Widget Recent Post No.

Κριτήρια επιλογής του καλύτερου μελισσιού για αύξηση της παραγωγής. 3 Βασικά θεμέλια βελτίωσης!



Όπως μου εκμυστηρεύτηκε ένας γερο-μελισσοκόμος "Ασχολούμαι 4 δεκαετίες τώρα με τις μέλισσες. Τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκα με την επιλογή, δηλαδή την παραγωγή μελισσιών με τα χαρακτηριστικά που ήθελα εγώ. Κατάφερα να μηδενίσω τη σμηνουργία στα μελίσσια μου, η επιθετικότητα έγινε παρελθόν και η ανάπτυξη γρήγορη απο νωρίς την Άνοιξη. Η παραγωγή αυξήθηκε. Ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέγει για παραφυάδες απο τα ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΊΣΣΙΑ, με τα γεννετικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος επιλέγει. Τα μελίσσια μπορούμε να τα κατευθύνουμε και να τα βελτιώσουμε ανάλογα με τη περιοχή που ζούμε και τα προϊόντα που παράγουμε".

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
1ο Χαρακτηριστικό - Αυξημένη παραγωγή μελιού
Υπάρχουν μελισσια που για αδιεκρίνηστους λόγους, καταφέρνουν να ξεπερνούν το μέσο όρο παραγωγής μελιού όλων των υπόλοιπων μελισσιών. Πχ ενώ όλα τα μελίσσια έχουν 10 κιλά, ένα μελίσσι βάζει 20 κιλά. Υπάρχει εξήγηση όμως. Μερικά μελίσσια έχουν αυξημένο το ένστικτο της συλλογής. Ξέρουν να εκμεταλλεύονται την τροφή όταν δίνεται απο τη φύση. Πχ αν σε μια περιοχή, ένα λιβάδι δίνει πολύ μέλι, μπορεί απο όλα τα μελίσσια μόνο ένα να το βρεί και να φέρει το μέλι.

Αυτό είναι ένα πλαίσιο στο μελισσοκομείο της Ορεινής Μέλισσας που ζύγιζε 3 κιλά. Το μελίσσι αυτό ήταν στον Έλατο μήνα Ιούλιο, και έχει φανερά ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα μελίσσια σε συλλογή. Είχε 20 κιλά μέλι, ενώ όλα τα υπόλοιπα μελίσσια γύρω στα 7. Σε πλυθησμό ήταν 30άρι, μεγαλύτερο απο κάθε άλλο μελίσσι, και την Άνοιξη έφτασε πρώτο σε τόσο μεγάλο πλυθησμό. Αυτό είναι ένα μελίσσι που επιλέξαμε να κόψουμε παραφυάδες για να διαιωνίσουμε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά
Παρατήρηση απο Ορεινή Μέλισσα: Στη φύση κάνει την επιλογή η ίδια η φύση. Όποιο μελίσσι δεν συλλέξει αρκετό μέλι, το χειμώνα πεθαίνει, έτσι επιβιώνουν μόνο τα πιο δυνατά μελίσσια. Στα δικά μας μελίσσια την επιλογή την κάνουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τα γεννετικά χαρακτηριστικά των μελισσιών μας, για μια καλύτερη και πιο αποδοτική μελισσοκομία

2ο Χαρακτηριστικό - Η εμφάνιση του γόνου και του πλυθησμού
Ο γόνος του μελισσιού που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι σφαιρικός και συμπαγές. Τυχών τρύπες μέσα του σημαίνουν κακή βασίλισσα, και κακή ποιότητα μελισσιού. Την Άνοιξη ο γόνος πρέπει να είναι απο άκρη σε άκρη στα πλαίσια, και να μην έχει κενά. Το μελίσσι πρέπει να έχει πολύ γόνο νωρίς την άνοιξη, και όταν έρχεται η στιγμή της συλλογής να μειώνεται. Ο γόνος τρώει πολύ μέλι, οπότε το επιθυμητό μελίσσι, πρέπει όταν συλλέγει μέλι να έχει όσο το δυνατό λιγότερο γόνο. Αυτό φυσικά το γνωρίζουμε στο τέλος. Όταν δούμε μερικά μελίσσια να είναι γεμάτα με μέλια.

Γόνος μελισσιού σφαιρικός και συμπαγής. Τέτοια πρέπει να είναι η εικόνα του γόνου


Δείτε πόσο συμπυκνωμένος είναι ο πλυθησμός. Έτσι θέλουμε να είναι τα μελίσσια μας


Ο πλυθησμός. Οι μέλισσες πρέπει να είναι "παχουλές" και το σμήνος σφιχτό. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα μελίσσια έχουν τα πλαίσια γεμάτα με μέλισσες και γόνους, και μερικά άλλα ενώ έχουν εξίσου καλό γόνο, ο πλυθησμός είναι σκορπισμένος. Είναι καλύτερο να διαλέγουμε τέτοια μελίσσια που έχουν σφιχτό το πλυθησμό. Οι πιο μεγαλόσωμες μέλισσες ζουν περισσότερο, και ο σφιχτός πλυθησμός αντιμετωπίζει καλύτερα ασθένειες, ενώ η ανάπτυξη κορυφώνεται την άνοιξη.

Πληθυσμός συμπυκνωμένος στις κηρήθρες, και μέλισσες ελαφρώς πιο μεγαλόσωμες


3ο Χαρακτηριστικό - Σμηνουργία, Ήρεμα μελίσσια
Υπάρχουν μελίσσια στο μελισσοκομείο που για άγνωστους λόγους δεν σμηνουργούν. Πχ πέρασαν 3 χρόνια και η βασίλισσα δεν σμηνούργησε. Τέτοια μελίσσια πρέπει να επιλέγουμε για αναπαραγωγή. Εξίσου σημαντικό στη σμηνουργία είναι να κρατάμε νέες βασίλισσες. Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, οι φερομόνες της βασίλισσας αρχίζουν να εξασθενούν μετά τους 12-24 μήνες ζωής, συνεπώς αυξάνεται και η σμηνουργία.

Δεν αναπαράγουμε επιθετικά μελίσσια, ακόμα και αν παράγουν περισσότερο μέλι. Τα επιθετικά μελίσσια δυσκολεύουν την εργασία μας, και εμποδίζουν την ομαλή επιθεώρηση. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε εν δυνάμει αλλεργικοί, και όσα περισσότερα τσιμπήματα δεχόμαστε τόσο πιο κοντά φτάνουμε σε ένα πιθανό αλλεργικό σόκ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. γεια σαs ...αν καταλαβα καλα για να κανουμε αναπαραγωγη ψαχνουμε για μελισσια που κανουν πολυ γονο,φερνουν πολυ μελι ειναι ηρεμα φερνουν πολυ γυρη για να ταισουν τον γονο να μην εχουν αρωστιεs να μην σμηνουργουν κλπ κλπ κλπ..αs υποθεσουμε οτι εχουμε ενα μελισσοκομιο με 50 μελισσια τι πιθανοτητα εχουμε να βρουμε 20 μελισσια με αυτα τα χαρακτηριστικα ...και τι πιθανοτητα εχουμε οι κηφηνεs που θα γωνιμοποιησουν την βασσιλισα μαs δεν θα ειναι΄΄ κοπρητεs΄΄...[ερωτησειs πρωταρη ] αν ειναι ευκολο αs μου απαντησει καποιοs εμπηροs...γιατι θεωρητικα ολα ειναι ευκολα............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε bill Papas, πριν 20 χρόνια περίπου που ξεκίνησα την ενασχόλιση με την μελισσοκομία τα δεδομένα είχαν ως εξής. Το 25% περίπου ενώς νορμάλ μελισσοκομείου ήταν βλαμμένα το 60% ήταν κανονικά και μόλις ένα 15% ήταν πολύ καλά.
    Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. το 50-70% είναι βλαμμένα και τα υπόλοιπα κανονικά. Αν μέσα στα 100 βρεις 4-5 πολύ καλά θα είσαι πολύ τυχερός.
    Ο λόγος είναι ο εκφυλισμός των φυλών και οι ασθένειες. Τότε δεν υπήρχε η νέα νοζεμίαση και τα μελίσσια δούλευαν καλά ακόμα και με 20-25% βαρρόα. Τώρα αν ένα μελίσσι έχει πάνω 10% βαρρόα τότε καλά κρασιά. Όσο για την νέα νοζεμίαση δεν την ξέρουμε ακόμα.

    Τώρα πάμε στο θέμα μας. Για να κάνεις την επιλογή θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις ότι τα μελίσσια σου είναι υγιή. Ας πούμε τώρα ότι είσαι πολύ τυχερός και βρήκες 3 σμήνη τούρμπο στο μελισσοκομείο σου. Είτε είσαι νέος είτε είσαι παλιός κάνε βασηλοτροφία. Αν δεν ξέρεις μάθε. Η βασιλοτροφία είναι από τα πιό χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας μελισσοκόμος.
    Στα δύο μελίσσια δώσε 1-2 κηφηνοκυρήθρες στο κάθε ένα για να εκθρέψουν μπόλικους κηφήνες. Από το άλλο μελίσσι πάρε γόνο και μπόλιασε βασηλοκελιά . Τα δύο μελίσσια με τους κηφήνες μαζί με τις παραφιάδες που θα δημιουργήσεις πήγενε τα σε απομακρισμένη περιοχή που να μην υπάρχουν αν είναι δυνατόν άλλα μελισσοκομία σε ακτίνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων. Ιδανικά 12 χιλιόμετρα ακτίνα αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρείς τέτοια περιοχή. Οι παραφιάδες να μην έχουν καθόλου κηφήνες. Τίναξε τον πληθυσμό των παραφιάδων σε κουτί στο οποίο έχεις βάλει από πάνω κηφηνοδιάφραγμα και μετά βάλε τον πληθυσμό στην κυψέλη και δώσε τα πλαίσια με τον γόνο και τις τροφές. Την κηφηνοεκτροφή ξεκίνα την πιο πριν από την βασηλοτροφία και φρόντισε τις ημέρες που θα βγουν οι μάνες για γονιμοποίηση οι κηφήνες να έχουν ενηλικιωθεί και να είναι έτοιμοι για αναπαραγωγή.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να εισαι καλα φιλε ανωνυμε σε ευχαριστω για την απαντηση...απο την οποια φαινεται καθαρα οτι η επιλογη δεν ειναι ευκολη γι αυτο τον λογο και εγω εκανα την ερωτηση για να φανει καθαρα η δυσκολεια μηπωs σταματησουν να γραφουν οι διαφοροι και να τα παρουσιαζουν τοσο ευκολα μπερδευονταs τουs αναγνωστεs..θα προτιμουσα να μαs γραφουν για σοβαρουs τροπουs καταπολεμησηs των ασθενιων που να βολευουν τουs μελισσοκομουs και οχι τιs εταιριεs .......για να γινοντε απο πιο πολλουs μελισσοκομουs και να μην κολαμε ο εναs τον αλλον....[η μεθοδοs που εγραψεs πιο πανω αν και ειναι δυσκολη ειναι πολυ σοβαρη και θα την τολμησω αφου βασσιλοτροφια κανω..σε ευχαριστω και παλι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!