Θα ήθελα την γνώμη σας σε κάτι περίεργο που αντιμετώπισα σε ένα μελίσσι. Είμαι νέος μελισσοκόμος και την περασμένη Δευτέρα με αφορμή τις καλές καιρικές συνθήκες έκανα μια επιθεώρηση στα μελίσσια μου. Σε ένα από αυτά βρήκα πολλές μέλισσες νεκρές μέσα και έξω από την κυψέλη. Όταν άνοιξα την κυψέλη είδα ότι δεν υπήρχε βασίλισσα και ότι οι μέλισσες είχαν φτιάξει βασιλικό κελί. Το μελίσσι από 6 πλαίσια πληθυσμού σφιγμένο πριν ένα μήνα έχει φτάσει μετά βίας το ένα πλαίσιο.
Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μελίσσι αλλά θα ήθελα να γνωρίζω τον λόγω που έγινε αυτό. Φοβάμαι για κάποια ασθένεια που ίσως επηρεάσει και τα υπόλοιπα μελίσσια του μελισσοκομείου. Θέλω να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο μελίσσι τρέφεται με δικά του μέλια που δεν τρυγήθηκαν το φθινόπωρο και πως κάνω θεραπεία για βαρρόα με λεμόνι με αναλογία 1:1 (μελέτη των Αιγύπτιων Abdel-Rahman και Rateb που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Assuit Journal of Agricultural Sciences 39 (2):195– 206). Επίσης βρήκα αρκετά μεγάλο αριθμό μερμηγκιών μέσα στην κυψέλη.
Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από το πλαίσιο που είδα το βασιλικό κελί.
Δίνετε απάντηση παρακάτω
Απάντηση...
Το χειμώνα όλοι βλέπουμε μερικά μελίσσια μας ορφανά. Προσωπικά μπορώ να σου πω ότι και εγώ πρίν λίγες ημέρες βρήκα ένα στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Στη δική μου περίπτωση, ειδικά για τις συνθήκες που έχουμε τώρα στη περιοχή μου - Κεντρική Ελλάδα - εφάρμοσα συνέννωση χωρίς δεύτερη σκέψη, εφόσον βασίλισσα τέτοια εποχή δεν γίνετε. Αλλά και να γίνει ποιά θα είναι η ποιότητα της; Συνεπώς αποφάσισα να δώσω το πλυθησμό σε ένα άλλο μελίσσι και να πάρει δύναμη.
Ο λόγος που ο πλυθησμός μειώνεται τόσο γρήγορα, όταν ένα μελίσσι είναι ορφανό, είναι γιατί οι μέλισσες το εγκαταλείπουν, και πάνε στις διπλανές κυψέλες, που μοιρίζουν τις υπάρχουσσες βασίλισσες. Ένα βασιλευμένο μελίσσι πάντα είναι μια δελεαστική επιλογή για τις εργάτριες - συλλέκτριες οι οποίες γυρίζοντας στη κυψέλη δεν μπορούν να αντισταθούν.
Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα όταν κόβει παραφυάδες την Άνοιξη. Όσα μελίσσια γίνονται ορφανά, ξαφνικά χάνουν και το πλυθησμό τους, ενώ όσα κατάφεραν να κάνουν καλή βασίλισσα συγκεντρώνουν περισσότερες μέλισσες. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι οι μέλισσες δεν είναι και τόσο "χαζές". Ξέρουν ότι χωρίς βασίλισσα δεν υπάρχει μέλλον, οπότε επιλέγουν την επιβίωση τους, απο το να πεθάνουν δίχως καμία ελπίδα.
Η βασίλισσα το χειμώνα μπορεί να χαθεί για πολλούς λόγους. Μην ξεχνάμε ότι είναι ζωντανός οργανισμός και όχι μηχανή. Πάντως απο την μακροχρόνια εμπειρία πολλών μελισσοκόμων, μπορούμε να πούμε ότι οι ορφάνιες και οι εγκαταλείψης κυψελών είναι πολύ πιο συχνές ειδικά τη τελευταία δεκαετία. Κύριος παράγοντας είναι η βαρρόα και η νοζεμίαση, μαζί με τις ασθένειες που έχουν ως επακόλουθο. Πλέον οι κυψέλες μας μπορεί να προσβληθούν απο πολλές ασθένειες ταυτόχρονα, με τη νοζεμίαση να μπορεί ακόμα και να βλάψει τη βασίλισσα του μελισσιού.
Όσον αφορά το λεμόνι, προφανώς είναι μια καλή βιολογική λύση, όμως φίλε μου δεν είναι για μια καλή καταπολέμηση! Η κύρια θεραπεία δεν μπορεί να γίνει με λεμόνι, τουλάχιστον αυτό μας λένε οι ερευνητές, και η εμπειρία των μελισσοκόμων. Ακόμα και το οξαλικό οξύ σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ βαριά προσβολή είναι ανώφελο. Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν αυτό το λάθος, και μέσα στο πάθος τους να βγάλουν όσο πιο καθαρό μέλι χωρίς φάρμακα, στο τέλος χάνουν τα μελίσσια απο την ύπουλη βαρρόα. Κάνε μια πιο δραστική θεραπεία, το λεμόνι ίσως κάνει ένα ξελάφρωμα το Καλοκαίρι, δεν θεραπεύει όμως τα μελίσσια με τόσο καλά αποτελέσματα όπως αυτά που έγιναν στα εργαστήρια. Αυτή είναι η άποψη μου και πολλών άλλων μελισσοκόμων.
Συμπεραίνοντας λοιπόν, οι νεκρές μέλισσες όπως και οι ορφάνιες αν είναι σε προχωρημένη μορφή σε πολλά μελίσσια, αυτό σημαίνει σίγουρα ότι δεν έχει γινει καλή δουλειά στη καταπολέμηση της βαρρόα, και πιθανόν προσβολή απο νοζεμίαση. Η λύση ειναι να πάρεις αμέσως ταινίες απο μελισσοκομικό κατάστημα της περιοχής σου, και να δώσεις και ζυμάρι με θυμόλη για τη καταπολέμηση της νοζεμίασης.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!