Widget Recent Post No.

5 τραγικά λάθη στα μελίσσια ενόψει Χειμώνα: Μην τα κάνετε ποτέ...



Σήμερα θα πούμε 5 βασικά λάθη που γίνονται κυρίως απο νέους μελισσοκόμους, και μπορούν να κοστίσουν πολλές ζωές μελισσιών. Επειδή η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα που χρειάζονται τόσο θεωρητικές γνώσεις όσο και εμπειρία, είναι πολύ δύσκολο να τα συνδιάσουν μερικοί και να ασκήσουν σωστούς χειρισμούς. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, και μόλις κάνουν το λάθος τότε κλαίνε μα μαύρο δάκρυ. Αλλά τότε είναι αργά. Σήμερα λοιπόν θα πούμε μερικά απο τα βασικότερα λάθη που γίνονται!


1. Πρόωρη θεραπεία κατά της βαρρόα
Ένας μεγάλο λάθος που κάνουν νέοι αλλά και μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι είναι η πρόωρη καταπολέμηση της βαρρόα. Και τι εννοούμε όταν λέμε πρόωρη τι εννοούμε; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε μελίσσια στη Νότια Ελλάδα, και τα μελίσσια ξεγονιάζουν πάντα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ένας βιαστικός λοιπόν, έχοντας στο νού του ότι θα χαθούν τα μελίσσια, και θα τον σώσουν λίγες εβδομάδες, πάει και βάζει τις ταίνιες, η το φάρμακο του, στα τέλη Νοεμβρίου που τα μελίσσια διατηρούν γόνο. Είναι το πιο τραγικό λάθος, όταν το μελίσσι έχει έστω και λίγο γόνο, μεγάλο ποσοστό της βαρρόα είναι κλεισμένο μέσα, και δεν θα επηρεαστεί καθόλου απο τη καταπολέμηση. Μόλις ρωτήσεις κάποιον "γιατί το έκανες αυτό, γιατί βιάστηκες" η απάντηση είναι "μα τα μελίσσια είχαν πολύ λίγο γόνο, ήταν σχεδόν ξεγονιασμένα". Και εκεί είναι το μυστικό παιδιά. Στη λεπτομέρεια... Ένα τέτοιο "μικρό" λάθος, μπορεί να σημαδέψει την παραγωγή μας για όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Επίσης συχνό λάθος με τη βαρρόα το χειμώνα, γίνεται απο όσους χρησιμοποιούν οξαλικό οξύ. Έχουν δεί τα ματάκια μας απίστευτα πράγματα. Άλλος βάζει παραπάνω γραμμάρια οξαλικό, για να σκοτώσει περισσότερα βαρρόα, άλλος δεν ακολουθεί τις δοσολογίες και ρίχνει "με το μάτι", άλλος επαναλμβάνει τη θεραπεία 2 φορές μέσα ένα μήνα, και άλλα πολλά κουλά. Τραγικά λάθη! Το οξαλικό οξύ είναι δηλητήριο σκοτώνει τις μέλισσες με το παραμικρό λάθος. Οι ερευνητές έψαχναν χρόνια μέχρι να βρούν μια δοσολογία που να μην επηρεάζει τόσο τις μέλισσες. Και μερικοί τα κάνουν στην τύχη; Η μέγιστη δοσολογία που μπορούμε να βάλουμε είναι 80γρ διένυδρο οξ. οξύ σε σιρόπι που φτιάξαμε απο 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό, και ρίχνουμε στις μέλισσες αυστηρά 5 ml ανα πλαίσιο γεμάτο με πλυθησμό. Αν είναι μιστό το πλαίσιο 2.5 ml ρίχνουμε, μετρώντας με σταγονόμετρο. Το οξαλικό οξύ γίνεται μόνο για μια φορά στη περίοδο του χειμώνα. Όλες οι θεραπείες εφαρμόζονται όταν τα μελίσσια έχουν ξεγονιάσει τελείως.

Επίσης ένα μυστικό στη καταπολέμηση της βαρρόα είναι να εφαρμόσουμε τη θεραπεία απο τις πρώτες ημέρες που το μελίσσι θα ξεγονιάσει. Όσο περισσότερο δράσει το φάρμακο τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Όσο περισσότερο το μελίσσι μένει χωρίς γόνο, και κάνουμε καταπολέμηση, τόσο περισσότερα βαρρόα θα ψωφήσουν και θα καθαρίσει το μελίσσι μας.

2. Περιττά πλαίσια, άσφιχτα μελίσσια
Το έχω πεί χίλιες φορές και θα το ξανα πω άλλη μια. Δεν αφήνουμε τα μελίσσια μας με περιττά πλαίσια. Όσα μελίσσια μας έχουν κηρήθρες χωρίς μέλισσες πάμε και τις βγάζουμε δίχως δεύτερη σκέψη. Κλείνουμε το επάνω μέρος του μελισσιού με κηρόπανο, και φελιζόλ μόνωσης στο πλαί. Το μελίσσι δεν χρειάζεται να παίρνει απο όλες τις πλευρές αέρα, χρειαζεται ζέστη για να τρώει λιγότερο και να ζεί περισσότερο ο πλυθησμός.

3. Ίσκιος και κρύο
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε τα μελίσσια μας να κερδίσουν ήλιο. Τυχών εμπόδια όπως κλαριά, κυψέλες άδειες, η τυχών πράγματα πάνω απο τα καπάκια τα αφαιρούμε κατευθείαν. Έστω και 1 ώρα ήλιος παραπάνω στο μελίσσι μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση το χειμώνα. Δεν αμελούμε για κανένα λόγο αυτό το πράγμα. Επίσης δίνουμε απόσταση μεταξύ των κυψελών για να μην δημιουργείτε ίσκιος απο την μια στην άλλη. Λίγα εκατοστά μπορούμε να απομακρύνουμε τις κυψέλες χωρίς πρόβλημα. Λίγα εκατοστά κάθε μέρα έτσι ώστε να παίρνουν περισσότερο ήλιο.

4. Πείνα και λιμοκτονία
Ο μελισσοκόμος πάει και ταίζει όλα τα μελίσσια, όμως για κάποιο λόγο ξεχνιούνται μερικά, λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Το να μείνει ένα νηστικό μελίσσι είναι πολύ εύκολη υπόθεση το χειμώνα. Τα μελίσσια δεν βγαίνουν πολύ έξω, δεν έρχεται μέλι, συνεπώς μπορούμε να έχουμε απώλεια στις προμήθειες γρήγορα και το μελίσσι να πεινάσει. Προσέχουμε λοιπόν να μην είναι κανένα μελίσσι νηστικό και όλα να έχουν τροφούλα επάνω.

5. Πολλές και άσκοπες επιθεωρήσεις
Τώρα ο μελισσοκόμος λιγοστεύει τις επιθεωρήσεις σημαντικά. Μια φορά το μήνα, ίσως είναι πολύ για τα μελίσσια το χειμώνα. Μόλις έχει καλές μέρες πηγαίνουμε στα μελίσσια, και όπου δούμε να μην υπάρχει καθόλου κίνηση στην είσοδο επιθεωρούμε. Δεν βγάζουμε γόνους, και πλαίσια για πολύ διότι το μελίσσι στρεσσάρεται και δυσκολεύεται να επαναφέρθεί στην αρχική του κατάσταση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια