Είναι πολύ σημαντικό κατά την τροφοδότηση να μην ενοχλούμε τα μελίσσια. Νωρίς την Άνοιξη όλοι οι μελισσοκόμοι ξεκινούν την διέγερση με σιρόπι, και το τάισμα με μπόλικο ζυμάρι προκειμένου να αυξηθεί η γέννα και να μεγαλώσουν τα μελίσσια. Στόχος της διέγερσης δεν είναι να αποθηκευτεί το σιρόπι η το ζυμάρι αλλά να ταΐσουν τον γόνο που έχει μεγάλες ανάγκες. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν διεγείρουμε τα μελίσσια μας; Κατά την τροφοδότηση οι μέλισσες αρχίζουν να γεμίζουν το πρόλοβο τους με σιρόπι. Κατα τη διαδικασία συμπύκνωσης καταναλώνουν και οι ίδιες, παράγοντας βασιλικό πολτό που είναι και το μήνυμα που έρχεται να λάβει η βασίλισσα για να γεννήσει. Όταν οι μέλισσες δουλεύουν νέκταρ η σιρόπι ταΐζουν καλά τη βασίλισσα και αν υπάρχει ταυτόχρονα γύρη η γέννα και ο γόνος αυξάνεται ραγδαία. Ποιο είναι όμως ένα πρόβλημα που έχουμε μερικές φορές;
Πολλές φορές είτε της κακοκαιρίας, συννεφιά αέρας ο μελισσοκόμος έχει ανάγκη να μην έρθει σε επαφή με τα μελίσσια και να τοποθετήσει την τροφή χωρίς να ενοχλήσει τις μέλισσες. Επίσης η ταχύτητα στην τροφοδοσία είναι μεγάλο πράγμα. Φανταστείτε να τροφοδοτείτε με μικρά μπουκαλάκια και να έχετε 100 μελίσσια πόσος χρόνος χρειάζεται. Το έχω κάνει και με λιγότερα μελίσσια και νύχτωσα. Ο μελισσοκόμος σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχει την επιλογή να πάρει ένα καλό, εύχρηστο, ανθεκτικό τροφοδότη που θα δίνει ταχύτητα στις εγασίες και καμία ενόχληση στις μέλισσες. Ο κύριος παράγοντας που δίνουμε σημασία είναι να εξυπηρετεί τις ίδιες μέλισσες, στην συνέχεια να είναι καλός ανθεκτικός και το τρίτο να τον βρούμε σε μια καλή τιμή.
Προσωπικά χρησιμοποιώ τον τροφοδότη της ANEL ο οποίος είναι πολύ απλός στη χρήση του. Δεν είναι βαρύς να έχει πολλά πλαστικά και στα μελίσσια δουλεύει σούπερ. Λόγω οτι η κυψέλες έχουν κλίση προς τα κάτω το σιρόπι συγκεντρώνεται στην κάτω πλευρά, και η επάνω μένει για το ζυμάρι. Φυσικά βάζωντας και την δεύτερη κίτρινη τάπα μπορούμε να τον κάνουμε μόνο για σιρόπι, αλλά ποιος ο λόγος να βάλουμε πάνω απο 1 κιλό τη φορά; Νομίζω βάζοντας σιρόπι και ζυμάρι μαζί κάνουμε την καλύτερη διέγερση στα μελίσσια. Υπάρχει πολύ τροφή και ρίχνουν φουλ γόνους.
Το μεγάλο πλεονέκτημα με τον τροφοδότη είναι οτι παίρνουν πολύ γρήγορα το σιρόπι χωρίς να πνίγονται, και οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν καν οτι ερχόμαστε για να τις ταίζουμε. Ανοίγουμε το καπάκι γεμίζουμε το σιρόπι και κλείνουμε. Αστραπιαίες κινήσεις χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου. Που για το μελισσοκόμο πολλές φορές είναι πολύτιμος. Επίσης όταν κάνει κρύο ή βρέχει λέμε ότι απαγορεύεται να ενοχλούμε τα μελίσσια. Με το τροφοδότη όμως κάνουμε ότι κάνουμε και οι μέλισσες δεν επηρεάζονται.
Δείτε τι γράφει η ANEL για το προϊόν:
Ο επαγγελματικός τροφοδότης οροφής. Το απόλυτο εργαλείο τροφοδοσίας. Η αποθήκη σιροπιού είναι απομονωμένη από το εσωτερικό της κυψέλης με δύο διάφανα παρεμβάσματα αμφίπλευρα.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του τροφοδότη αυτού είναι:
- Καλύπτει όλη την κυψέλη μονώνοντας το εσωτερικό της από το κρύο ή τη ζέστη .
- Όπως και να γέρνει η κυψέλη οι μέλισσες θα πάρουν όλο το σιρόπι
- Διατίθενται και με πώμα στο κέντρο έτσι ώστε αφαιρώντας το να ακουμπάτε το ζαχαροζύμαρο στο εσωτερικό του τροφοδότη.
- Όταν ανοίγετε το καπάκι οι μέλισσες είναι απομονωμένες και δεν τις ενοχλείτε καθόλου. Μπορείτε έτσι να ταΐσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς πρόβλημα και χωρίς να στρεσάρετε το μελίσσι
- Δε χρειάζονται απολύτως καμία συντήρηση. Δε θα έχετε ποτέ τις διαρροές που είχατε με τους ξύλινους τροφοδότες
- Εφαρμόζει μέσα στο καπάκι και έτσι δε μεταβάλει το ύψος της κυψέλης
- Έχει οπές αερισμού
- Αποκλείουν τη λεηλασία
- Κατά τη αποστολή ή την αποθήκευσή του μπορούν να τοποθετηθούν ο ένας μέσα στον άλλο καταλαμβάνοντας το 1/3 του ολικού όγκου
- Μπορεί να τοποθετηθεί και σε ξύλινη και σε πλαστική κυψέλη
2102771180
http://www.anel.gr/page/shop.product
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!