Widget Recent Post No.

Αποτελέσματα μετά απο λανθασμένη καταπολέμηση βαρρόα. Επαναστατικά στοιχεία που σώζουν μελίσσια!




Σχεδόν 40 χρόνια τώρα, μετά το επέλαση του εφιάλτη της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Τη βαρρόα! Όλα αυτά τα χρόνια οι μελισσοκόμοι έκαναν πολλά λάθη, χρησιμοποιώντας λανθασμένα πολλά φάρμακα, με υπερδοσολογίες κάνοντας έτσι τη βαρρόα άτρωτη. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε όλοι οι οργανισμοί σιγά σιγά με τη χρήση φαρμάκων αποκτούν ανοσία. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια μας δόθηκαν πολλά όπλα στα χέρια μας. Το πρόβλημα όμως πλέον είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα, με κανένα απο αυτά. Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, και να στραφούμε στο μέλλον της μελισσοκομίας, που είναι τα οξέα πχ οξαλικό οξύ, μυρμηκικό οξύ κλπ.

Είναι τρομακτικό, τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει η βαρρόα. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει.
 Για παράδειγμα.... Αν έχουμε ένα μελίσσι στο τέλος του χειμώνα, και κάνουμε μια σούπερ αποτελεσματική καταπολέμηση βαρρόα. Ωστόσο μένει ζωντανή 1 βαρρόα. Το μελίσσι αυτό λοιπόν μετά τις εκκολάψεις των γόνων όλη την Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο, θα έχει πάνω απο 2000 βαρρόα. Απλά μαθηματικά. Κάθε 21 ημέρες η βαρρόα τετραπλασιάζεται. Συνεπώς η 1 θα γίνει 4, οι 4 θα γίνουν 16, οι 16 θα γίνουν 64 σε μόλις 2.5 μήνες. Φανταστείτε τη συνέχεια... Σε 8 μήνες περίπου. Και το χειρότερο; Φανταστείτε να μην έχει γίνει καλή καταπολέμηση μέσα στο μελίσσι, και να έχουν επιζήσει 10δες βαρρόα μέσα στο μελίσσι, τι πόλεμος θα ακολουθήσει...

Τα μελίσσια παλαιότερα άντεχαν μεγαλύτερη προσβολή βαρρόα. Προχωρώντας τα χρόνια η βαρρόα, "μεταλλάχτηκε", έγινε φορέας πολλών παθογώνων ιών, με αποτέλεσμα τώρα το μελίσσι να καταρρέι με πολύ μικρότερη προσβολή. Πλέον ένα μελίσσι αν αυξηθεί ο πλυθησμός βαρρόα παραπάνω απο το κανονικό, οι συνέπειες είναι πολύ άσχημες.

Έχε παρατηρηθεί βέβαια και μια νέα αντίδραση απο τις μέλισσες! Οι μέλισσες μετά απο 40 χρόνια βαρρόας, αρχίζουν πλέον να αποκτούν αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι της. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μέλισσες να πιάνουν με το στόμα τους τη βαρρόα και να τη πετάνε μακριά απο τη κυψέλη. Όπως επίσης και το "ξεσφράγισμα" του γόνου. Οι μέλισσες σκοτώνουν τον ίδιο τους τον γόνο, αν εντοπίσουν βαρρόα στο εσωτερικό του. Είναι σπάνια φαινόμενα αλλά συμβαίνουν σε αρκετά μελίσσια και στην Ελλάδα. Ωστόσο μαζί με όλα αυτά έρχεται να κλειδώσει και μια εμπειρία ενός μεγάλου επαγγελματία μελισσοκόμου. Όπως ισχυρίζεται, ένα μελίσσι που αναπτύσσετε ταχύτατα την άνοιξη έχει πολύ λιγότερη βαρρόα, απο ένα που μένει υποανάπτυκτο με λιγότερο πλυθησμό. Ενώ και τα δύο μελίσσια μπορεί να δέχονται τους ίδιους χειρισμούς, τις ίδιες θεραπείες για βαρρόα, υπάρχουν τρόποι το μελίσσι που αναπτύσσετε γρηγορότερα, και να αυτοθεραπεύεται απο τη βαρρόα. Ο τρόπος άγνωστος...

Για παράδειγμα αν στρώσουμε χαρτί κάτω απο το μελίσσι, και κάνουμε θεραπεία σε δύο μελίσσια, με μεγάλη διαφορά πλυθησμού, θα δούμε ότι η βαρρόα που θα πέσει απο το δυνατό μελίσσι θα είναι πολύ λίγη σε σχέση με το αδύναμο μελίσσι. Φυσικά μέσα στους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και η θερμοκρασία. Όταν ένα μελίσσι δε θερμαίνει σωστά τον γόνο, η βαρρόα πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα. Φυσικά αν τα μελίσσια μπορούσαν να μας μιλήσουν, θα μας έλεγαν πολύ περισσότερα...




Με τα νέα αυτά ευρήματα, δηλαδή την αντίσταση των μελισσιών απέναντι στη βαρρόα, έχουν να μάθουμε πολλά πράγματα. Ουσιαστικά βλέποντας ένα υγιές μελίσσι, δυνατό με λίγη βαρρόα, θα το επιλέξουμε για αναπαραγωγή. Και αν όντως έχει αποκτήσει αντίσταση στη βαρρόα θα μεταδώσουμε τα γονίδια του και στις παραφυάδες. Όσα μελίσσια φτάνουν πρώτα την άνοιξη έχουν το μικρότερο πλυθησμό βαρρόα. Και αυτό είναι το σημαντικότατο συμπέρασμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε!

Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τα μελίσσια μας! Να επιλέγουμε να φτιάχνουμε βασίλισσες απο αυτά τα μελίσσια, που βρίσκουν το τρόπο να πολεμούν μόνα τους τη βαρρόα. Ίσως περάσουν πολλές δεκαετίες ακόμα για να περάσει η αντίσταση αυτή στο dna της μέλισσας! Δηλαδή να καταφέρει η μέλισσα να αντιμετωπίσει μόνη της τη βαρρόα χωρίς την επέμβαση μας. Μέχρι τότε, πρέπει να δράσουμε εμείς... Να μάθουμε πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για τη καταπολέμηση της. Πότε η βαρρόα είναι πιο ευάλωτη, πιο ευαίσθητη, πότε σκοτώνεται πιο γρήγορα!

Πχ ξέρουμε ότι η σωστή καταπολέμηση της βαρρόα γίνετε το χειμώνα Δεκέμβριο - Ιανουάριο . Όμως τοτε το μελίσσι μένει ξεγονιασμένο ακόμη και για 40 μέρες περίπου, ανάλογα με τη μεριά και το κρύο της χρονιάς. Το θέμα όμως είναι άλλο. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούμε να μάθουμε πότε είναι η αδύναμη η βαρρόα; Υπάρχει επιστημονική άποψη, ότι η βαρρόα είναι πιο ευάλωτη στο τέλος του χειμώνα πρίν ξεκινήσει ο γόνος. Τότε μπορεί να καταπολεμηθεί με όλα τα σκευάσματα πιο αποτελεσματικά, εφόσον είναι εξαντλημένη, είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, έχει χάσει το λιπόσωμα της και δε μπορεί να μεταβολήσει το φάρμακο εύκολα.

Αυτά είναι μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν πολλά δεδομένα στη μεχρι τώρα καταπολέμηση της βαρρόα! Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης, πιο αποτελεσματικοί, και φυσικά επιλογή παραφυάδων απο τα καλύτερα μας μελίσσια. Έτσι μπορούν να αλλάξουν πολλά δεδομένα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια