Widget Recent Post No.

Μυρμηκικό οξύ κατά της βαρρόα: Άραγε μήπως δεν είναι τόσο αθώο;


Γράφει σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα ο Γεωπόνος - μελισσοκόμος Χρήστος Μπέκας...
Προβαίνω σήμερα σε αναφορά βιωματικής εμπειρίας σε εφαρμογή μυρμηκικού - φορμικού οξέως πυκνότητας 85% με διάλυση 3 πρός 1 (65%) σε ποσότητα, δόσης 60ml σε μελίσσι μάρτυρα στο πειραματικό μελισσοκομείο μου όπως συνιστάται η εφαρμογή του από την πηγή (Mυρμηκικό οξύ, για την καταπολέμηση της varroa) με θερμοκρασία 17 βαθμούς και ώρα 4 το απόγευμα 7 Νοεμβρίου 2016 για την καταπολέμηση της βαρόα
Στο παρελθόν είχα κάνει πάλι εφαρμογή του ίδιου οξέως σε διαφορετική δόση κ τρόπο σε θερμοκρασίες 28 βαθμούς και 29 βαθμούς σε δυο μελίσσια μάρτυρα στα οποία οι παρατηρήσεις μου θα αναφερθούν κατόπιν

Το διάλυμα 65% πυκνότητας με νερό έγινε σε φιαλίδιο κενό φυσιολογικού ορού για αποφυγή διασποράς σταγονιδίων ,για λόγους ασφαλείας με μέσα προστασίας μάσκα γάντια και γυαλιά και αφαιρέθηκε η δόση των 60ml .Στη συνέχεια στο μελίσσι μάρτυρα μακεδονικής φυλής δυναμικότητας 8 πλαισίων με 5 πλαίσια γόνο τοποθετήθηκε σερβιέτα (το κάτω μέρος της είναι αδιάβροχη) στο πάνω μέρος των πλαισίων ώστε να αποφευχθεί η επαφή του οξέως με μέλισσες και βασίλισσα και έγινε διαβροχή της σερβιέτας με 60 ml , στον πάτο της κυψέλης τοποθετήθηκε λευκή μεμβράνη από χαρτί

Δίπλα από την σερβιέτα τοποθετήθηκαν δύο σπασμένα κομμάτια κεραμιδιού για να δημιουργηθεί κενός χώρος εξάτμισης και πάνω από αυτά μπήκε πλαστική μεμβράνη νάιλον η οποία κάλυψε όλη την άνω επιφάνεια του εσωτερικού τμήματος της κυψέλης, στη συνέχεια τοποθετήθηκε το καπάκι. Η κυψέλη που έγινε η εφαρμογή είχε πλαστικό μη αεριζόμενο πάτο και ο λόγος που έγινε η εφαρμογή με το οξύ ήταν η διαπίστωση αποτελεσματικότητας της πειραματικής αποτελεσματικότητας συμβατικού φαρμάκου πρίν 12 ημέρες (ανθεκτικότητα βαρόα και εκτίμηση αποτελεσματικότητας μυρμηγκικού οξέως (νεκρές βαρόα)

Στο υπόλοιπο διάστημα από την εφαρμογή του μυρμηκικού οξέως δεν παρατηρήθηκε καθόλου αναταραχή ούτε το φαινόμενο εξόδου μελισσών στην σανίδα πτήσης και στα εξωτερικά τοιχώματα κυψέλης.Την επόμενη ημέρα στην ίδια ώρα ελέγχθηκε το μελίσσι, έξω από την σανίδα πτήσης δεν υπήρχε ούτε μία μέλισσα νεκρή (αναστολή εργασίας καθαρισμού) παρατηρήθηκαν πάνω από 90 μέλισσες νεκρές στον πάτο της κυψέλης όπως και φαίνονται από τις φωτογραφίες Αδράνεια των μελισσών πάνω στα πλαίσια και νεκρές νεοεκαλοπτόμενες μέλισσες με την προβοσκίδα να εξέχει μόνο, κατά την προσπάθεια εκκόλαψης τους από το εργατικό κελί. Στο λευκό χαρτί παρατηρήθηκαν μόνο 6 βαρόα νεκρές και αρκετά μικρά τρήματα κεριού .Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εφαρμογή του οξέως και παρόλο την χρήση γυαλιών εργασίας παρατηρήθηκε τσούξιμο στα μάτια διότι τα γυαλιά δεν ήταν κολύμβησης να έχουν απόλυτη εφαρμογή με το δέρμα και 100% προστασία από την εξάτμιση .

Σε δύο παλαιότερες εφαρμογές με θερμοκρασίες 27 και 29 βαθμούς χρησιμοποιήθηκαν 5ml αναραίωτο μυρμηκικό οξύ πυκνότητας 85% σε βαμβάκι με σύριγγα στο πίσω μέρος των πλαισίων στην γωνία της κυψέλης και καλύφθηκε το βαμβάκι με κερόπανο.Παρατηρήθηκε έντονη ανησυχία των σμηνών δυνατός ήχος από τις μέλισσες που έκαναν αερισμό στην κυψέλη, έξοδος μελισσών στη σανίδα πτήσης και στα εξωτερικά τοιχώματα της κυψέλης.Στους ελέγχους υπήρχαν μέλισσες νεκρές όχι πολλές στον πάτο και στον ανοιχτό γόνο νεκρές προνύμφες μιας ημέρας λάρβες πιθανόν από την αφυδάτωση του αερισμού που έκανε το μελίσσι, στο λευκό χαρτί, στον πάτο αρκετές βαρόα νεκρές.

Σύμφωνα με αυτά που είδα από της εφαρμογές με μυρμηκικό οξύ κατά την προσωπική μου γνώμη η οποία συνάδει και με της κας Κατερίνας Καρατήσου (ο πόλεμος εναντίων της βαρόα) . Είναι πολύ επικίνδυνη η χρήση του για την υγεία και δεν συνιστάται να γίνεται (από όλους τους μελισσοκόμους), δεν σκοτώνει την βαρόα μέσα στον σφραγισμένο γόνο πάνω από 26 βαθμούς αρχίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα στους 30 βαθμούς και πάνω το μελίσσι εγκαταλείπει την κυψέλη και στους 12 βαθμούς δεν δουλεύει δεν συνιστάται η χρήση του σε αδύναμα μελίσσια και είναι πολύ χρονοβόρα η εφαρμογή του σε πλήθος μελισσοσμηνών.

Αναφορές επίσης υπάρχουν και άλλες και μάλιστα από αξιόπιστες πηγές ερευνητών της Ευρώπης είναι εύκολο να βρεθούν. Ίσως με κατάλληλη συσκευή εξάτμισης και σε δόσεις που να είναι ανεκτές μέσα από την εξάτμιση της συσκευής να υπάρξουν στο μέλλον καταπληκτικά αποτελέσματα τα οποία αν δεν δημιουργούν κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων και στην ζωή της μέλισσας θα τα καλωσορίσω. Σήμερα έχω αρκετές επιφυλάξεις για την ωφέλεια της χρήσης του, είναι άραγε τόσο οικολογικό και βιολογικό όπως νομίζουν μερικοί όταν στην διάλυση και στην χρήση του 65% προκαλεί σοβαρά θέματα υγείας στον άνθρωπο, θάνατο μελισσών και δεν συγχωρεί λάθη από απροσεξία η ατυχές γεγονός??? .Αναφορικά σας γνωρίζω ότι χρησιμοποιείται για καθαρισμό αγαλμάτων και μαρμάρων από ρύπους λόγω της εξαιρετικής διαβρωτικής ικανότητας που έχει




Επιμέλεια κειμένου: ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. διαφωνω με τον κυριο μπεκα αλα δεν θα σταθουμε εκει γιατι ειναι πιο εμπηροs και λογο του επαγγελματοs......αλα δεν μαs ειπε τι προτηνει...?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!