Widget Recent Post No.

Απλή συνταγή σπιτικού ζαχαροζύμαρου: Από συνάδελφο μελισσοκόμο



Mια ανάρτηση σήμερα από τον Παναγιώτη Κατσαμπέρη , στην οποία θα μας μεταφέρει τις δικές του συμβουλές - διευκρινήσεις όσον αφορά την παραγωγή ποιοτικού σπιτικού ζαχαροζύμαρου χωρίς ζυμωτήριο. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε οτι το δικό μας ζαχαροζύμαρο είναι το καλύτερο. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η πιο υγιεινή τροφή για τις μέλισσες μας είναι το δικό τους μέλι και ότι οι τροφές που φτιάχνουμε η αγοράζουμε αποτελούν αποκλειστικά και μόνο "υποκατάστατο". Οταν όμως τροφή μας περιέχει και η ίδια μέλι συνεπώς θεωρείτε αρκετά καλύτερη συγκριτικά με την σκέτη ζάχαρη!

Σας παραθέτω τη δημοσίευση του φίλου μας Παναγιώτη!

Τα ζαχαροζύμαρα ετοιμάστηκαν (ανθόμελο παραγωγής μου, άχνη ζάχαρη χωρίς άμυλο και λίγο στυμμένο πορτοκάλι) σε συσκευασίες των 750 γρ. και τροφοδότησαν τα μελισσάκια. Αν και υπήρχε υπερεπάρκεια τροφών εντός κυψέλης, καλύτερα να περισσέψει παρά να μην φτάσει.

Μετά από παράκληση, παραθέτω αναλυτικές οδηγίες : Ακολούθησα συνταγές από διάφορα μπλογκς. Οι περισσότερες έχουν αναλογία 3/1 με 4/1 άχνη - μέλι. Για μικρές ποσότητες μιλάμε, καθώς δεν διαθέτω ζυμωτήριο, βάζω 1kg άχνη μέσα στο ζυμωτήριο μίξερ, ανοίγω ένα λάκο και ρίχνω 1/2 kg μέλι.

Ξεκινώ το μίξερ στη λειτουργία ζυμώματος με το ειδικό εξάρτημα, σε αργή ταχύτητα, προσθέτω περίπου 30gr χυμό πορτοκάλι, ρίχνω σιγά σιγά και το 2ο kg άχνης και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό. Συνεχίζω το ζύμωμα και στο τέλος δουλεύω λίγο με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αναλόγως προσθέτω άχνη ή νερό μέχρι το ζυμάρι να μην κολάει στα χέρια.


ΕΙΚΟΝΑ  Έτοιμες τροφές που έχουν καταναλωθεί πλήρως από τα μελίσσια


Τέλος μοιράζω το μίγμα σε σακουλάκια τροφίμων, το σχηματίζω και τα αφήνω στο ψυγείο λίγες ώρες να σφίξουν. Εννοείται πως πριν τα δώσουμε στα μελισσάκια μας, τα βγάζουμε από το ψυγείο λίγες ώρες πριν και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τις ίδιες ποσότητες. Με 4 kg αλεσμένης ζάχαρης άχνης, 1 kg ανθόμελο (το οποίο έχω ζεστάνει για μερικές ώρες -και όχι βράσει- σε μπεν μαρί στους 45 βαθμούς C για να αποκρυσταλωθεί αλλά να ομογενοποιηθεί ευκολότερα με την άχνη), 60 gr χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό (50-100 gr αναλόγως το ζυμάρι) βγαίνουν 7 συσκευασίες των 750 gr περίπου και έχουν την υφή της βανίλιας του εμπορίου. Είναι δε νομιστότατες (εννοείται τις δοκίμασα).

Ανώνυμος είπε...
Αν το πάτε για εξέταση το ζαχαροζύμαρο και τα hmf ειναι κάτω από 20 που είναι το συνιστώμενο όριο από τα μελισσοκομικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια,ευχαρίστως να το κάνω.Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον φίλο που από καρδιάς πιστεύω μας παραχώρησε την ιδέα του,θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς θα δώσω στα μελίσσια μου,στην περιουσία που με κόπο φτιάχνω.
Γιάννης,Άρτα 8 Απριλίου 2015 - 12:26 π.μ.


Παναγιώτης είπε...
To HMF αυξάνεται κατά τη θέρμανση της ζάχαρης. Στη συγκεκριμένη συνταγή το μόνο που ζεσταίνεται είναι το μέλι κι αυτό σε χαμηλή θερμοκρασία. Δυστυχώς δεν έχω την πολυτέλεια να το πιστοποιήσω διά μελισσοκομικών ερευνητικών κέντρων, ούτε σκοπό έχω να πείσω τον όποιον (με το δίκιο του) επιφυλακτικό, ούτε να το τεκμηριώσω επιστημονικά και εγαστηριακά, ούτε φυσικά και με ενδιαφέρει. Αυτό που γνωρίζω με σιγουριά είναι ότι τα δικά μου μελισσάκια το καλοδέχτηκαν και το τίμησαν δεόντως, ζούνε ακόμα και βασιλεύουν και το χειμώνα που έρχεται θα ξαναφάνε απ' το ίδιο.6 Ιουνίου 2015 - 6:58 μ.μ.
zoro greece είπε...
μπραβο ρε Παναγιωτη!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια