Το ξεχειμώνιασμα μια περιοχής διαφέρει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ απο μεριά σε μεριά. Πχ σε μια περιοχή μπορεί τα μελίσσια να είναι 5άρια ξεγονιασμένα, και 5 χιλιόμετρα πιο πέρα, να έχουν 2 γόνους και να είναι 7άρια. Και ποιός θα σας πεί πως θα βρείτε το τέλειο μέρος ξεχειμωνιάσματος; Μα φυσικά η εμπειρία! Ψάχνοντας καινούργιες μεριές, βλέποντας τους γύρω μελισσοκόμους που πηγαίνουν και που ξεχειμωνιάζουν. Είναι γνωστό ότι οι καλές μεριές ξεχειμωνιάσματος φιλοξενούν πάρα πολλά μελίσσια. Αντιθέτως άλλες περιοχές που δεν είναι καλές δεν έχουν καθόλου μελίσσια.
Πως θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να ξεχειμωνιάσουν όσο το δυνατό περισσότερα μελίσσια
Η Δρ. Σοφία Γούναρη ερευνήτρια μελισσοκόμος έχει κάνει μια καλή διατριβή πάνω στο θέμα. Για να μη διαβάζετε πολλές σελίδες, θα σας τα γράψω εγώ εν συντομία και να δείτε πόσο σημαντικά είναι αυτά που είπε. Η ερευνήτρια τονίζει ότι το πιο ΚΡΙΣΙΜΟ στάδιο στην επιτυχία του ξεχειμωνιάσματος είναι στο τέλος του Χειμώνα, όταν τα μελίσσια ξεκινάνε τους πρώτους γόνους. Τα μελίσσια περνάνε ένα στάδιο που ο γόνος - πλυθησμός δεν έχουν καλή ισορροπία. Δηλαδή: Ο πλυθησμός αδυνατεί να θρέψει & θερμάνει σωστά τον γόνο. Αν το μελίσσι δε ξεπεράσει γρήγορα αυτό το στάδιο μπορεί να πεθάνει η να καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη του.
Δείτε ένα διάγραμμα απο την εργασία της Δρ Σοφίας Γούναρη...
ΕΙΚΟΝΑ 1 |
Συμπεράσματα: Μέσα στον Ιανουάριο Φεβρουάριο τα μελίσσια παρουσιάζουν ένα κρίσιμο στάδιο όσον αφορά τον πλυθησμό και τον γόνο. Όπως γνωρίζουμε ο γόνος πρέπει πάντα να είναι δύο πλαίσια λιγότερος απο το πλυθησμό. Για να θερμαίνετε σωστά, να ταίζετε πλούσια και να έχουμε γερές προνύμφες, πρέπει ο πλυθησμός να υπερτερεί! Αν υπάρχει έλλειψη πλυθησμού τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα για το μελίσσι.
Άλλο ένα τραγικό λάθος... Οι τροφές!
Πάνω σε αυτό το στάδιο, το μελίσσι μόνο καταναλώνει και δεν συλλέγει. Ο πλυθησμός είναι πολύ λίγος σε σχέση με τον γόνο. Όλες οι μέλισσες προσηλώνονται να ταίσουν τα μωρά τους. Αν το μελίσσι δεν έχει προμήθειες και τροφή παθαίνει λιμοκτονία πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την εμπειρία μελισσοκόμων, τότε χάνονται τα περισσότερα μελίσσια απο πέινα. Και οφείλετε καθαρά σε αμέλεια και παντελή έλλειψη χειρισμών απο τον ίδιο το μελισσοκόμο.
Η Δρ. Σοφία Γούναρη γράφει για αυτό το στάδιο που περνάνε τα μελίσσια πριν τον ερχομό της Άνοιξης...
Οσον αφορά στην καμπύλη της φυσιολογικής ανάπτυξης του μελισσιού (ΕΙΚΟΝΑ 1 πανω μέρος) η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο στάδιο (το Β που φαίνεται στο διάγραμμα). Οσο πιο άνετα ξεπεράσει το μελίσσι αυτό το στάδιο, τόσο γρηγορότερα και καλύτερα θα αναπτυχθεί τη νέα χρονιά. Και ενα σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η τροφή. Η ποιοτικά άριστη και στη σωστή θέση τοποθετημένη τροφή.
Η περίοδος όμως αυτή περνά γρήγορα και ο μελισσοκόμος πρέπει να φροντίσει ώστε κατά το τέλος Φεβρουαρίου τα μελίσσια να έχουν καλύψει αρμονικά και πλήρως την γονοφωλιά ώστε να μπορούν να επεκταθούν επιτυχώς στο δεύτερο πάτωμα.
Παρακάτω βλέπουμε και ένα άλλο διάγραμμα, που δείχνει επίσης πόσο κρίσιμη είναι η ανάπτυξη του μελισσιού εκείνη τη περίοδο.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα μελίσσια πρίν φτάσει ο Ιανουάριος πρέπει να έχουν αρκετές προμήθειες και να ταιστούν με ποιοτική τροφή. Πολλοί μελισσοκόμοι ταίζουν γυρεόπιτα εκείνη τη περίοδο ή ζυμάρι, προκειμένου τα μελίσσια να ξεπεράσουν το στάδιο της κρίσης πολύ πιο γρήγορα. Αν επενδύσουμε σε χειρισμούς, και ασχοληθούμε με τα μελισσάκια μας, είναι σίγουρο πως θα μας το ανταποδώσουν πολλαπλά αργότερα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
"10 μέρες πρίν ρίξουν γόνους τα μελίσσια μας τους δίνουμε γυρεόπιτα και ζυμάρι, για να επιταχύνουμε τη γέννα. Σε ορισμένες περιοχές ο γόνος ξεκινάει 10 Ιανουαρίου αλλού αρχές Μαρτίου, ο καθενας πρέπει να έχει γνώση της περιοχής που ξεχειμωνιάζει και να ξέρει ποτε είναι αυτές οι ημερουμηνίες.
Συμβαίνει το χειμώνα να πεθαίνουν οι γερασμένες μέλισσες, ο γόνος να αυξάνεται, και στο τέλος το μελίσσι να μένει άδειο μαζί με όλα τα μέλια. Αυτό συμβαίνει όταν οι νέες μέλισσες δε προλαβαίνουν τις καινούργιες. Για να το γλιτώσουμε αυτό διεγείρουμε τη γέννα με μικροποσότητες, 10 μέρες πριν πέσει ο πρώτος γόνος, και γλιτώνουμε πολλά μελίσσια. Εδώ στα Βόρεια που είμαστε εμείς αυτό μας έχει σώσει"
1 Σχόλια
Δεν έχεις ξαναδεί τη λέξη "πληθυσμός";
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!