Widget Recent Post No.

Θεραπεία για Βαρρόα με χρήση χάρτινων λωρίδων με οξαλικό οξύ



Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για θεραπείες κατά της βαρρόας βρήκα ένα blog χιλιανών μελισσοκόμων.Εξεπλάγην από την θεραπεία που εφάρμοζαν με οξαλικό οξύ και έτσι ήρθα σε επαφή με αυτούς τους μελισσοκόμους που χειρίζονταν 2.500 κυψέλες. Επίσης διαθέτουν έναν τεράστιο χώρο εξαγωγής μελιού ενώ εδώ θα αργήσουμε να δούμε μελισσοκόμους με τέτοιες ποσότητες κυψελών. Αυτοί οι μελισσοκόμοι με διαβεβαίωσαν ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί και εξαλείφει τη βαρρόα κατά 95%, δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα ούτε αφήνει κατάλοιπα στο μέλι ή στο κερί και δεν βλάπτει τις μέλισσες Παρασκεύασαν 20.000 χάρτινες λωρίδες με οξαλικό ογύ για να θεραπεύσουν τη βαρρόα στις κυψέλες δύο φορές μία πρώτη και μία δεύτερη μετά από 15 ημέρες.

Συστατικά

1.- Οξαλικό οξύ (ποιότητας εργαστηρίου > 90% καθαρότητα)



2.- Γλυκερίνη (υγρή κατά 80% στην Κατηγορία Τροφίμων)


Υλικά

3.- Χαρτόνι πεπιεσμένο (παπιέ μασέ) πάχους 2 mm. Γκρι χρώμα, σκληρό και το χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες για τις μακέτες και οι εκδότες για εξώφυλλα βιβλίων.
4.- Θερμόμετρο (+150°C)



5.- Κατσαρόλα για 3 λίτρα
6.- Πυρίμαχο δοχείο όπου θα τοποθετηθούν οι χάρτινες λωρίδες η ποσότητα των οποίων αναλογεί στην θεραπεία που θα ετοιμαστεί.
7.- Πλέγμα πάνω σε κουβά (πλαστικό) που θα στραγγίξουν οι χάρτινες λωρίδες και θα συγκεντρωθεί το πλεονάζον παρασκεύασμα.
8.- Ζιπλόκ σακούλες ή παρόμοιες για να διατηρηθούν σφραγισμένες οι λωρίδες.



9.- Κουζίνα ή φωτιά.
Παρασκευή 80 χάρτινων λωρίδων (ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Για να πετύχετε καλύτερη τιμή στην γλυκερίνη πρέπει να αγοράσετε ένα βαρέλι 250 Kg/200 lt με 150 κιλά γλυκερίνη που χρησιμεύει για 20.000 λωρίδες).




– Κόψτε την πλάκα/φύλλο του παπιέ μασέ σε λωρίδες των de 3cm x 35 cm (θα πρέπει να βγουν 80 λωρίδες ανά φύλλο) (εμείς αγοράζουμε τα φύλλα κομμένα σε λωρίδες από το κατάστημα που προμηθευόμαστε το χαρτόνι εφόσον έχει το μηχάνημα γκιλοτίνα).
– Βάζετε την κατσαρόλα στο μάτι ή τη φωτιά και ζεσταίνετε 1 Kg Γλυκερίνης έως τους 65°C (γίνεται ημιδιαφανής). Μετρήστε με το θερμόμετρο.
– Προσθέστε 600 γραμμάρια οξαλικού οξέος (η θερμοκρασία θα πρέπει να κατέβει γύρω στους 30° με 40°C και το διάλυμα θα πρέπει να γίνει αδιαφανές-θολό).
– Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι η θερμοκρασία να ξαναφτάσει στους 65°C (το διάλυμα θα ξαναγίνει ημιδιαφανές). Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν ξεπεράσει αυτή τη θερμοκρασία, αρκεί να διατηρείται κάτω από τους 110°C. Όταν ξεπεράσει όμως αυτή την θερμοκρασία ο ατμός περιέχει μεθανικό οξύ/μυρμηκικό οξύ (προσοχή στους πνεύμονες και στα μάτια).
– Αφαιρέστε από τη φωτιά το διάλυμα και μουσκέψτε τις 80 χάρτινες λωρίδες στο εν λόγω πυρίμαχο. Δεν είμαστε σίγουροι πόσο διάστημα πρέπει οι λωρίδες να παραμείνουν μουσκεμένες ώστε να απορροφήσουν εντελώς το διάλυμα αλλά οπωσδήποτε και σίγουρα πριν το χαρτόνι μαλακώσει και διαλυθεί. Μπορείτε να προσθέσετε κόκκινο χρώμα στο διάλυμα για να αποχρωματίσετε και να βάψετε το χαρτόνι.
– Συλλέξτε το διάλυμα που περισσεύει σε έναν κουβά για να το χρησιμοποιήσετε
– Τις μουσκεμένες λωρίδες τις φυλάτε σε σακούλες ζιπλοκ ή παρόμοιες μέχρι τη χρήση τους. (Ακόμα δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά τους).

Εφαρμογή
Θα πρέπει να μπουν 4 λωρίδες σε κυψέλες των 10 πλαισίων αλλά στα πλαίσια που υπάρχουν κελιά με γόνο. Η λωρίδα διπλώνεται στη μέση και κρέμεται στα πλαίσια «τυλίγοντας/περιβάλλοντας» τους γόνους.
Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 15 ημέρες αφού σκοτώνει μόνο τα ακμαία της βαρρόας και όχι τα αυγά της.


Προφυλάξεις
Τα οργανικά οξέα είναι πολύ διαβρωτικά για το ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιήστε γάντια νιτριλίου και σε περίπτωση επαφής με το δέρμα ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στη συνέχεια στην προσβεβλημένη περιοχή απλώστε αλεύρι πλούσιο σε άμυλο.
Επίσης φορέστε προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε πιτσιλιές από το διάλυμα στα μάτια. Εάν το διάλυμα θερμανθεί πάνω από τους 110° C απελευθερώνονται τοξικές αναθυμιάσεις, γι’ αυτό συνιστάται η χρήση αντιασφυξιογόνας μάσκας για το οξαλικό οξύ.


Εάν εργαστείτε προσεκτικά και σε ανοιχτό χώρο τότε δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αρχική δημοσίευση απο apiaraucania.blogspot.com.es
Επιμέλεια κειμένου: Σιδέρης Τσιμίνης
Πηγή MelissokomiaNet.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. μετα απο αυτη την εφαρμογη μπορουμε να κανουμε ενσταλαξη με οξαλικο οξυ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα ιι επιστήμονες που έδειξαν το ίδιο στο συνέδριο είπαν ψέματα ότι το έκαναν αυτοί!! Ευχαριστώ φίλε που μας ανοίγεις τα μάτια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σωστή δοσολογία είναι 1000 γραμμάρια γλυκερίνης και 400 γραμμάρια ή αλλιώς όπως αναφέρεται στις έρευνες 200 μιλιλίτρα (ml) γλυκερίνης και 100 γραμμάρια διένυδρο οξαλικό οξύ και αυτό γιατί το ένα 1 λίτρο γλυκερίνης ζυγίζει 1265 γραμμάρια περίπου. Όσον αφορά τις ποσότητες, σε δική μου δοκιμή-εφαρμογή με λωρίδες χαρτονιού 40 εκατοστά επί 3 εκατοστά και πάχος χαρτονιού περίπου 1 χιλιοστό χρειάστηκαν 1250 γραμμάρια γλυκερίνη και 500 γραμμάρια οξαλικό οξύ για 130 λωρίδες χαρτονιού των παραπάνω διαστάσεων χωρίς να περισσέψει διάλυμα. Η εφαρμογή έχει διάρκεια περίπου 6 εβδομάδες αλλά η σημαντική πτώση των βαρρόα επιτυνγχάνεται τις πρώτες 3 εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και δεύτερη εφαρμογή αλλά όπως λένε και οι ερευνητές καλό είναι να εναλλάσσονται διαφορετικές θεραπείες πχ οξαλικό οξύ και μετά θυμόλη ή κατι άλλο διαφορετικό απο το οξαλικό οξύ γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο που η βαρρόα σκοτώνεται από το οξαλικό αλλά ούτε και αν το ακαρι αυτό μπορεί να αναπτύξει ανοχές στο οξαλικό οξύ. Με λίγα λόγια η υπερβολική χρήση του οξαλικού να δημιουργήσει μια νέα γενιά βαρρόα ανθεκτικά στο οξαλικό οξύ και έτσι να χάσουμε ένα από τα λίγα σημαντικά όπλα, που δεν μολύνουν το μέλι, κατά της βαρρόα. Όσοι το δοκιμάσετε μπορείτε για έλεγχο της αποτελεσματικότητας της παραπάνω μεθόδου να χρησιμοποιήσετε λευκά χαρτόνια στον πάτο της κυψέλης και θα δείτε πόσα βαρρόα πέφτουν.

    Αυτά από μένα, Χρήστος από Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Ερευνητες γεωπονοι στο συνεδριο παρουσιασαν τις δικες τους δοκιμες που καναν για τις ελληνικες συνθηκες. Ισα ισα που διευκρινισαν οτι χρησιμοποιειται σε ξενες χωρες. Ομως καθε φαρμακο πρεπει να δοκιμαστει στις εδω συνθήκες , διότι λειτουργούν αλλιώς τα μελισσια εδω, αλλιως στον καναδα. Ειναι οι μονοι που μπορουν να μας δωσουν εγκυρα στοιχεια για καθε θεραπεία. Προσοχη σε αυτο διοτι μεσω διαδικτυου κυκλοφορουν Κομπογιαννίτες που δίνουν λαθος θεραπείες. Ειτε για να δημιουργησουν εντυπωσεις είτε για να λανσαρουν προϊόντα. Εχουν χαθει πολλα μελισσια απο λαθος πληροφορίες στο διαδικτυο. Ψαξτε και βρειτε τα αρθρα των επιστημόνων για τις θεραπείες, με ξεματιασματα δεν γίνονται θεραπειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!