Widget Recent Post No.

Τρυγάμε τα ασφράγιστα πλαίσια: Τεχνικές και μερικά μυστικά, ότι λέει ένας παλιός μελισσοκόμος...



Την περίοδο του τρύγου του μελιού προσσπαθούμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλια μπορούμε. Πολλοί μελισσοκόμοι καθώς τρυγάνε, παίρνουν όλα τα πλαίσια, ανοιχτά κλειστά μισάνοιχτα δίχως να δίνουν καθόλου σημασία. Η μήπως προσέχουν μερικές λεπτομέρειες που εμείς δεν γνωρίζουμε. Μήπως τελικά αν κάποιος τρυγήσει ασφράγιστα πλαίσια, ρισκάρει να ξινίσει το μέλι του μέσα σε λίγους μήνες. Μήπως υπάρχουν κάποια μυστικά που πρέπει να μάθουμε; Σήμερα έχουμε να πούμε μερικά μυστικά για τον τρύγο, απλά και εύκολα για να τα καταλάβετε!

Αν ρωτήσετε ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, και του πείτε "Τρυγάτε όλα τα πλαίσια, και με τα ασφράγιστα τι γίνετε;" Ίσως ακούσετε πολλά λόγια. Μερικές σπάνιες φορές ίσως να μην είναι και αλήθεια, διότι η μυστικοπάθεια είναι ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά σε αυτό το κλάδο. Ωστόσο αν ακουληθήσετε ένα τέτοιο μελισσοκόμο μέσα στα μελίσσια, και παρατηρήσετε το τρόπο που δουλεύει, θα δείτε ότι δε λογαριάζει καθόλου αν τα πλαίσια είναι ανοιχτά η κλειστά. Μόνο να υπάρχει μέλι και έφυγε για τρύγο. Ωστόσο ένας έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί να καταλάβει μόνο με μια ματιά αν το μέλι είναι έτοιμο για τρύγο απο την ρευστότητα του, πχ σκαλίζοντας λίγο με το ξέστρο.

Πολλές φορές οι μέλισσες αφήνουν "εσκεμένα" το μέλι ασφράγιστο, και ο συνηθέστερος λόγος είναι η διακοπή της ανθοφορίας. Οι μέλισσες λένε με το μυαλό τους ότι εφόσον δεν έρχεται άλλο μέλι, αυτό που ήδη συλλέξαμε ίσως χρειαστεί για τον γόνο, η παραγωγή κεριού και οι κηρογόνοι αδένες σταματούν την παραγωγή. Άλλη περίπτωση να μείνει το μέλι ασφράγιστο είναι το Φθινόπωρο με ρο ρείκι και τη κουμαριά λόγω υγρασίας. Η πολύ βροχή δεν αφήνει το μέλι να στεγνώσει με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξινίζει και μέσα στη κυψέλη!

Σε γενικές γραμμές όταν παίρνουμε πλαίσια με σφραγισμένο μέλι, αλλά και με ασφράγιστο, στον μελιτοεξαγωγέα με τον πολύ αέρα μέσα το μέλι στεγνώνει, αλλά και όταν ένα σφραγισμένο μέλι έχει χαμηλή υγρασία, όταν ανακατευτεί με ένα μέλι που έχει λιγο ψηλότερη, τότε αυτό που προκύπτει είναι κάτι ενδιάμεσο. Ακόμα και στο δοχείο ωρίμανσης το μέλι χάνει υγρασία!

Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι ακολουθούν την εξής τεχνική για να είναι σίγουροι ότι το μέλι είναι εντάξει. Καθώς τρυγάνε τα ασφράγιστα πλαίσια τινάζουν μια με δύναμηκαι το πλαίσιο να κοιτά κάτω προς το έδαφος. Αν πέσουν σταγόνες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το τρυγήσουμε είναι ανώριμο. Αν δεν πέσει καμία σταγόνα μπορούμε να το τρυγήσουμε. Αυτός είναι ένας τρόπος για να παίρνουμε πλαίσια χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις περί ρευστότητας του μελιού.

Θέτοντας στον Πολύ έμπειρο μελισσοκόμο Σάκη την ερώτηση "Ασφραγιστα μελια τα παίρνουμε στον τρύγο;" Μας απάντησε το εξής: Αν είναι όλα στο μελίσσι όχι. Τουλάχιστον τα μισά να είναι. Δηλαδή αν στο μελίσσι έχουμε όλα ασφράγιστα τα μέλια καλό είναι να μην τα τρυγήσουμε. Ενώ αν έχουμε τα μισά σφρασμένα πάει να πεί ότι το μέλι είναι ώριμο.

Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι στην περίπτωση που τα μελίσσια δουλεύουν πεύκο, έλατο, βελανιδιά, μετκάλφα η οποιαδήποτε άλλο μελίτωμα, τότε δεν χρειάζεται να σφραγιστεί το μέλι. Μπορούμε να το πάρουμε όποτε θέλουμε. Για να τεστάρουμε αν ένα μέλι είναι απο μελίτωμα μπορούμε με το ξέστρο να ακουμπήσουμε λίγο μέλι και μόλις το τραβήξουμε να δούμε αν κάνει κλωστούλα. Συνήθως στον έλατο πιάνει πολύ καλά αυτό το κόλπο.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ρε φίλε πρόσεχε τι γράφεις. Το μέλι είναι υγροσκοπικό. Στον μελιτοεξεγωγέα θα αυξηθεί η υγρασία. 10 μέρες να γυρνάς αυτή θα αυξάνεται.
    Σκέψου ότι τα απολεπισματα θα αυξήσουν 1% την υγρασία τους μέχρι να στραγγισουν. Μετρά την και θα δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα όργανο που ονομάζεται διαθλασημετρο το γνωρίζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!