Ο Σταμάτης Σιτσαλής, μηχανογράφος σε Βιομηχανική Μονάδα της Θράκης επι πολλά συναπτά έτη, όταν έχασε τη δουλειά του, λόγω λουκέτου, δεν το έβαλε κάτω. Στράφηκε στον πρωτογενή τομέα κι ασχολήθηκε με την μελισσοκομία.
«Μ’ αρέσει η μελισσοκομία, το δάσος, η φύση, η χλωρίδα γι’ αυτό και ασχολήθηκα με την μέλισσα» δηλώνει χαμογελώντας έχοντας ήδη συμπληρώσει 17 χρόνια ασχολούμενος με την μελισσοκομία. «Έχει κούραση πολύ, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει και το κάνω με ευχαρίστηση» δηλώνει εξηγώντας ότι ιδιαίτερα το δίμηνο Μαΐου –Ιουνίου είναι ιδιαιτέρως φορτωμένο με πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν στην συντήρηση των κυψελών. «Τώρα τα μελίσσια αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται, αλλάζουμε Βασίλισσες, μαζεύουμε γύρη, μαζεύουμε βασιλικό πολτό…» εξηγεί.
Τ’ ανθόμελα, ποικίλης ανθοφορίας, είναι σήμα κατατεθέν της μελισσοκομίας της Βόρειας Ελλάδας. Ανθόμελα από Ακακία, Κουμαριά, Θυμάρι, Παλιούρι, Καστανιά, Φλαμούρι, Αγριοτρίφυλλα κι αργότερα μέλι από τις καλλιέργειες Ηλίανθο και Βαμβάκι. «Τα βότανα έχουν πάντα καλύτερη γεύση, το Φασκόμηλο, η Ρίγανη, η Φλαμουριά έχουν πολύ καλή γεύση.»
Όσον αφορά στην ποσότητα; «Εξαρτάται από την χρονιά» απαντά ο έμπειρος μελισσοκόμος σημειώνοντας ότι «το μέλι δεν παράγεται συλλέγεται, οπότε πρέπει να βοηθήσει και η χρονιά». Η φετινή, λόγω των βροχών, δεν βοηθά πολύ. «Αν παραταθεί το Καλοκαίρι θα συγκεντρωθεί και το μέλι γιατί η μέλισσα είναι πάρα πολύ εργατική».
Ο ίδιος κάνει νομαδική μελισσοκομία. Μετακινεί τις 300 και πλέον κυψέλες του ακόμη και εννέα φορές τη χρονιά, αν χρειαστεί παρά το κόστος. Λόγω της ανεργίας και στην Ξάνθη σημειώθηκε στροφή προς την μελισσοκομία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την είδαν ως μια διέξοδο από τα οικονομικά τους προβλήματα. «Ξεκινάς με λίγες κυψέλες, λίγα μελίσσια, χωρίς μεγάλα κεφάλαια κι αν σου αρέσει παραμένεις» δηλώνει ο έμπειρος μελισσοκόμος σημειώνοντας με νόημα. «Αυτοί που αγαπάνε τη μέλισσα και τη φύση «κολάνε» κι αυτοί θα παραμείνουν».
Φώτο: Σταμάτης Σιτσαλής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!