Widget Recent Post No.

Το Ξεγόνιασμα των μελισσιών και οι δικοί μας χειρισμοί για πρώιμη ανοιξιάτικη Ανάπτυξη απο 20 Ιανουάριου!!


Το ξεγόνιασμα του μελισσιού! Μια ανατρεπτική ανάρτηση και σήμερα, με γνώσεις απολύτως απαραίτητες για να κρατήσουμε δυνατά μελίσσια, και να εξασφαλίσουμε έκρηξη ανάπτυξης απο νωρίς την Άνοιξη.

Το ξεγόνιασμα του μελισσιού είναι η σταδιακή μείωση του γόνου, η οποία ξεκινάει απο τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βόρεια Ελλάδα, και στα μέσα Οκτωμβρίου στα Νότια. Το ξεγόνιασμα μπορεί να είναι ολικό η μερικό. Πχ στη Κρήτη  τα μελίσσια δεν ξεγονιάζουν ποτέ ολοκληρωτικά. Ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να ξεγονιάσουν με διάρκεια ακόμα και 3 μήνες. Ο χειμώνας είναι ατελείωτος στη Βόρεια Ελλάδα.


3 παράγοντες επιδρούν στο ξεγόνιασμα του μελισσιού
1. Η ποιότητα της τροφής
2. Η θερμοκρασία
3. Πόσες ώρες διαρκεί η ηλιοφάνεια
Και οι τρείς παίζουν τεράστιο ρόλο δημιωργόντας στις μέλισσες διάφορες νευροορμονικές αλλαγές, όμως η σημαντικότερη φαίνεται να είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ που παίζει το 70% έως και 90% της διαδικασίας.

Καθώς το φθινόπωρο μικραίνει μέρα, πέφτει η θερμοκρασία, και λιγοστεύει η τροφή το μελίσσι αρχίζει να προετοιμάζεται. Ο γόνος που παράγεται είναι διαφορετικός. Οι μέλισσες έχουν ένα φοβερό μηχανισμό. Το φθινόπωρο παράγουν μέλισσες με περισσότερο λιπόσωμα οι οποίες είναι προετοιμασμένες για το χειμώνα που θα έρθει.



Ο γόνος καθώς περνάνε οι μέρες και πλησιάζει ο χειμώνας... Λιγοστεύει!
Αυτό γίνετε σταδιακά, και ο πρωταγονιστικός ρόλος για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία είναι η τροφή και όχι η θερμοκρασία όπως πολλοί νομίζουν. Πχ την Άνοιξη που έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες οι μέλισσες έχουν μεγάλη έκταση γόνου ενώ το φθινόπωρο με υψηλότερες θερμοκρασίες πηγαίνει αντίστροφα, και αυτό δεν είναι κάτι που αναφέρουμε πρώτη φορά στο site Ορεινή Μέλισσα. Συνεπώς η θερμοκρασία δεν είναι ο κύριος λόγος ξεγονιάσματος.
Αν πάρουμε ένα μελίσσι το χειμώνα, όπως είναι ξεγονιασμένο στο μελισσοκομείο, και το μεταφέρουμε σε ένα θερμοθάλαμο, θα δούμε ότι το μελίσσι θα ξεκινήσει και πάλι εκτροφή γόνου. Αν πάλι τοποθετήσουμε γυρεόπιτα θα δούμε ότι και πάλι γονεύει. Αυτό το τελευταίο μπορεί να χρησιμεύσει σημαντικά για όσους μελισσοκόμους θέλουν πρώιμη ανάπτυξη

Πχ έχουμε γνώση ότι τα μελίσσια μας γονεύουν στις 20 Ιανουαρίου στη περιοχή που βρισκόμαστε. Βάζουμε 10 Ιανουαρίου γυρεόπιτα, και το μελίσσι αμέσως μέσα σε 3 ημέρες θα ξεκινήσει να εκτρέφει γόνο. Αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους μελισσοκόμους έχουν βγεί απο το πεύκο το φθινόπωρο, ή έχουν πολύ αδύναμα μελίσσια και κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό πλυθησμό. Η γυρεόπιτα θα επιφέρει πρώιμη ανάπτυξη και θα σώσει μελίσσια.

Ένα άσχημο φαινόμενο τον Ιανουάριο, είναι τα μελίσσια να ξεκινάνε εκτροφή γόνου, αλλά επειδή οι μέλισσες είναι ήδη ταλαιπορημένες δε προλαβαίνουν να ζήσουν και πεθαίνουν. Αποτέλεσμα; Τα μελίσσια μένουν χωρίς πλυθησμό και ο γόνος δε προλαβαίνει να εκκολαφθεί για να αντικαταστήσει το παλιό. Τέτοια μελίσσια χάνονται. Είναι σημαντικό λοιπόν να σώσουμε αυτά τα μελίσσια, δίνοντας τους ποιοτική τροφή για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Το χειμώνα δεν ταΐζουμε ποτέ με σιρόπια, και τροφές που παράγουν υγρασία στη Κυψέλη. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουμε νοζεμίαση ή άλλες ασθένειες ή πρόβλημα στο μελίσσι


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Πολλές περιοχές λόγω ζεστού κλίματος, επιτρέπουν τα μελίσσια να συλλέγουν γύρη και να κρατάνε γόνους ακόμα και μέσα στο Χειμώνα. Ωστόσο η γύρη που παράγεται το χειμώνα δεν είναι ποιοτική. Είναι γεγονός ότι η πιο ΠΟΙΟΤΙΚΗ γύρη παράγεται την Άνοιξη τότε που υπάρχει ποικιλία λουλουδιών. Το χειμώνα οι μέλισσες έχουν περιορισμένες επιλογές, άρα συλλέγουν κατώτερης ποιότητας γύρη.
Για να δώσουν τα φυτά ποιοτική γύρη χρειάζονται...
1. Υψηλή θερμοκρασία
2. Υγρασία
3. Μεγάλη ηλιοφάνεια στην ημέρα
Τέτοιες προυποθέσεις προσφέρονται μόνο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Ανοιξιάτικη γύρη. Όσο πιο παρδαλά είναι τα χρώματα, ποιο πολλές οι γύρες, τόσο μεγαλύτερη ή ποιότητα. Γόνος που τρέφεται με ποιοτική γύρη, δημιουργεί δυνατά μελίσσια


Η υγρασία παίζει τεράστιο ρόλο στη παραγωγή γύρης. Γι αυτό παρατηρούμε τις μέλισσες να φέρνουν γύρη μόνο κατά τις πρωινές ώρες που πέφτει η υγρασία. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λέγανε "Θέλουμε γόνους, θα πάμε σε βρεγμένες γύρες" και είναι κάτι απόλυτα σωστό και σοφό. Όταν έχουμε υποβαθμισμένες γύρες μπορούμε να ενισχύσουμε με γυρεόπιτα, όπως για παράδειγμα την πρώιμη Άνοιξη. Ξέρουμε ότι απο κακής ποιότητας τροφές παράγονται αδύναμες μέλισσες.

Σημαντικό επίσης στο ξεγόνιασμα είναι τα γονίδια της βασίλισσας. Πχ η βασίλισσα που αγοράσαμε απο Βασιλοτρόφο στη Βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσει γόνο πιο αργά, απο ότι η βασίλισσα που προέρχεται απο τη Νότια Ελλάδα. Και όμως κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο βιολογικό κύκλο της κάθε βασίλισσας. Εμείς πρέπει να διαλέγουμε για αναπαραγωγή τα μελίσσια που έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στη περιοχή μας, που μας παράγουν πολύ μέλι, και προσφέρουν όλα αυτά που ζητάμε σε ένα μελίσσι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια