Αυτό είναι το κοφίνι, οι κυψέλη των προγόνων μας. Εκεί τα μελίσσια ξεχειμώνιαζαν και δεν αρρώσταιναν ποτέ. Τότε βέβαια ήταν άλλες οι εποχές. Αν αναρωτιέστε πως φτιάχνεται είναι εύκολο και νομίζω πως πρέπει να παρουσιαστεί αναλυτικά σε ξεχωριστή ανάρτηση. Τα υλικά που χρειάζονται είναι βούρλα η άχυρα και η λάσπη εξωτερικά είναι κοπριά από αγελάδα. Οι μέλισσες θα απολυμάνουν το εσωτερικό μέρος με πρόπολη και η κυψέλη θα γίνει άριστη σε θέμα μόνωσης ιδανική για ανάπτυξη και ξεχειμώνιασμα.
Ξέρετε το σμήνος μέσα στο κοφίνι φτιάχνει τις κηρήθρες με δική του διάταξη όπως πιστεύουν οι μέλισσες ότι είναι καλύτερα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό που τα κοφίνια έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα και την ανάπτυξη. Οι μέλισσες είναι στριμωγμένες "ζεστές" και μπορούν να παράγουν θερμότητα για το γόνο εύκολα χωρίς μεγάλες απώλειες. Για το λόγο ότι ο γόνος παραμένει τόσο ζεστός δεν μπορούν να αναπτυχθούν ασθένειες όπως ασκοσφαίρωση, αμερικάνικη σήψη, ενώ ο καλός αερισμός από κάτω δεν αφήνει καθόλου υγρασία. Η υγρασία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του σμήνους, και η κυψέλη αυτή λόγω ότι είναι τόσο καλά αεριζόμενη δεν επιτρέπει την εμφάνιση ασθενείων όπως η νοζεμίαση κλπ.
Η παραδοσιακή αυτή κυψέλη χρησιμοποιείτε ακόμη και σήμερα (κυρίως για λόγους παράδοσης η αισθητικής) ενώ αρκετοί μελισσοκόμοι στη Χαλκιδική αναπτύσσουν και πολλαπλασιάζουν σμήνη μέσα σε αυτές. Και όπως έχω ακούσει έχουν απίστευτα αποτελέσματα. Τα σμήνη αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από μια κανονική κυψέλη, και η επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα αγγίζει το 100%.
Φυσικά σε τέτοιες κυψέλες δεν μπορούμε να τρυγήσουμε μέλι, η να κάνουμε βασικούς χειρισμούς όπως θεραπεία βαρρόα, να δώσουμε χώρο στη βασίλισσα κ.α
Ας μην πώ περισσότερα. Δείτε το βιντεάκι....
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!