Ευχόμαστε Καλό υπόλοιπο του Καλοκαιριού (που σε λίγες μέρες επιστρέψαμε ) και το επόμενο Καλοκαίρι μας να είναι καλύτερο από το τωρινό,πρώτιστα με υγεία .
Έτσι επανερχόμενοι στα μελισσοκομικά μας, υπενθυμίζουμε,ότι σχεδόν έχει αναρτηθεί όλη η χρήσιμη μελισσοκομική ενημέρωση,για να επανερχόμαστε σε ότι νέο και χρήσιμο προκύπτει.
Όμως..μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση δεν προσέξαμε πως διέφυγε και είναι χρήσιμη να την παραθέσουμε , (ίσως και σαν επανάληψη), που είναι η επόμενη ,σύμφωνη με το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησής μας
Εισαγωγικά:Τον Απριλη-Μάη είναι οι κατάλληλοι μήνες για το χωρισμό (διαίρεση) των μελισσιών και αύξηση του μελισσοκομείου με τις παραφυάδες που θα προκύψουν και αυτός είναι ο λόγος , που και τα μελίσσια τότε επιλέγουν να σμηνουργούν για να πολλαπλασιάζονται στη φύση,με την παραγωγή βασιλισσών και τη γονίμοποίησή τους.
Η μέθοδος αυτή λοιπόν που θα παραθέσουμε είναι του ΖΑΝ ΠΡΟΣΤ και είναι αξιόλογη για τη δημιουργία παταφυάδων μελισσιών χωρίς τη μετακίνησή τους χιλιόμετρα μακρυά από το μελισσοκομείο,αφού αυτό γίνεται και με άλλες μεθόδους.
Για τη διευκόλυνση λοιπόν της εφαρμογής αυτής της μεθόδου , μπορούμε να ακολουθήσουμε βήματα ενεργειών,που είναι τα επόμενα:
- Ορφανεύουμε το μελίσσι,δηλαδή απομακρύνουμε τη βασίλισσά του,,που έχοντας κυψέλη ας πούμε 20 πλαισίων και ψάχνοντας προσεκτικά, τη βρίσκουμε σε κάποιο πλάισιο και με τις μέλισσες του πλαισίου της ,την τοποθετούμε σε άλλη άδεια κυψέλη των 5 πλαισίων,(που αν δεν υπάρχει στενεύουμε μία δεκάρα με εύκολο φύλλο πλαστικού χοντρού εύχρηστου νοβοπάν. Όμως την ενισχύουμε και με ένα άλλο πλαίσιο με πληθυσμό και γόνο,που έτσι σχηματίζεται ένα νέο μελίσσι με βασίλισσα και δύο πλαίσια πληθυσμό, που σίγουρα θα έχει ένα πλαίσιο με τροφές και ένα πλαίσιο με γόνο.
- Αυτή λοιπόν την κυψέλη με τη βασίλισσα την τοποθετούμε 1 -2 μέτρα,μπροστά ή πίσω από την ορφανή , που της πήραμε τη βασιλισσα, ώστε να δέχεται κάποιες συλλέκτριες μέλισσες.Και την τροφοδοτούμε με ζαχαροζύμαρο και λίγη γηρεόπιτα.
- Αυτό το μελίσσι θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα δυναμώσει σε λίγο καιρό ξανά.
- Όμως έμεινε ορφανή η διόροφη κυψέλη στην αρχική θέση της με 18 πλαίσια να δέχεται όλλες τις συλλέκτριες μέλισσες και με πολύ πληθυσμό ,που βέβαια θα εκθρέψει βασιλικά κελιά,γαυτό την τροφοδοτούμε με ζαχαροζύμαρο και σιρόπι , χωρίς να ενοχλούμε για 9 μέρες.
- Την 9η ημέρα από το ορφάνεμμα,χωρίζουμε παραφυάδες,ανάλογα με τα πόσα κελιά έχουν ετοιμαστεί να δώσουμε στις παραφάδες αλλά ανάλογα και με τη δύναμη που θέλουμε να έχουν οι παραφυάδες… ας πούμε από 18ρι μελίσσι ορφανό συνήθως 5-6 παραφυάδες,αλλά κάθε παραφυάδα που θα σχηματιστεί να έχει 1-2 πλαίσια γόνο, 1πλαίσιο τροφή και 1-2 μεγάλα βασιλικά κελιά,που τα υπόλοιπα τα χαλάμε και αφήνουμε σε κάθε παραφυάδα τα μεγαλύτερα για να προκύψουν δυνατές βασίλισσες.Όμως τροφοδοτούμε τις παραφυάδες που χωρίσαμε με ένα κιλό ζαχαροζύμαρο.
- Τοποθετούμε τις παραφυάδες γύρω από την αρχική θέση της ορφανής κυψέλης και σε σχήμα βεντάλιας :Αλλά οι κυψέλες των παραφυάδων να έχουν τον ίδιο χρωματισμό :ΑΥΤΌΝ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΑΡΧΙΚΆ Η ΟΡΦΑΝΉ ΚΥΨΈΛΗ ΠΟΥ ΧΩΡΊΣΑΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΔΙΑΧΥΓΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΓΙΑ 25 ΗΜΕΡΕΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.
- Ο έλεγχος εκκόλαψης και γονιμοποίησης γίνεται μετά τις 25-30 ημέρες ,με προσεκτικό άνοιγμα και προετοιμασίας χωρίς καπνισμό, και να χορηγήσουμε στο μελίσσι τροφή με προσοχή και ο έλεγχος ωοτοκίας να γίνει μετά 15 ήμερο.
- ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΈΣΟΥΜΕ στη συνέχεια:
- Πεντάρια κυψλελες για τις νέες παραφυάδες για σωστή θερμοκρασία,περιορισμένη είσοδος στις παραφυάδες.
- Αν ορφανέψουμε μελίσσι και μετά 3 μέρες του χαλάσουμε τα κελιά που έκανε,θα κάνει μετά 9 μέρες από το χάλασμα περισσότερα και μεγαλύτερα κελιά σε μέγεθος και πιο καλοταγισμένα (Ζαν Πρόστ),αφού αφήνουμε τα ασφράγιστα που θα ταγιστούν καλύτερα
- Δεν τροφοδοτούμε σιρόπι τις παραφυάδες για αποφυγή της λεηλασίας
- Μπορούμε προσεκτικά να κόψουμε ένα σφραγισμένο βασιλοκελί και να το ενσωματώσουμε απαλά στην κηρήθρα που θέλουμε ,αφού προηγουμένως με το χονδρό μας δάκτυλο έχουμε κάνει στο κατάλληλο σημείο των κελιών βούλιαγμα θήκης στεραίωσης του κελιού άπαλά
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!