Widget Recent Post No.

Τα μελίσσια είναι έτοιμα να σμηνουργήσουν. Πως μπορώ να κόψω παραφυάδες



Τα μελίσσια είναι έτοιμα να σμηνουργήσουν. Πως μπορώ να κόψω παραφυάδες
Γειά σου.τα μελισσια μου ξεχειμωνιασαν  και  έχασαν ελάχιστο πλυθισμο. αλλά άργησα να τα επιθεώρησω και γέμισαν κελιά σμηνουργιας.το θέμα είναι πως θέλω να κάνω παραφυαδες και δεν ξέρω τι είναι σωστό να κάνω. .τα κελιά είναι τέρμα κάτω στα πλαισία του γονου.τώρα εάν θέλω να τα πολλαπλάσια τι είναι σωστό να κάνω? Αφού δηλαδή έχουν κελιά  τα Μελίσσια δε θα σμήνουργησουν; .είμαι αρχάριος  να με συγχωρεις

Απάντηση...
Τα μελίσσια ετοιμαζονται να σμηνουργήσουν, και η μόνη λύση για να τα σώσεις, είναι να κόψεις παραφυάδες. Επειδή όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε περάσει απο τη φάση του αρχάριου, η σμηνουργία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Υπήρξαν χρονιές που έχασα και εγώ πολλά μελίσσια. Οι μελισσοκόμοι τότε μου έλεγαν να χαλάω τα κελιά, όμως όταν δεν έχεις πείρα όλο και κάποιο μπορεί να σου ξεφύγει. Και αν μείνει έστω και ένα κελί το μελίσσι θα σμηνουργήσει. Κατα τη γνώμη μου, κόψε παραφυάδες με τα ήδη υπάρχων βασιλικά κελιά σμηνουργίας, και θα φτιάξεις τις καλύτερες βασίλισσες. Ο τρόπος που μπορείς να κόψεις παραφυάδες δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος. Ο κάθε μελισσοκόμος εφαρμόζει τον δικό του τρόπο.

Εγώ σου προτείνω τον εξής τρόπο:

Τρόπος να κόψουμε παραφυάδα απο μελίσσι που σμηνουργεί

1ο Βήμα
Πηγαίνουμε στο μητρικό μελίσσι, και βρίσκουμε τη βασίλισσα.

2ο Βήμα
Εφόσον βρήκαμε τη βασίλισσα τώρα μπορούμε να κόψουμε μια παραφυάδα. Παίρνουμε 1 πλαίσιο κλειστό γόνο με τοποθετημένο βασιλικό κελί σμηνουργίας. Άλλο ένα πλαίσιο με πλυθησμό, και ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη. Συνολικά 3 πλαίσια δηλαδή - εκ των οποίων ένα πρέπει έχει γόνο και βασιλικό κελί, έτσι ώστε η παραφυάδα να αποκτήσει νέο πλυθησμό και νέα βασίλισσα. Φροντίζουμε σε αυτά τα 3 πλαίσια να μην είναι η βασίλισσα. Εφόσον την βρήκαμε στο πρώτο βήμα, την επιστρέφουμε πάλι στο μητρικό μελίσσι. Και τώρα έχουμε δύο μελίσσια, το μητρικό μελίσσι, και μια νέα παραφυάδα των 3 πλαισίων.

3ο Βήμα
Βάζουμε στη παραφυάδα άλλο ένα άδειο πλαίσιο, και τοποθετούμε τροφή στο επάνω μέρος, κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα ακριβώς στο επάνω μέρος του γόνου.

4ο Βήμα
Τώρα κάνουμε ένα κολπάκι, για να εξασφαλίσουμε δύναμη και επιτυχία στη παραφυάδα μας. Βάζουμε τη παραφυάδα στη θέση του μητρικού μελισσιού, για να κλέψει τις συλλέκτριες. Το μητρικό μελίσσι το τοποθετούμε σε μια άλλη τυχαία θέση του μελισσοκομείου, και τοποθετούμε μια δίκιλη τροφή για να μην σοκαριστεί απο την απώλεια σε μέλισσες.

5ο Βήμα
Τώρα αντί για 1 μελίσσι έχουμε 2. Και το ποσοστό επιτυχίας του νέου μελισσιού αγγίζει το 100%. Καλή επιτυχία!

Παρατήρηση. Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι, αποφεύγουν ρητά να φτιάχνουν παραφυάδες απο βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Ο λόγος είναι επειδή οι βασίλισσες σμηνουργίας μεταφέρουν τα γονίδια της σμηνουργίας. Έτσι τα νέα μελίσσια που φτιάχνουμε με αυτό το τρόπο έχουν αυξημένη τάση για σμηνουργία. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου, πιστεύω πως δεν ισχύει και τόσο αυτό. Έχω μαζέψει χρονιές αφεσμούς, και οι βασίλισσες αυτές δεν σμηνούργησαν ποτέ. Για τον αρχάριο μελισσοκόμο δεν υπάρχει καλύτερη λύση να κόβει παραφυάδες απο βασιλικά κελιά σμηνουργίας.

Επίσης κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω. Τη περίοδο της σμηνουργίας ο αρχάριος μελισσοκόμος πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο του, κάθε μέρα. Με αυτό το τρόπο αν φύγει ένας αφεσμός έχει μεγάλες πιθανότητες να τον πιάσει και να μη πάει χαμένο το μελίσσι. Όσο και να φαίνεται παράξενο, ο αρχάριος μελισσοκόμος μπορεί να ωφεληθεί απο τις σμηνουργίες, και να πολλαπλασιάσει το μελισσοκομείο του με ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ. Ίσως υπάρχει λίγο μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία, όμως με τα χρόνια καθώς η βασιλοτροφία με εμβολιασμό, μπορεί να διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια