Widget Recent Post No.

Hopguard 2: Βιολογικό σκεύασμα με υψηλή αποτελεσματικότητα βαρρόα, αποσύρεται απο την αγορά; Όλα τα νέα...


Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για το σκεύασμα HOPGUARD 2 το οποίο περιμέναμε πως και πως να πάρει έγκριση και στην ευρωπαϊκή ένωση, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε και στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες που έχει η Ορεινή Μέλισσα, τα πράγματα δεν πήγαν καλά και η εταιρία δεν κυκλοφόρησε το σκεύασμα. Δε μπορώ να γνωρίσω τι ακριβώς συνέβη, το μόνο που ξέρω είναι ότι για να το πάρει κάποιος το σκεύασμα πρέπει να το παραγγείλει απο το εξωτερικό, όπου εκεί πωλείτε αρκετά ακριβό, και η διαθεσιμότητα δεν είναι μεγάλη. Δείτε την έρευνα που έκανε το Πανεπίστημιο μας πέριση, και την ευκαιρία που μάλλον χάθηκε...


Το νέο σκεύασμα hopguard 2 πρόκειται για ένα 100% βιολογικό σκεύασμα με απίστευτη αποτελεσματικότητα κατά της βαρρόα όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμερα θα σας δείξουμε νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο στην Αθήνα ενώπιον όλων των μελισσοκόμων sto 7o φεστιβαλ μελιού. Το hopguard 1 που βγήκε πρώτο εδώ και κάποια χρόνια είχε πολλές ατέλειες και παρουσιάστηκαν προβλήματα στα μελίσσια οπότε η εταιρία φρόντισε να τα διορθώσει και έφτιαξε μια νέα φόρμουλα διορθωμένη και την ονόμασε hopguard 2.
Αρχικά να πούμε από τι φτιάχνεται το hopguard. Το hopguard παράγεται από εκχύλισμα β οξέων του λυκίσκου μετά από θερμική επεξεργασία. Ο λυκίσκος είναι είναι βασικό συστατικό της μπύρας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείτε για λόγους ζυθοποιίας, στην Γερμανία στη Ρωσία αλλά και σε ορισμένα σημεία στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στη γερμανία έκαναν διάφορες έρευνες για να αξιοποιήσουν όλα τα παράγωγα του λυκίσκου, και μια μέρα οι αμερικάνοι επιστήμονες είδαν αυτές τις έρευνες και βρήκαν κάποια οξέα του λυκίσκου είχαν ακαρεοκτόνο δράση. Έτσι έφτιαξαν τη πρώτη φόρμουλα, και κυκλοφόρησε η πατέντα στην Αμερική!

Πρώτα κυκλοφόρησε το hopguard 1 το οποίο δημιούργησε προβλήματα στα μελίσσια. Οι μέλισσες έκοβαν την ταινία και την πετούσαν έξω (μέσα σε 24-48 ώρες) , ενώ όταν αυτή ακουμπούσε τις μέλισσες η το γόνο πέθαιναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν δύο μελίσσια στο πείραμα του πανεπιστημίου ΑΠΙ που πέταξαν όλο το κομμάτι του γόνου που ακουμπούσε την ταινία. Και όλες οι μέλισσες ήταν νεκρές. Αυτό οφειλόταν στη σύνθεση της ταινίας (ήταν απο χαρτί, κοβόταν εύκολα) αλλά και στο παχύρευστο σκούρο υγρό που είχε επάνω. Έτσι η εταιρία άλλαξε την ταινία και έβαλε πλαστικό πλέγμα για να μην κόβεται, μείωσε το υγρό και αύξησε τη δόση! Και το νέο διορθωμένο αυτό σκεύασμα είναι φιλικότατο προς τις μέλισσες και ονομάζεται hopguard 2.

Αρχικά να αναφέρουμε το βασικότερο. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο σε Ελλάδα - Ευρώπη πάρα μόνο στην Αμερική. Όμως έχουν ήδη κατατεθεί οι φάκελοι και πάει για πανευρωπαική άδεια. Αυτό έγινε εύκολα εφόσον δεν χρειάστηκε να οριστούν ανώτερα όρια στο μέλι. Το σκέυασμα είναι "πράσινο" δηλαδή δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα. Σύμφωνα με την εταιρία μάλιστα μπορούμε να το βάλουμε και κατά τη διάρκεια της νεκταροέκκρισης. Το πανεπιστήμιο ΑΠΘ όμως διαφωνεί κάθετα διότι σύμφωνα με πειράματα επηρεάζει το σμήνος, η μυρωδιά κλπ.

Για τα πειράματα που έγιναν στο σκεύασμα hopguard οι έρευνες διήρκεσαν 5 χρόνια και τα tests έγιναν σε 435 μελίσσια. Στόχος του πανεπιστημίου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την δράση του και την αποτελεσματικότητα στη βαρρόα, αλλά και τους τρόπους που επηρεάζει το σμήνος. Για παράδειγμα οι απώλειες σε μέλισσες, η παρακολούθηση για παράπλευρες ασθένειες νοζεμίαση κλπ, αλλά και πολλά άλλα πράγματα.


ΕΙΚΟΝΑ: Τοποθέτηση ταινίας στο μελίσσι.
Μπαίνει πάντα στο κέντρο 

Το συμπέρασμα της έρευνας:
Στα πειράματα χάθηκαν συνολικά 6 μελισσοσμήνη, όμως βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα. Η αποτελεσματικότητα της ταινίας ήταν απο 40 - 80% στο πρώτο σκεύασμα hopguard με ύπαρξη γόνου. Αν η ταινία έμπαινε εκτός του γόνου τα αποτελέσματα ήταν ανύπαρκτα και η βαρρόα έκανε πάρτυ. Στο δεύτερο (διορθωμένο σκεύασμα) η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη και σε μια περίοδο ξεγονιασμένου μελισσιού η αποτελεσματικότητα έφτανε έως και 90% με ταινία τοποθετημένη μέσα στη μελισσόσφαιρα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα που ακούμε για 97-99% από τις εταιρίες είναι απλά παραμύθια και η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τη θεωρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βιολογικό σκεύασμα άρα απολύτως φυσικό να μην έχουμε τέτοια νούμερα.

Με το σκεύασμα hopguard όσοι το πουλούσαν παράνομα, αισχροκερδούσαν και αντί για 20 ευρώ που κάνει στην αμερική εδώ το πουλούσαν 60. Φυσικά ήταν και η παλιά φόρμουλα που όπως αποδείχθηκε δημιουργούσε προβλήματα στα μελίσσια.

Εφαρμογή στα μελίσσια: Βάζουμε 1 ή δύο ταινίες ανάλογα με το πλυθησμό του μελισσιού. Το πανεπιστήμιο ΑΠΘ πιστεύει πως θα αποτελέσει ένα πολύ καλό σκεύασμα εφόσον έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα είναι βιολογικό.

Και τώρα το καλύτερο. Δείτε όλη την έρευνα όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο...



Διαβάστε περισσότερα:
Ηopguard: Νέο σκεύασμα εξολόθρευσης βαρρόα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια