεύτηκε το φάρμακο σε μεγάλο βαθμό. Δε προτείνουμε σε καμία περίπτωση την αγορά παράνομων σκευασμάτων, ούτε μπορούμε να σας πούμε που θα τα αγοράσετε διότι είναι παράνομο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας πούμε μερικά πράγματα, έτσι ώστε να μην κάνετε ζημιά στα μελίσσια σας, και στους γύρω μελισσοκόμους με τις καταχρήσεις!



Το βαροστόπ έχει δραστική ουσία την φλουμεθρίνη (3.6mg), όπως και το bayvarol (3.6mg). To βαροστόπ λόγω ότι η ταινία είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, συνήθως δεν φτάνει μια ταινία για ένα μελίσσι. Στο bayvarol η ταινία έχει πολύ μεγάλο μήκος, είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά και πολύ ακριβό, καθιστώντας αδύνατη την αγορά του απο επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Η καλύτερη εποχή για να εφαρμόσουμε την όποια θεραπεία είναι τον Χειμώνα όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου μα καθόλου γόνου. Με παρουσία γόνου αν αποφασίσουμε θεραπεία, η χρήση ταινίας είναι απαραίτητη, για να έχουμε υψηλή αποτελεσματικότητα. Το βαροστόπ έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στη βαρρόα η οποία ξεπερνά το 95%. Προσοχή όμως! Τα τελευταία χρόνια ακούγεται φήμες ότι κυκλοφορούν ληγμένες συσκευασίες βαροστόπ, απο μίμηση της εταιρίας, και έχουν μηδαμινή αποτελεσματικότητα στα μελίσσια. Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αγορά του, προσέξτε πάρα πολύ το που και πως!



Το βαροστόπ στα ελληνικά μελισσοκομικά καταστήματα που παρανόμως κυκλοφορεί, έχει τιμή η οποία ξεκινά απο 4.5 ευρώ έως και 6.5 ευρώ. Η κύρια τιμή που πωλείται είναι στα 5 ευρώ περίπου. Μελισσοκόμοι που το παίρνουν κατευθείαν απο τη βουλγαρία τυχαίνει να το παίρνουν και με 3.5 ευρώ. Η συσκευασία περιέχει 10 ταινίες σε ξυλάκια οι οποίες σε μήκος είναι περίπου όσο η παλάμη του χεριού.

Όπως γράφει η εταιρία για αυτό το φάρμακο που κυκλοφορεί νόμιμα στη Βουλγαρία...
Το φάρμακο αυτό έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει το 99.9% στη βουλγαρία. Κάθε κουτί περιέχει 3.6mg φλουμεθρίνη, συνθετικό πυρεθροειδές με ακκαρεοκτόνο δράση. Έχει υψηλή αποτελεσματικότητα έως και 100%. Οι δοκιμές - πειράματα που έγιναν στη Τουρκία έδειξαν ότι έχει αποτελεσματικότητα 94.4%. Η δοσολογία εξαρτάται απο το μέγεθος του μελισσιού. Βάζουμε 1 έως 4 ταινίες. Οι λωρίδες πρέπει να παραμείνουν στην κυψέλη για 35 ημέρες, αλλά όχι περισσότερο από 6 εβδομάδες.



Στη πραγματικότητα όμως η αποτελεσματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη, δεν ισχύουν πλέον αυτά, διότι οι μελισσοκόμοι με τις καταχρήσεις τους έχουν αφοπλίσει και την συγκεκριμένη δραστική ουσία. Κατά τη γνώμη μου η αποτελεσματικότητα πλέον στα μελίσσια κυμαίνετε στο 90-95% περίπου, ενώ αν κάποιος έχει κάνει πολλές καταχρήσεις στο παρελθόν, μπορεί να είναι και αρκετά χαμηλότερη.

Οι συγκεκριμένες ταινίες μπαίνουν στα μελίσσια ως εξής;
ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΟ
Για ένα μελίσσι 5-8 πλαίσια σε πλυθησμό (το χειμώνα) - 2 ταινίες
Για ένα μελίσσι 2-5 πλαίσια χωρίς γόνο (το χειμώνα) - 1 ταινία.
Σε περίπτωση δεν θα επαναλάβουμε άλλη θεραπεία: Για μέγιστα αποτελέσματα μπορούμε σε ένα πεντάρι μελίσσι να βάλουμε και 2 ταινίες, και σε ένα 8άρι μελίσσι 3 ταινίες για τη περίοδο το χειμώνα. Στη περίπτωση αυτή, αν τα μελίσσια είναι ξεγονιασμένα δε χρειάζεται να επαλάβουμε καμία άλλη θεραπεία μέχρι το Καλοκαίρι. Οι ταινίες αυτές μπαίνουν όλες τις περιόδους του χρόνου.
Η τοποθέτηση της ταινίας μπαίνει στο πιο κεντρικό σημείο. Τη τοποθετούμε σε σημείο να έχει μεγάλη διέλευση μελισσών για να γίνει καλή διασπορά, και να πεθάνουν τα βαρρόα. Ανοίγουμε πρώτα τα πλαίσια, βλέπουμε που είναι μαζεμένες οι μέλισσες, και τοποθετούμε τις ταινίες εναλλάξ. Δεν τοποθετούμε ποτέ τις ταινίες έξω απο το γόνο ή τη μελισσόσφαιρα διότι θα κάνουμε τσάμπα τη θεραπεία.

ΜΕ ΓΟΝΟ
Για ένα 7άρι μελίσσι με 2-3 γόνους βάζουμε 3 ταινίες
Για ένα 10άρι + μελίσσι με πάνω απο 3 γόνους βάζουμε  4 ταινίες
Είναι ανώφελο όμως να κάνουμε θεραπείες όταν τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους. Μόνο το Καλοκαίρι. Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν τέτοιες ταινίες το καλοκαίρι, επειδή τότε δεν μπορούμε να βάλουμε οξαλικό οξύ η άλλο οικονομικό σκεύασμα.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!