Widget Recent Post No.

Πως θα κάνετε πανεύκολο τρύγο στα μελίσσιαΟ τρύγος του μελιού είναι η πιο ευχάριστη στιγμή του μελισσοκόμου. Είναι η στιγμή που οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς αποδίδουν καρπούς. Πως μπορούμε λοιπόν να τον κάνουμε μια πιο εύκολη και ευχάριστη υπόθεση δίχως κόπο και ιδρώτα; Γίνετε άραγε; Η αλήθεια είναι πως καμία δουλειά δεν γίνετε χωρίς κόπο και δουλειά. Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Δεν αναρωτιέστε γιατί οι περισσότεροι μελισσοκόμοι επιλέγουν εγκαταλελειμένους δρόμους , δασικούς, χωμαρόδρουμους ασφάλτινους, ακόμα και δικούς τους που έχουν ανοίξει με δικά τους έξοδα προκειμένου για να εγκαταστήσουν τα μελίσσια σε πολύ προσιτή μεριά!


Όταν τα μελίσσια βρίσκονται πάνω στο δρόμο όλοι οι χειρισμοί γίνονται πολύ εύκολοι! Το φόρτωμα ξεφόρτωμα είναι πανεύκολο εφόσον το αμάξι μπορεί να αφήνει και να παίρνει μελίσσια χωρίς να χρειάζεται να κουβαλήσουμε! Δουλειά τσακ μπάμ! Το ακόμα καλύτερο όμως είναι τη περίοδο του τρύγου! Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε τρύγο σε μελίσσια που το αμάξι δεν έχει άμεση πρόσβαση. Αν το δοκιμάσετε σίγουρα θα το μετανιώσετε επειδή ο κόπος είναι τεράστιος. Πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με ο τσουχτερός ήλιο να βαράει στο κεφάλι, και ο ιδρώτας τρέχει σα νερό στο διψασμένο έδαφος.

Ο τρύγος δίπλα στο δρόμο είναι πολύ εύκολος, και βολεύει απίστευτα ειδικά με ένα μελισσοκομικό καροτσάκι για να μεταφέρουμε τα πατώματα κατευθείαν στο αμάξι. Ουσιαστικά επιθεωρούμε, διαλέγουμε τα πλαίσια με το μέλι, τα τοποθετούμε σε μια άδεια κυψέλη, και αφού γεμήσει τη μεταφέρουμε στο μελισσοκομικό αμάξι με το καροτσάκι. Η εργασία μάλιστα είναι τόσο εύκολη που μπορεί να την κάνει κάποιος και μόνος του, δίχως βοήθεια απο δεύτερο άτομο. Εννοείτε πάντως ότι με δεύτερο άτομο γίνετε πιο εύκολη αλλά κυρίως πιο γρήγορη!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στη χώρα μας, τοποθετούν μελίσσια πάνω σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία, χωρίς τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει ο νόμος (δίχτυ δύο μέτρα στη πλευρά του δρόμου). Τέτοιοι συνοστισμοί μελισσιών γίνονται κυρίως στο πεύκο το έλατο και κάποιες άλλες νομές, και το δασαρχείο επιβάλλει πρόστιμα δίχως να προσπαθεί να βοηθήσει όλους αυτούς τους μελισσοκόμους. Και με ποιό τρόπο θα μπορούσε; Ανοίγοντας ειδικούς δρόμους μόνο για τους μελισσοκόμους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το ρόλο που επιτελεί η μέλισσα στην επικονίαση και το δάσος.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αξία που έχει ένας καλός δρόμος όταν πηγαίνουμε τα μελίσσια.

Ένα καλό κόλπο που εφαρμόζουν πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι για να κάνουν εύκολο τρύγο είναι η χρήση βασιλικού διαφράγματος. Δηλαδή αφήνουν την βασίλισσα στη γονοφωλιά και πάνω τα μέλια. Έτσι ο μελισσοκόμος ξέρει ακριβώς τι θα τρυγήσει και πού. Ένας που δεν βάζει διάφραγμα ψάχνει στα "τυφλά" παίρνει και γόνους μαζί με μέλι, και σίγουρα κάνει την ζωή του πιο δύσκολη. Το διάφραγμα θεωρείτε απο πολλούς επαγγελματίες η επανάσταση στην εντατική εκμετάλλευση των μελισσιών.

Επίσης έχουμε σκοπό να τρυγήσουμε τον πάνω όροφο του μελισσιού, αν καπνίσουμε καλά, μπορούμε να διώξουμε σχεδόν άμεσα τις περισσότερες συλλέκτριες και έτσι η εργασία να γίνει πιο εύκολη. Αυτό όμως θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο σε εντελώς σφραγισμένα μέλια, διότι ο καπνός επηρεάζει σημαντικά το ασφράγιστο μέλι το οποίο απορροφά τις μυρωδιές.

Τέλος πριν κλείσουμε και για σήμερα, δείτε το μελισσοκόμο Βασίλη σε ένα πολύ ωραίο τρύγο δίπλα σε ένα παρατημένο δρόμο που δεν κυκλοφορείτε από αμάξια...


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Ειλικρινα δες καταλαβαινω τι σημαινει "παρατημενος δρομος"? Ειναι δηλ καποιος δρομος που το κρατος τον εχει κλεισει με μπαρες για να μην κυκλοφορουν οχηματα?
  Αγαπητε σχολιαστη αυτες οι παροτρυνσεις ειναι ακρως επικινδυνες!!! Προτρεπεις συναδελφους να παρανομησουν, γιατι αυτο που εχει κανει ο συναδελφος ειναι 100% παρανομο!!! Γιατι αγαπητε σχολιαστη σωστα λες οτι τη δουλεια μας πρεπει να την κανουμε παραγωγικα κ οσο πιο ευκολα γινεται αλλα...οχι σε βαρος των αλλων!!!
  Γιατι...αγαπητε οταν μετα μας "κραζουν" δικαιως ή αδικως εφοσον παρανομουμε απλα δεν θα εχουμε λογο αντιπαραθεσης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που πλέον δεν κυκλοφορούνται, υπάρχουν και μελισσοκόμοι που έχουν ανοίξει δικούς τους. Στους δρόμους έτσι και αλλιώς επιτρέπονται κανονικά τα μελίσσια, αρκεί να μπεί η ειδική περίφραξη δύο μέτρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τον άνοιξε μόνος του το δρόμο και μετά έριξε και άσφαλτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ειδική περίφραξη 2 μέτρων είναι για τις κατοικίες.

  Επίσης για να ανοίξεις δρόμο σε δημόσια γή, χρειάζονται κάποια ασήμαντα πράγματα, όπως άδεια ας πούμε;

  Και οι παρατημένοι δρόμοι, είναι δρόμοι. Εκτός και αν έχει μπει μπάρα.

  Κάντε ότι να ναι, για να την φάμε κάποια στιγμή όλοι μαζί.

  Και μετά όταν δε θα μπορούμε να κάνουμε ρούπι, μαντέψτε ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονται!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008

  Άρθρο 5

  Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρό­τερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.
  Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.
  Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γρα­πτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.
  Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθ­μό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη δι­εύθυνση και το τηλέφωνό τους.
  Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαι­θρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.

  Η περίφραξη ύψους 2 μέτρων είναι για κατοικημένες οικίες.

  Για τους δρόμους υπάρχει ο παράγοντας οδική ασφάλεια. Δεν βάζουμε ούτε μελίσσια ούτε περιφράξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. σε αυτή την χώρα ρε παιδιά ότι να'ναι. Να ψάχνω απεγνωσμένα ο άμοιρος να βάλω τα μελίσσια μου σε τόπο που να μην ενοχλώ κανένα, εννοείτε ούτε σε δρόμο κατσάβραχων δεν τα βάζω αλλά ούτε και τους τσοπάνηδες της περιοχής να ενοχλώ και αυτός ο κύριος μην σκίσει και να καλτσόν να τα παρατάει σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο! Δεν παν να είναι παρατημένος χρόνια ο δρόμος, ο νόμος είναι νόμος πάει και τελείωσε να δω πότε θα το καταλάβουμε εδώ στην Ουγκάντα. Κριμα ξενερωσα με την ιδεα του καροτσιου που λιγο πολυ ολοι εχουμε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!