Widget Recent Post No.

Καταπολέμησα τη βαρρόα με βιολογικό τρόπο: Μελισσοκόμος αποκαλύπτει την εμπειρία του...



Γράφει ένας έμπειρος μελισσοκόμος για τη θυμόλη και τη καταπολέμηση της βαρρόα...
Έκανα εφαρμογη θυμολης - για καταπολέμηση βαρρόα - με καθαρο οινοπνευμα σε βετεξ, (5εκ x 10εκ) εκατοστα , 2 με 3 λωριδες αναλογα τη δυναμη του μελισσιου. Πχ για ένα 5άρι μελίσσι βάζουμε 2 λωρίδες εμποτισμένες με θυμόλη.

Το μείγμα που έκανα ήταν ένα προς ένα, δηλαδή πχ 500gr οινόπνευμα 500gr θυμόλης, η οποία δόση μου φάνηκε δυνατή διότι τα μελίσσια ήταν έντονα αναστατωμένα, και υπήρξαν και κάποιες απώλειες σε εργάτριες. Βρήκα μερικές νεκρές. Η αναστάτωση στα μελίσσια συνεχίστηκε έως την 3η και 4η ημέρα, και ειδικά τόσε που υπήρξε άνοδος θερμοκρασίας, πράγμα που επιτάχυνε την εξάτμιση της θυμόλης μέσα στο μελίσσι.

Για παράδειγμα, για ένα μελίσσι σαν της παρακάτω φωτογραφίας βάζουμε 3 βετεξάκια εμποτισμένα με θυμόλη, στα εξής σημεία...



Τα αποτελέσματατα που είδα στα μελίσσια ήταν τα χαρτόνια που τοποθέτησα στον πάτο κάθε κυψέλης να γεμήσουν νεκρή βαρρόα. Η δραστική ουσία της θυμόλης έκανε πολύ καλή δουλειά την δεύτερη μέρα όπου έπεσε η περισσότερη βαρρόα, και μετά απο 2 ημέρες η πτώση βαρρόα μειώθηκε πολύ. Σημειωτέον ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα καπνίζω το καλοκαίρι τα μελίσσια σούρουπο με φύλλα ευκαλύπτου λεβάντας ή καρυδιάς, και στα χαρτόνια επίσης βρίσκω πολλά βαρρόα νεκρά η ζωντανά. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική για ξελάφρωμα. Εννοείτε πως για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να αφαιρέσουμε τα χαρτόνια με τα βαρρόα και να τα τινάξουμε μακριά. Η μέθοδος αυτή πιάνει όταν τα μελίσσια δεν έχουν γόνο.

Μετά την εμπειρία μου με τη θυμόλη θεωρώ πως η κατάλληλη δοσολογία για υψηλά αποτελέσματα χωρίς να ενοχληθούν τα σμήνη και να έχουμε απώλειες, είναι στα 600-700gr οινόπνευμα και 500gr θυμόλης. Δηλαδή να υπάρχει περισσότερο οινόπνευμα απο θυμόλη για να μην γίνεται μεγάλη εξάτμιση και βλάπτονται οι μέλισσες και οι βασίλισσες.

Βάζουμε 2 λωρίδες βετέξ (5εκ x 10εκ) εκατοστα ανά 8-9 μέρες μέχρι να αραιώσει η ψείρα σημαντικά. Αυτό θα το δούμε στα χαρτόνια που βάζουμε. Αν δεν υπάρχει βαρρόα στο χαρτόνια πάει να πεί ότι η θεραπεία που κάναμε τη προηγούμενη φορά είχε αποτέλεσμα. Επίσης μην εφαρμόσετε τη μέθοδο σε θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών, επειδή λόγω της εξάτμισης μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά και ανεπανόρθωτα προβλήματα στα μελίσσια

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά για τη θυμόλη στα μελίσσια. Η θυμόλη λειτουργεί ως εξής στα μελίσσια. Όταν εξατμίζεται, όλες αυτές οι πτητικές ουσίες κυκλοφορούν στη κυψέλη και όσα βαρρόα έρθουν σε επαφή τραυματίζονται, το περιβάλλον είναι αφόρητο, νεκρώνεται η αναπαραγωγή τους, και τέλος τα μελίσσια μας καθαρίζουν. Καθαρίζουν ως ένα βαθμό φυσικά και όχι 100%. Στην Ελλάδα υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι η θυμόλη κάνει κακό στα μελίσσια παρα καλό, και δεν έχει αποτελέσματα στη βαρρόα. Ωστόσο οι εμπειρίες αρκετών μελισσοκόμων λένε, ότι είναι μια αρκετά καλή βιολογική λύση, μετά το οξαλικό οξύ.

Η θυμόλη απο εμπειρίες μελισσοκόμων έχει δημιουργήσει προβλήματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσει όπου η θυμόλη εξατμίστηκε πολύ γρήγορα και υπήρξαν νεκρές βασίλισσες, αλλά και βασίλισσες που σταμάτησαν την γέννα τους οριστικά. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι η θυμόλη δεν είναι σταθερή, και πρέπει όταν γίνεται η θεραπεία να γίνεται πολύ πτοσεκτικά, διότι μπορούμε να χάσουμε εύκολα μελίσσια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια