Η μέλισσα μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά για να φέρει μέλι και γύρη στη κυψέλη της. Πολλές φορές όταν η τροφή είναι μακριά αναγκάζεται να καλύψει μεγάλη απόσταση και όπως είναι φυσικό η κούραση είναι τεράστια. Γνωρίζουμε οτι όσο περισσότερο εργάζεται μια μέλισσα τόσο λιγότερο ζεί, και αυτή είναι η βασική αρχή για να ορίσουμε την ιδανική απόσταση που πρέπει να βρίσκεται η ανθοφορία στα μελίσσια μας!
Μια μέλισσα καθώς μεταφέρει το νέκταρ, στη διαδρομή καταναλώνει ενέργεια. Όταν η διαδρομή είναι μεγάλη καίει περισσότερη ενέργεια από αυτή που κουβαλάει στο πρόλοβο (στόμα) της. Άρα όπως καταλαβαίνουμε για να είναι μια ανθοφορία αποδοτική πρέπει να είναι κοντά δηλαδή 1-2 χιλιόμετρα. Μέσα σε αυτή την ακτίνα οι μέλισσες μπορούν να κουβαλούν ασταμάτητα νέκταρ, μελιτώματα, γύρη, πρόπολη και να αποθηκεύονται σε ποσότητες ουτοσώστε να αξίζει η όλη υπόθεση.
Όταν λοιπόν η ανθοφορία βρίσκεται 1-2 χιλιόμετρα μακριά (και δίνει φυσικά) οι μέλισσες μπορούν να αποθηκεύσουν γρήγορα πολύ μέλι. Όσο μεγαλώνει η απόσταση τόσο λιγότερο και το μέλι που θα αποθηκευτεί. Ωστόσο έχω να αναφέρω μερικές εμπειρίες που μου έκαναν εντύπωση.
Ένας μελισσοκόμος είχε τα μελίσσια του σε μια περιοχή με πορτοκαλιές. Ήταν καλοκαίρι και μου είπε οτι θα τρυγούσε θυμάρι απο τα μελίσσια του. Του είπα μα πως θα τρυγήσεις θυμάρι όταν εδώ κοντά δεν έχει πουθενά τέτοια ανθοφορία. Τότε μου έδειξε με το χέρι και μου είπε οτι εκεί έχει θυμάρι, ήταν χιλιόμετρα μακριά. Όμως επειδή ήταν κάμπος (ίσωμα) φαινόταν με το μάτι και έτσι όπως το υπολόγισα ήταν τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα απόσταση.
ΕΙΚΟΝΑ: Άνοιξη, γύρω από το μελισσοκομείο υπάρχουν παντού λουλούδια |
Όταν δοκίμασα το μέλι του συναδέλφου διαπίστωσα οτι τα μελίσσια του όχι μόνο έβαλαν τέτοιο μέλι αλλά το άρωμα και το κάψιμο ήταν τόσο δυνατό όπως το θυμαρίσιο που βγάζουν στα νησιά. (Δεν ήταν όμως καθαρό θυμάρι διότι το χρώμα του ήταν πιο σκούρο). Δηλαδή τα μελίσσια του εφόσον δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στη μέση (βουνό, λίμνη) συλλέγαν κανονικά το μέλι του θυμαριού!
Άλλη περίπτωση ήταν φέτος στο περδικάκι (καλοκαιρινή ανθοφορία που ανθίζει σε 2000 μέτρα υψόμετρο). Τα μελίσσια τα είχα αρκετά χαμηλά σε δάσος με έλατα και όταν ήρθε ο Αυγουστος αυτά τρελάθηκαν να φέρνουν μέλι απο περδικάκι. Τα βουνά επειδή τα έχω γυρήσει δεν είχαν τέτοια ανθοφορία παρα μόνο στις κορυφές τους και ήταν πολύ ψηλά και μακριά απο εκεί που είχα τα μελίσσια.
Και όμως αυτό δεν ήταν εμπόδιο για να πάνε και να πάρουν το μέλι. Σύμφωνα λοιπόν με εμπειρίες μελισσοκόμων οι μέλισσες μπορούν να συλλέξουν μέλι σε αποδεκτές ποσότητες και πιο μακριά απο 2 χιλιόμετρα απόσταση.
Γενικότερα η ακτίνα συλλογής των μελισσών, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ξεπερνά τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φτάνει στο αποκορύφωνα όταν δεν υπάρχει τροφή. Δηλαδή όσο πιο νηστικά είναι τα μελίσσια τόσο πιο μακριά πάνε για να βρούν την τροφή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας έρευνας οι μέλισσες το καλοκαίρι συλλέγουν σε απόσταση 15.2 χιλιόμετρα, το φθινόπωρο 5.1 χιλιόμετρα, και την άνοιξη 0.8 χιλιόμετρα. Συνεπώς την άνοιξη έχει παντού λουλούδια οπότε δεν πάνε μακριά, τα έχουν δίπλα τους.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι οτι το καλοκαίρι οι μέλισσες διανύουν αποστάσεις 22 φορές μεγαλύτερες απο ότι την άνοιξη ενώ το φθινόπωρο 6 φορές. Όλα εξαρτώνται από την έλλειψη τροφής, οσο μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και τα χιλιόμετρα!
Ορεινή Μέλισσα
1 Σχόλια
μπορειτε να μας γραψετε την πηγη αυτης της ερευνας?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω
χρηστος
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!