Widget Recent Post No.

Φτιάξτε παγίδες για να πιάσετε μελίσσια: Πατέντα μελισσοκόμου με υψηλή αποτελεσματικότητα



Φτιάξτε πολύ εύκολα παγίδες για να πιάσετε τα μελίσσια που σμηνουργούν την Άνοιξη. Όλοι οι μελισσοκόμοι είτε λίγο ή πολύ χάνουμε κάποιες βασίλισσες κάθε χρόνο. Το πρόβλημα όμως μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα αν τοποθετήσουμε οι ίδιοι παγίδες κοντά στο μελισσοκομείο μας προκειμένου να πιάσουμε τα σμήνη που θα μας φύγουν. Μερικές φορές είναι δύσκολο να επιθεωρούμε όλα τα μελίσσια κάθε εβδομάδα, πόσο μάλλον όταν κάποιος αριθμεί δεκάδες κυψέλες στο μελισσοκομείο του. Η λύση είναι μια! Παγίδες! Αλλά πως φτιάχνονται αυτές οι παγίδες; Τι βάζουμε μέσα για να προσελκύσουμε τα σμήνη; Έχουμε ακούσει για μαγικές συνταγές με μελισσόχορτα και άλλα "βότανα" όμως σήμερα θα αποκαλύψουμε μια τεχνική η οποία εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα.


Όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι που έχουν δεκάδες μελίσσια τοποθετούν κάποιες παγίδες πάνω στα δέντρα κοντά στα μελίσσια τους. Η μεγαλύτερη μερίδα μελισσοκόμων τοποθετεί σαν παγίδα την κλασσική κυψέλη ή πενταράκια βάζοντας τα πάνω σε δέντρα γύρω από τα μελίσσια. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μέθοδο, τοποθετούνται πάνω από το έδαφος τουλάχιστον 1.5 μέτρο - παίζει μεγάλο ρόλο - και μέσα στη κυψέλη ένα ή δύο μαύρα πλαίσια για να προσελκύσει τις μέλισσες - παίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο.

Σήμερα όμως έχουμε μια κατά πολύ αποτελεσματικότερη μέθοδο! Την εφαρμόζουν πάρα πολλοί μελισσοκόμοι και και δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά αλλού στο παρελθόν! Το γεγονός ότι είναι πολύ επαναστατική έχει να κάνει κυρίως ότι είναι πολύ οικονομική αλλά πολύ εύκολη στην εφαρμογή της. Η μέθοδος λοιπόν που έρχεται κατευθείαν από το μελισσοκομείο των παλιών μελισσοκόμων έχει ως εξής:

Μαντηλάκι αφεσμών ANEL
Παίρνουμε ένα χαρτόκουτο - οποιαδήποτε είδος χαρτόνι, δεν μας νοιάζει - και τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα ή δύο μαύρα πλαίσια. Δεν μας νοιάζει αν θα μπεί πλάγια ή ίσια αρκεί να χωρέσει μέσα. Στην συνέχεια πέρνουμε το κουτί και το τυλίγουμε με μαύρη σακούλα ναίλον. Σκοπός μας να κάνουμε αδιάβροχη και ανθεκτική τη παγίδα. Στη συνέχεια φού σιγουρευτούμε ότι έκλεισε καλά η παγίδα κάνουμε μια τρύπα όσο ένα δάχτυλο περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω. Τώρα υπάρχει άλλο ένα μυστικό. Μέσα απο την τρύπα πρέπει να σπρώξουμε ένα φακελάκι αφεσμών το οποίο πωλείτε σε όλα σχεδόν τα μελισσοκομικά καταστήματα. Συγκεκριμένα αυτό που έχει μέγιστο αποτέλεσμα είναι αυτό της anel standard (δείτε εδώ το προίον). Ρίχνετε λοιπόν μέσα το φακελάκι και στηρίζεται την παγίδα πάνω στο δέντρο. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να βάλετε πολλές παγίδες, χωρίς να κουραστούν τα χέρια σας να σκαρφαλώνετε με 10 κιλά κυψέλες - οι οποίες φυσικά δεν στεριώνουν με τίποτα πάνω στα κλαριά. Μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμη και 10 παγίδες γύρω από τα μελίσσια σχεδόν τζάμπα!!

Προσέχετε ,όνο η παγίδα να μπει σε θέση όπου να μην μπορεί να την ρίξει ο αέρας, και να είστε σίγουροι πως οποιοδήποτε σμήνος φύγει έχετε μεγάλη πιθανότητα να το πιάσετε.

Επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Τοποθετήστε τις παγίδες σε απόσταση 30 η και 50 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο. Οι μέλισσες φαίνεται να μην διαλέγουν φωλιές που βρίσκονται κοντά σε άλλα μελίσσια. Εύχομαι να εφαρμόσετε την παραπάνω μέθοδο και να μη χάσετε κανένα σμήνος. Γιατί είναι πραγματικά κρίμα να χάνουμε βασίλισσες απο σμηνουργία.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε αποτελέσματα από τη μέθοδο και τα σμήνη που πιάνονται μέσα. Η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και τις φωτογραφίες μας τις έστειλε ο Βασιλοτρόφος Στέργιος Στεργάτος. Ένας εξαίρετος επαγγελματίας. Τον ευχαριστούμε θερμά!

Σημείωση: Το σμήνος έμεινε ξεχασμένο μέσα στο κουτί για αρκετό διάστημα, για αυτό έχτισε κηρήθρες. Δείτε...







Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ακομα και στα μαντηλάκια εφεσμου διαφήμιση !ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι φιλε εσυ τραβα παρε οτι σαβουρα σου πουλήσουν. πραγματι ειναι πολύ καλά, τα εχω δοκιμασει και το λεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μονο με μαντηλακια τησ ανελ αλιοσ δεν προκητε να μπη θα παη στου γητονα που εχη ανελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και την τρύπα που την ανοίγουμε?? Αν είναι από πανω δε θα γεμίζει νερό από καμιά βροχή??
    Τρύπα στο μέγεθος σπιρτοκουτου είναι καλή??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μισή περίπου απο το σπιρτόκουτο. οσο μικροτερη τοσο καλυτερη η αποτελεσματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για κάποιους που θέλουν να πιάνουν τα μελίσσια των αλονων απαγορεύεται να βάλει παγίδες σε λιγότερη απόσταση των 100 μέτρων σε νοητή γραμμή απο ενα μελισσοκομειο καί αν ένας μελισσοκόμος πάρει το σμήνος του απο μια τέτοια παγίδα μπορεί να τον κατηγορισει για ζωοκλοπή όποιον την έβαλε αρκεί ο να σημαδεύει την βασίλισσα για να το αποδείξει και δεν κανει κακό να σημαδεβουμε και μερικές εργάτριες γιαυτό οι πονηροί πέρα απο το ξύλο που μπορεί να φάτε θα πάτε και φυλακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!