Widget Recent Post No.

Νέα από τα μελίσσια στο βουνό: Δεν το περιμέναμε αυτό που είδαμε στα μελίσσια μας...



Πήγαμε στα μελίσσια και δεν το περιμέναμε αυτό που είδαμε. Όλα τα μελίσσια ήταν πλήρως ανεπτυγμένα με δυνατούς πλυθησμούς, αρκετούς γόνους, σε μεγάλη έκταση ανοιχτούς και κλειστούς. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, μιας και ο έλατος φέτος πήγε κάκιστα, αλλά τα μελίσσια δεν το έβαλαν κάτω. Απο ανάπτυξη τα πήγαν μια χαρά. Αυτό έχει ένα καλό, ότι μπορούμε να κόψουμε παραφυάδες και να κάνουμε και άλλη αύξηση για του χρόνου, η ακόμη να στοχεύσουμε και άλλη μελιτοφορία όπως για παράδειγμα το περδικάκι, το πεύκο το ρείκι κλπ.


Απο συλλογή μελιού στον Έλατο η τελική αναμέτρηση έγινε πριν λίγες ημέρες. Μόνο ένα καλό τριόροφο μελίσσι είχε σχεδόν ένα πάτωμα μέλι, ενώ τα περισσότερα είχαν περίπου 1-2 πλαίσια το κάθε ένα. Ωστόσο υπήρξαν αρκετά μελίσσια που ήταν τελείως στεγνά, δηλαδή δεν είχαν σχεδόν ίχνος από μέλι. Παρότι πριν λίγες ημέρες είχαμε θετικές ενδείξεις στη μελισσοκομική ζυγαριά, τα μελίσσια πρόλαβαν και κατανάλωσαν ότι πρόσφατο μάζεψαν μέσα σε μικρό χρόνο.

Ένα πράγμα που μετάνιωσα οικτρά φέτος είναι που δεν έβαλα βασιλικό διάφραγμα στα μελίσσια μου. Το διάφραγμα είναι το ιδανικό εργαλείο για να βάλουμε τάξη στο μελίσσι και να πάρουμε καλό μέλι σε φτωχές χρονιές όπως η φετινή. Το μετανιώνω γιατί δεν είχα τα χρήματα να κάνω και άλλα έξοδα, όμως απο του χρόνου μόλις μεταφερθούν πάλι στον έλατο, θα μπούν σε όλα διαφράγματα, απο την αρχή της μελιτοφορίας μέχρι και το τέλος. Είδα επαγγελματίες μελισσοκόμους πόσο καλά πήγαν με χρήση διαφράγματος, οπότε δεν θα χαραμίσω άλλη φορά τα μελίσσια έτσι. Γιατί σκεφτείτε αν δεν βάλουμε διάφραγμα μπλέκεται γόνος και μέλια μαζί, και δεν μπορούμε να τρυγήσουμε όπως πρέπει!

Τώρα μετά τη τελευταία βροχή αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι το περδικάκι, το οποίο ανθίζει σε μεγάλο υψόμετρο, και αν ποτιστεί καλά με βροχές τον Ιούλιο δίνει πολύ καλό μέλι. Ας ελπίσω ότι τα μελισσάκια θα το δουλέψουν καλύτερα απο πέρυσι και θα αποθηκεύσουν λίγη ποσότητα. Μετά τον Σεπτέμβριο έρχεται ο Κισσός που δίνει και αυτός αρκετά καλά, οπότε τα μελίσσια θα μεταφερθούν πίσω στον κάμπο από Μέσα Σεπτεμβρίου περίπου. Και μόλις κατέβουν στον κάμπο θα τα υποδεχτεί το ρείκι και η κουμαριά! Εφόσον κρατήθηκαν δυνατά πάνω στο βουνό έχουμε ελπίδες για κάτι καλύτερο στις επόμενες ανθοφορίες - μελιτοφορίες...

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Εγω τα εχω σε ορεινη περιοχη και ο ελατος ξεκινησε 2 μερες πριν της αγιας τριαδας κ δουλευει ακομα τωρα και τα μελισσια απο γονος παρα πολυ καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γραφεις πως του χρονου θα μπούν σε όλα διαφράγματα, απο την αρχή της μελιτοφορίας μέχρι και το τέλος βασιλικο διαφραγμα. σε παλιοτερες αναρτησεις αναφερεται το βασιλικο διαφραγμα να μην παραμενει στο μελισσι για περισσοτερες απο 15 ημερες περιπου. τι ειναι σωστο τελικα? δεν θα δημιουργησει προβληματα στα μελισσια το βασιλικο διαφραγμα για μεγαλο χρονικο διαστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο μαλακιες καλα πατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό θα το δούμε στη πράξη φίλε μου, μόνο απο δοκιμές μπορούμε να έχουμε σίγουρα συμπεράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!