Το πρόβλημα με την ασκοσφαίρωση εξελίσσετε έντονα το φθινόπωρο, και σήμερα θα δώσουμε μια επιπλέον λύση στα χέρια των μελισσοκόμων. Τα δείγματα που βλέπουμε στα άρρωστα μελίσσια, είναι γύψινος γόνο, στον πάτο της κυψέλης, αλλά και πάνω στα πλαίσια. Ουσιαστικά αυτή η ασθένεια μετατρέπει τον γόνο που εκτρέφουν οι μέλισσες, σε μικρά "αγαλματάκια" απο γύψο. Ξεραίνεται ο γόνος ουσιαστικά. Στον πάτο της κυψέλης μπορούμε να βρούμε τέτοιο μουμιοποιημένο γόνο, σε χρώμα άσπρο μαύρο αλλά και ενδιάμεσο χρώμα. Η ανάπτυξη του μελισσιού καταρρακώνεται. Αν δε πάρουμε δραστικά μέτρα το μελίσσι χάνεται, και αν δε προσέξουμε την ασθένεια μπορεί να το μεταδώσουμε και στα γύρω μελίσσια. Η λύση; Σήμερα μας γράφει τη συμβουλή του επαγγελματίας μελισσοκόμος. Και όπως φαίνεται η πείρα του είναι μεγάλη.
Συμβουλή για θεραπεία της ασκοσφαίρωσης με έναν απλό χειρισμό
Η ασκοσφαίρωση μπορεί να καταπολεμηθεί πολύ αποτελεσματικά σφίγγοντας το μελίσσι. Η μέθοδος έχει ως εξής. Παίρνουμε ένα 10άρι μελίσσι και αφαιρούμε τα 5 πλαίσια. Ουσιαστικά δημιουργούμε ένα πολύ σφιχτό 5άρι μελίσσι. Διαλέγοντας τα πλαίσια που θα αφαιρέσουμε, παίρνουμε και όσα έχουν τη μεγαλύτερη προσβολή. Κατα προτίμηση μπορούμε να δώσουμε και κανένα γόνο απο δυνατό μελίσσι, για extra δυνάμωμα. Σφίγγοντας το μελίσσι, το αφήνουμε έτσι για την επόμενη περίοδο, και θα απαλλαχθεί μόνο του απο την ασθένεια. Αν το μελίσσι παρουσιάσει πάλι πρόβλημα κάνουμε αλλαγή στη βασίλισσα διότι είναι γεννετικό και δεν έχει να κάνει με το αίσθημα της καθαριότητας.
Την ίδια μέθοδο εκτός απο το φθινόπωρο μπορούμε να την κάνουμε και την Άνοιξη. Και μια μικρή συμβουλή απο την εμπειρία μου. Αν τα μελίσσια δουλέψουν καλά μια ανθοφορία, η ασκοσφαίρωση εξαφανίζεται απο όλα τα μελίσσια χωρίς κανένα άλλο χειρισμό... Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που αργά την Άνοιξη η ασκοσφαίρωση απλώς δεν υπάρχει στα περισσότερα μελίσσια.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!