Widget Recent Post No.

Σε ποιές θερμοκρασίες πεθαίνει η βαρρόα; Γιατί δε βλέπουμε βαρρόα το Χειμώνα; Τι γίνετε με τον ομιχλοποιητή;



Σήμερα έχουμε πολύ ανατρεπτικά δεδομένα για τη καταπολέμηση της βαρρόα. Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει με τη θερμοκρασία; Πχ στους πόσους βαθμούς πεθαίνει η βαρρόα, και σε πόσο χρόνο; Είναι το ίδιο να κάνουμε καταπολέμηση με 10 βαθμούς, και το ίδιο με 20; Γιατί το χειμώνα δεν βλέπουμε καθόλου βαρρόα πάνω στις μέλισσες, και τι πραγματικά συμβαίνει; Αυτά είναι μερικά απο τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε σήμερα. Και νομίζω ότι πιάνουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που δεν ξανά ασχοληθήκαμε τόσο πολύ έως σήμερα...

Πρίν λίγο καιρό ακούσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα επαγγελματία μελισσοκόμου. Έκανε το εξής: Σε 2 μελίσσια, γύρω στα μέσα του Δεκεμβρίου έκανε χρήση ομιχλοποιητή -εκνεφωτή (το σούρουπο γίνετε η καλύτερη θεραπεία), με την εξής μέθοδο: Σε ένα λίτρο γλυκερίνη έβαλε 18 σταγόνες θυμαρέλαιο. Η μέθοδος έγινε εντελώς πειραματικά. Τα αποτελέσματα που είδε βάζοντας άσπρο χαρτόνι στον πάτο ήταν το εξής:
Τη πρώτη μέρα έπεσαν 150 βαρρόα
Τη δεύτερη μέρα έπεσαν 350 βαρρόα
Τη τρίτη μέρα έπεσαν 80 βαρρόα
Τη τέταρτη μέρα έπεσαν 10
Και την πέμπτη έπεσαν 2 βαρρόα.



Ο μελισσοκόμος την πρώτη μέρα πήρε τα 150 βαρρόα, τα έβαλε μέσα στο καλοριφέρ, και αμέσως άρχισαν να περπατάνε. Τα έβγαλε έξω και ακινητοποιήθηκαν πάλι. Επανέλαβε τη διαδικασία, και εν ολίγης διαπίστωσε ότι τα βαρρόα όταν φτάσουν τους 10 βαθμούς ακινητοποιούνται. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρον ανακάλυψη. Tο γεγονός ότι η βαρρόα πεθαίνει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μήπως λοιπόν, πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά και αυτό το παράγοντα, της θερμοκρασίας;

Στους πόσους βαθμούς πεθαίνει η βαρρόα, και σε πόσο χρόνο
Η βαρρόα αν εκτεθεί στους 40-47 βαθμούς πεθαίνει σε 3 ώρες
Η βαρρόα αν εκτεθεί στους 10-12 βαθμούς πεθαίνει σε 12 ώρες.
Η βαρρόα αν εκτεθεί στους 15 βαθμούς πεθαίνει σε 12 ημέρες

Όσον αφορά την υψηλή θερμοκρασία...
Το ζητούμενο προφανώς δεν είναι πόσο αντέχει η βαρρόα στην υψηλή θερμοκρασία, αλλά τι γίνετε με τα μελίσσια μας. Ξέρουμε ότι η ζημιά στο σμήνος και τη βασίλισσα είναι άμεση αν εκτεθεί σε τόσο υψηλή θερμοκρασία. Θερμοπληξία στο σμήνος. Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τόσο το γόνο, τις μέλισσες όσο και το αναπαραγωγικό σύστημα της βασίλισσας. Μην ξεχνάμε το σημαντικότερο. Ξέρουμε μέλισσες που θα υπερθερμανθούν ακόμη και στην μεταφορά δεν έχουν μέλλον.. Ζούν πολύ λιγότερο. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές. Άρα η υπερθέρμανση δεν είναι μια τόσο εύκολη λύση, όσο φαίνεται. Είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα.



Με το κρύο το Χειμώνα...
Είναι μια καλή ευκαιρία να πολεμήσουμε τη βαρρόα, και να δώσουμε ένα γερό χτύπημα. Δεν χρειάζεται να "σκοτώσουμε" τη βαρρόα. Αρκεί να πέσει στο πάτο της κυψέλης και η χαμηλή θερμοκρασία θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Σε τέτοιες συνθήκες ψύχους ο ομιχλοποιητής αποτελεί την ιδανική λύση. Η δραστική ουσία εισχωρεί παντού, το σμήνος δεν ενοχλείτε, η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές. Και το σημαντικότερο στοιχείο όσον αφορά την χρήση του ιμιχλοποιητή είναι το εξής. Επειδή σε λίγα χρόνια κανένα φάρμακο δεν θα δουλεύει στην καταπολέμηση της βαρρόα θέλω να καταθέσω ορισμένα στοιχεία απο έρευνες με τη χρήση του ομιχλοποιητή. Επειδή η διάμετρος της τραχειας που αναπνέει η μέλισσα είναι πολύ μεγαλύτερη απο της βαρρόας, ο ομιχλοποιητής δεν επηρεάζει καθόλου τη μέλισσα.

Τα σταγονίδια που δημιουργούνται και υπάρχουν στον καπνό του ομιχλοποιητή με την καύση παραφινέλαιου γλυκερίνης αιθέριων ελαίων δεν δημιουργούν αναπνευστικό πρόβλημα στη μέλισσα. Στη βαρρόα όμως προξενούν αναπνευστικά προβλήματα ασφυξίας λόγω του ότι η βαρρόα έχει πολύ μικρότερα αναπνευστικά στίγματα. Η πτώση της βαρρόα στον πυθμένα της κυψέλης όταν χρησιμοποιούμε στον ομιχλοποιητή τις παραπάνω ουσίες οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα.Το χειμώνα λοιπόν με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουμε ένα όπλο να απαλλάξουμε το μελίσσι από τη βαρρόα.

Γιατί το χειμώνα δεν βλέπουμε καθόλου βαρρόα πάνω στις μέλισσες, και τι πραγματικά συμβαίνει;
Το χειμώνα οι μέλισσες είναι κρυμμένες μέσα στη κοιλιά της μέλισσας. Βρίσκονται σε προγυλαγμένες θέσεις που πολλές φορές τα φάρμακα δεν τις φτάνουν. Κάνοντας χρήση ομιχλοποιητή, οι βαρρόες εγκαταλείπουν αυτές τις θέσεις, και αρχίζουν να περπατάνε πάνω στις μέλισσες. Αυτό παρατηρείτε αμέσως μετά την επέμβαση με ομιχλοποιητή, την επόμενη κιόλας ημέρα. Αν δεν βλέπετε καθόλου βαρρόα στα μελίσσια, δε σημαίνει ότι είναι καθαρά.

Τι γίνετε με τα σκευάσματα, τις ταινίες, και τη καταπολέμηση της βαρρόα το Χειμώνα;
Η άριστη θνησιμότητα που προκαλούν στη βαρρόα όλα τα σκευάσματα πλησιάζει το 97%.Αν υποθέσουμε ότι ένα μελίσσι το χειμώνα είχε 1000 βαρρόα μετά την καταπολέμηση έχουν μείνει περίπου 30 και τις περισσότερες φορές ανθεκτικά στο σκεύασμα. Τώρα και μετά από 6 αναπαραγωγικούς κύκλους (δηλαδή το φθινόπωρο) ο αριθμός των βαρρόα είναι πάλι 1000.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια