Βαρρόα. Ενα καταστροφικό εξωπαράσιτο της μέλισσας το οποίο έχει αφανίσει άπειρα μελισσοσμήνη ανά τον κόσμο. Θανάσιμο οσο κανένας άλλος εχθρός , είναι ικανό να αποδεκατίσει ενα μελίσσι με χιλιάδες μέλισσες σε πολύ μικρό χρόνο.
Οι θεραπείες κατα του καταστροφικού αυτού ακαριού είναι πάρα πολλές , άλλες χημικές , άλλες βιολογικές , όμως καμιά δεν υπόσχεται την 100% αποτελεσματικότητα και την οριστική εξαφάνιση του. Πάντα θα υπάρχει κάποιο βαρρόα που θα αναπαραχθεί και θα πολλαπλασιαστεί φέρνοντας και πάλι το πρόβλημα στην επιφάνεια.
Οι μέλισσες ως υπεροργανισμοί εχουν μάθει να αμύνονται με εκπληκτικούς τρόπους απέναντι στους θανάσιμους εχθρούς τους. Τρόπους που απλά δεν φανταζόμαστε!!!
Οι μέλισσες αν εμείς δεν τις βοηθούσαμε , θα οδηγούνταν στην εξαφάνιση από ένα τόσο μικρο ακάρι? Μήπως υπάρχει κάποιος αμυντικός μηχανισμός που απλώς εμείς δεν γνωρίζουμε?
Ναι συνάδελφοι υπάρχει. Οι μέλισσες μπορούν με τις υπεραισθητικές τους ικανότητες να αναπτύξουν τρόπους καταπολέμησης που εμείς απλά δεν αφήνουμε να εφαρμόσουν.
Μεθόδους που η ίδια η φύση τις εχει προικίσει , και αυτό για να μην οδηγηθούν πότε στην εξαφάνιση. Ειναι δυνατόν να χαθεί τόσο εύκολα ενα τόσο χρήσιμο για τον πλανήτη έντομο? Αδύνατο!!!
Οι μέλισσες όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν αισθήσεις πολύ πιο ευαίσθητες απο αυτές του ανθρώπου. Τα μάτια τους βλέπουν ακόμη και πίσω απο επιφάνειες , αισθάνονται τον γόνο τους ακόμη και οταν αυτος ειναι σφραγισμένος.
Τα βαρρόα όπως γνωρίζουμε στηρίζονται στο στάδιο που οι μέλισσες καπακώνουν τα κελιά του γόνου και τότε ειναι ελεύθερα να δράσουν ανενόχλητα.
Όμως υπάρχει ένα γονίδιο τυπωμένο βαθιά μέσα στο DNA , που κάνει τις μέλισσες να αισθάνονται την παραμικρή ανωμαλία , μέσα στο σφραγισμένο το κελί του γόνου. Δηλαδή μια εργάτρια που διαθέτει αυτό το γονίδιο μπορεί να νιώσει τη βαρρόα που ετοιμάζεται να γεννήσει και να απομυζήσει από την νεαρή μελισσοπρονύμφη.
Τι γίνεται όμως όταν μια μέλισσα το καταλάβει????
Ξεσφράγησμα όλων των προσβεβλημένων κελιών...............
Η βαρροα ξεσπιτώνεται , και δίχως χώρο για να αναπαραχθεί το τέλος ειναι γρήγορο.... Οι μέλισσες χτυπάνε το αναπαραγωγικό της σύστημα και ετσι γίνεται μια άριστη 100% αποτελεσματική καταπολέμηση.
Ομως η βαρρόα το γνωρίζει αυτό , και πολλές φορές κρύβεται στον πάτο του κελιού , ετσι ώστε να προφυλαχθεί απο τις εργάτριες. Σε αυτήν την περίπτωση οι μέλισσες ειναι αναγκασμένες να σκοτώσουν και να φάνε την προνύμφη τους έτσι ώστε να μην πολλαπλασιαστεί η βαρρόα.
Κανείς δεν θα πίστευε οτι οι μέλισσες μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοιες τεχνικές καταπολέμησης. Ειναι αξιοθαύμαστος ο κόσμος τους , και μεγάλο του μέρος παραμένει άγνωστο ακόμα για εμάς.
Ως απλοί παρατηρητές συνεχίζουμε να τις εξερευνούμε!!!!
Η έρευνα στηρίζεται εδώ
Eξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας
orinimelissa.blogspot.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!