Την σημερινή ανάρτηση την ζητήσατε εσείς οι μελισσοκόμοι! Σήμερα θα γράψουμε για τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες βαρρόα, που χρησιμοποιούν οι Έλληνες Μελισσοκόμοι, εμπειρικά, χωρίς πολλά πολλά, και θεωρητικές "απόψεις". Περνάμε στη πράξη κατευθείαν! Στην Ορεινή Μέλισσα το τελευταίο διάστημα μιλάμε συνεχώς για τη βαρρόα, βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους για τη καταπολέμηση της, παρουσιάζουμε νέες έρευνες, όμως σήμερα θα μιλήσουμε πολύ πιο πρακτικά, και περιληπτικά, αναφέροντας την εμπειρία, όχι τη δική μας αλλά όλων των μελισσοκόμων. Αρχικά πριν περάσουμε στο κύριο μέρος της σημερινής μας ανάρτησης, θα απαντήσουμε ερωτήσεις που καίνε.
Βλέπω στο ίντερνετ, θεραπείες, με ξύδι, λεμόνι, κλαδιά απο διάφορα βότανα, αιθέρια έλαια στη τροφή, θυμόλη κλπ. Μπορούν αυτά να κάνουν δουλειά;
Όχι αυτές οι μέθοδοι δε μπορούν σε καμία περίπτωση να καταπολεμήσουν τα μελίσσια. Το ξύδι και το λεμόνι, όποιοι το δοκίμασαν, για κύρια θεραπεία έχασαν τα μελίσσια τους. Δε πρόκειται να καθαρίσουν τα μελίσσια με τέτοιες "μπακαλίστικες" μεθόδους. Ίσως να μπορούν να κάνουν ένα ξελάφρωμα, αλλά δε μπορούν να δουλέψουν όπως θέλουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Τώρα το χειμώνα δε παίζουμε με τα μελίσσια, χρειαζόμαστε πάνω απο 97% αποτελεσματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα αιθέρια έλαια, τα οποία απο μόνα τους δε κάνουν δουλειά. Για τη θυμόλη ισχύει το ίδιο, η οποία μάλιστα συνδέεται με ορφάνιες στα μελίσσια, θανάτωση βασιλισσών κλπ. Η θυμόλη μόνο για τη νοζεμίαση έκανε δουλειά, και εκεί σε πολύ μικρή δόση, για να μην επηρεαστούν τα μελίσσια.
Το οξαλικό οξύ φτάνει μοναχό του για καλή καταπολέμηση. Πρέπει να επαναλάβουμε με κάποιο άλλο φάρμακο;
Όχι δεν αρκεί μόνο μια επέμβαση, με οξαλικό οξύ. Φυσικά αναφερόμαστε στη μέθοδο της ενστάλλαξης. Πρακτικά το οξαλικό οξύ, έχει αφήσει πολλούς μελισσοκόμους με προβλήματα. Η αποτελεσματικότητα του κυμαίνεται απο 60% έως και 85% και δεν φτάνει μια φορά. Επειδή όμως με οξαλικό οξύ, δεν γίνετε 2η επανάληψη, πρέπει να βάλουμε κάποιο άλλο φάρμακο. Πχ αμιτράζ, φλουμεθρίνη. Προσοχή! Επιβάλλεται 2η θεραπεία σε μελίσσια που έγινε οξαλικό οξύ με παρουσία γόνου. Εξαίρεση αποτελούν οι ταινίες οξαλικού οξέος. Εκεί η αποτελεσματικότητα δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερη, και δε χρειάζεται επανάληψη με άλλο σκεύασμα. Αυτά που σας λέω είναι εμπειρικά, τα όσα συζητάμε εμείς οι μελισσοκόμοι μεταξύ μας, και έχουμε δεί στα μελίσσια.
Ποιά είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη βαρρόα;
Οι μελισσοκόμοι ψήφησαν και τα αποτελέσματα είναι αυτά....
Η σειρά που ψηφίστηκαν είναι η εξής:
- Τακ τικ
- Οξαλικό οξύ ενστάλλαξη
- Οξαλικό οξυ με γλυκερίνη
- ΗiveClean Beevital
- Bayvarol
- Varostop
- Αμιτράζ ταινίες έτοιμες
- Οξαλικό οξύ με εξάχνωση
- Θυμόλη
- Perizin
- Κινέζικες ταινίες
- Μυρμηκικό οξύ
- Apiguard
- Apitraz
- Αιθέρια έλαια
- Ξύδι
- Σκόρδο
Θα τα πάρουμε με τη σειρά δίνοντας σας αναλυτικά οδηγίες. Καταρχήν να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ότι τώρα στις 20 Δεκεμβρίου έως και 10 Ιανουαρίου είναι η καλύτερη περίοδος για καταπολέμηση. Τα μελίσσια έχουν τους λιγότερους γόνους. Στα αποτελέσματα παραπάνω βλέπουμε οτι το πιο δραστικό φάρμακο που επέλεξαν οι μελισσοκόμοι είναι το ΤΑΚ ΤΙΚ. Είναι φάρμακο μη εγκεκριμένο για τη μελισσοκομία, αλλά η δραστική ουσία που περιέχει έχει εγκριθεί μέσω του σκευάσματος apitraz. Η νόμιμη οδός είναι να αγοράσετε το σκεύασμα απιτράζ. Η αμιτράζη σαν δραστική ουσία διασπάται πολύ γρήγορα στο μέλι, και μέσα σε 3 μήνες δεν υπάρχει ούτε ίχνος. Είναι πολύ αποτελεσματικό, γι αυτό και χρησιμοποιείτε τόσο έντονα απο τους μελισσοκόμους. Δεύτερο έρχεται το οξαλικό οξύ, μετά η φλουμεθρίνη, (bayvarol, varostop klp) και μετά το hiveclean.... Πάμε να τα δούμε.
1. ΤΑΚ ΤΙΚ
Κοστίζει 15 ευρώ και πωλείτε σε κτηνιατρεία και μελισσοκομικά καταστήματα.
Οδηγίες:
1. Πάρτε ένα δοχείο, το οποίο να σφραγίζει καλά.
2. Ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ηλιέλαιο, και μετά 60ml τακ τικ
3. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει πλήρως διάφανο το μείγμα
4. Σε ένα δοχείο κόβετε λωρίδες απο χαρτόνι, η στιπόχαρτο ή σφουγγαρίστρα σε μήκος 20 cm. Αφού απορροφήσουν την ουσία, προσέχουμε να μη στάζουν.
5. Μπαίνουν 2 ταινίες ανα 10άρι μελίσσι. Αν υπάρχει γόνος επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία αυτή 3 φορές κάθε εβδομάδα. Αν δεν υπάρχει γόνος μπορούμε να κάνουμε άλλη μια επανάληψη μετά απο 10 μέρες.
6. Απομακρύνουμε αυστηρά τις ταινίες μετά απο 10 μέρες, γιατί είναι άχρηστες, και η βαρρόα συνηθίζει το φάρμακο.
7. Τρυγάμε τουλάχιστον 3 μήνες μετά την επέμβαση
Η μέθοδος αυτή δεν προτείνετε απο εμάς, και αν κάποιος αποφασίσει να την εφαρμόσει είναι με δική του ευθύνη. Το φάρμακο αυτό είναι μη εγκεκριμένο, άρα παράνομο για χρήση στη μελισσοκομία.
Περισσότερα εδώ. Διαβάστε τα προβλήματα που δημιουργούνται εδώ
2. Οξαλικό οξύ με ενστάλλαξη
Διαβάστε περισσότερα εδώ. Δίνουμε αναλυτικές οδηγίες
3. Οξαλικό οξύ με γλυκερίνη
Διαβάστε πως γίνετε εδώ. Η αν θέλετε να αγοράσετε έτοιμες ταινίες δείτε εδώ
4. HIVECLEAN για τη βαρρόα
Ρίχνουμε 15 ml ανα μελίσσι, και επαναλαμβάνουμε 3 φορές όταν έχουμε έστω και λίγο γόνο. Σε ξεγονιασμένα μελίσσια κάνουμε 1 φορά, και συμπληρωματικά μπορούμε να βάλουμε και ταινίες με κάποια άλλη δραστική ουσία για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Διαβάστε περισσότερα εδώ
5. Bayvarol
Βάζουμε 2 ταινίες ανα 10άρι μελίσσι. Τις τοποθετούμε στο κέντρο του μελισσιού. Αρκεί μια επέμβαση για τεράστια αποτελεσματικότητα. Το φάρμακο αυτό είναι εγκεκριμένο απο τον ΕΟΦ, αλλά πολύ ακριβό, λόγω ότι διακινείτε απο την bayer.
6. Varostop
Είναι μη εγκεκριμένο και έχει ίδια δραστική ουσία με το Bayvarol. Κοστίζει λίγα χρήματα και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
Για τα υπόλοιπα σκευάσματα θα μιλήσουμε σε ξεχωριστές αναρτήσεις και θα αναφέρουμε τα μειωνεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα. Όσον αφορά τα μη εκγκεριμένα σκευάσματα, δε προτείνουμε σε καμία περίπτωση τη χρήση τους γιατί μερικά συνδέονται με προβλήματα στα μελίσσια, και η ευθύνη για οποιαδήποτε επέμβαση γίνει με αυτά, την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο ίδιος μελισσοκόμος.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!