Νάιλον για κηρόπανο το χειμώνα. Πολλοί μελισσοκόμοι δοκιμάζουν αυτή τη μέθοδο, και σήμερα θέλουμε να σας μεταφέρουμε όλες τις εμπειρίες τους, τα υπέρ και τα κατά.
1ος μελισσοκόμος γράφει
Επαγγελματίας μελισσοκόμος απο τις Σέρρες
Χρησιμοποιώ νάυλον για κηρόπανο μεσα στα μελίσσια, εδώ και 6 χρόνια περίπου. Ο συνδυασμός νάιλον με αεριζόμενο πάτο θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος. Δεν επιστρέφει καθόλου υγρασία στα μελίσσια. Τονίζω τον αεριζόμενο πάτο, μιας και όπως μου είπε ένας φίλος μελισσοκόμος, που είχε κλείσει τελείως τα μελίσσια, έγινε λίμνη μέσα απο την υγρασία. Είχε βέβαια πολύ χαμηλή θερμοκρασία κάτω απο το μηδέν, και οι κυψέλες δεν είχαν απο πουθενά αερισμό. Το νάιλον Ίσα ίσα επιτρέπει στο μελίσσι να διαχειριστεί μόνο του την θερμότητα και την υγρασία και να την στείλει εκεί που θέλει αυτό. Το δουλεύω 6 χρόνια σε 200 μελίσσια περίπου με το τρόπο που είπα παραπάνω, και δεν είδα ποτέ πρόβλημα. Μάλιστα είδα οικονομία στις τροφές και καλύτερα ανάπτυξη την άνοιξη σε σχέση με καμιά 30αριά κυψέλες που δεν τους έβαλα κηρόπανο.
Βέβαια ο καθένας έχει το σκεπτικό του. Το δικό μου είναι ότι ο κινητός πάτος με σήτα σε συνδυασμό με το ναύλον-ταβάνι μιμείται ( όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό) τις φωλιές που φτιαχνει το μελίσσι στη φύση. Μπαίνει σε μια κουφάλα, και αρχίζει να χτίζει από το ταβάνι. Αέρα από πάνω δεν πέρνει. Μόνο από κάτω. Έπειτα διαλέγω πάντα μέρος που εκτός από νότιο, προσήλιο κλπ να είναι πάντα κάτω από βουνό ή ψηλό λόφο. Διότι υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο, ένα εφεκτ ( δες θυμάμαι τώρα ακριβώς την ονομασία του) που σε αυτά τα μέρη το απόγευμα από το βουνό κατεβαίνει πάντα ένα ελαφρύ αεράκι. Και το φαινόμενο αυτό κρατάει αρκετές ώρες και διαλύει τυχόν υγρασίες. Ξεχειμωνιάζω στα βόρεια σύνορα με μεγάλη επιτυχία και με απώλειες κάτω του 5% και αυτές τις περισσότερες φορές από λάθος χειρισμούς το φθινόπωρο.
Τοποθέτηση νάιλον
Το βάζω πέρα για πέρα με μια μικρή τρύπα στην άκρη όσο ένα 2εύρω για το διοξείδιο του άνθρακα. Πριν 3 χρόνια που το δοκίμασα για πρώτη φορά με παρότρυνε μελισσοκόμος που ζει στην Αττική και το εφαρμόζει και αυτός στα μελίσσια του...:)
Αν αντι για κερόπανο βάλουμε νάιλον θα αφήσουμε περιθώρια ώστε να φεύγει η υγρασία υπάρχει θέμα
2ος μελισσοκόμος γράφει
Το έκανα πριν από 6-7 χρόνια... Δε θυμάμαι... Τα 7αρια και πάνω δεν είχαν θέμα υγρασίας...μάλλον καλό τους έκανε ...στα μικρά είχα υγρασία αλλά τα έβλεπα κάθε 15 μέρες και αφαιρουσα την υγρασία από τα ναυλον. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι ναύλον από άκρη σε άκρη μόνο με ανοιχτό πάτο. Με κλειστό πάτο ναύλον με κενό μπρος πίσω 2-3 δάχτυλα...και λιγότερο .!!
Όταν έχουν πολλούς γόνους και σταθερή θερμοκρασία δεν έχει ανάγκη όπως και ναναι το ναύλον. ..!
Όποιος έχει υγρασία κάτι δεν κάνει καλά και τάχει μπερδέψει. ....
3ος μελισσοκόμος γράφει...
Εγώ το δοκιμασα τον περασμένο χειμωνα με μαυρο ναιλον καλειψα ολη την κυψελη και αφεισα πισο 4 ποντους καινω κατω απο το ναιλον εβαλα ενα μικρο κλαρακι για να κυκλοφορουν η μελισες ειχαν πολυ καλυ αναπτυξη και πολυ καλο ξεχειμονιασμα καθολου υγρασια
1 Σχόλια
Καλησπέρα συνάδελφοι .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας .Εαν στο μελίσσι αφήσουμε τον τροφοδότη οροφής με αεριζόμενο πάτο για ξεχειμωνιασμα.....και δεν βάλουμε κιροπανα ναυλα φελιζόλ αντανακλαστική μεμβράνη μουσαμάδες κλπ τι θα γίνει;;; θα έχουμε υγρασίες ;;Το έχει δοκιμάσει κανείς ;;
Λεανδρος Κατσαρος .
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!