Widget Recent Post No.

Συνένωση μελισσιών: Νέα σίγουρη μέθοδος



Έχουμε ακούσει πολλές μεθόδους συνένωσης μελισσιών.  Αρκετοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν μεθόδους με διαβροχή τσίπουρου όυζου ξυδιού με τις οποίες καταβρέχουμε τις μέλισσες και από τα δύο μελίσσια και επικαλύπτονται οι μυρωδιές - φερομόνες των μελισιών με αποτέλεσμα να μην τσακώνονται και να αποδέχεται το ένα μελίσσι το άλλο με μεγάλη επιτυχία! Άλλη μερίδα μελισσοκόμων - είναι οι περισσότεροι - εφαρμόζουν συνέννωση με τη μέθοδο της εφημερίδας.


Οι παραπάνω μέθοδοι έχουν ένα ρίσκο, δηλαδή μπορεί να υπάρξει αποτυχία. Επειδή εμείς δεν το θέλουμε αυτό, έχουμε για τους μελισσοκόμους μια νέα μέθοδο πολύ επιτυχημένη θα έλεγα. Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο αποτυχίας και η συνένωση είναι 100% σίγουρη. Με το τσίπουρο και τις μυρωδιές είναι πιθανό να κόψουν τη βασίλισσα καμία φορά, δηλαδή να τη σκοτώσουν. Με την εφημερίδα έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά όπου οι μέλισσες δεν κατάφεραν να ανοίξουν δίοδο στο χαρτί και ψόφησαν. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις όμως δεν παύουν να συμβαίνουν!

Για έχετε επιτυχία στη συνένωση μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε σίτα πρόπολης - την απλή πλαστική που κυκλοφορεί σε όλα τα μαγαζιά. Πάμε στο μελίσσι που θέλουμε να κάνουμε συνέννωση, βάζουμε τη σίτα πρόπολης και στη συνέχεια τοποθετούμε από επάνω του το άλλο μελίσσι - με ένα πάτωμα. Δηλαδή για να καταλάβετε έχουμε δύο μελίσσια τα οποία χωρίζονται από τη σίτα πρόπολης. Η σίτα επιτρέπει τις μυρωδιές της βασίλισσας να πάνε προς τα επάνω ενώ δεν επιτρέπει στις μέλισσες που βρίσκονται επάνω να κατέβουν κάτω. Φυσικά ανάμεσα από τα μελίσσια δεν πρέπει να υπάρχει κερόπανο ούτε τίποτα. Οι μέλισσες που βρίσκονται επάνω μέσα σε 48 ώρες θα έχουν αποδεχτεί πλήρως το μελίσσι που βρίσκεται κάτω και θα προσπαθούν να βρούν τρύπα για να εννωθούν με το κάτω μελίσσι. Ο μελισσοκόμος λοιπόν μπορεί να βγάλει τη σίτα σε 48 ώρες και η συνέννωση έχει γίνει με επιτυχία! Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί μελίσσι ούτε 1 στο εκατομμύριο!



Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μελίσσι που θέλουμε να συνενώσουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να δεχτεί τη βασίλισσα. Δεν έχετε ακούσει που λέμε ότι αποφεύγουμε να βάζουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα σε πάνω από 7 πλαίσια παραφυάδα; Όσο πιο πολλές είναι οι "καχύποπτες" εργάτριες τόσο πιο εύκολο είναι να τσακώσουν τη βασίλισσα και να τη σκοτώσουν. Γι αυτό όταν κάνουμε συνένωση φροντίζουμε το βασιλευόμενο μελίσσι να έχει ίσο ή μεγαλύτερο πλυθησμό απο το άλλο. Όμως εφαρμόζοντας τη μέθοδο με τη σίτα πρόπολης η επιτυχία είναι έτσι και αλλιώς σίγουρη.

Όταν κάνει ζέστη και θέλουμε να κάνουμε συνένωση, μπορούμε το μελίσσι που βρίσκεται στο επάνω μέρος της κυψέλης, να αφήσουμε ένα άνοιγμα στο καπάκι βάζοντας μια πετρούλα. Οι μέλισσες που διψάνε θα πάνε και θα φέρουν νερό και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε μια μέλισσα. Το ίδιο κόλπο μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να συνεννώσουμε μεγαλύτερα μελίσσια. Αφήνοντας στο καπάκι λίγο κενό μπορούμε να κρατήσουμε τη σίτα που λειτουργεί σα διάφραγμα και τρείς μέρες, αν τα μελίσσια είναι μεγάλα και δεν μπορούν να συνεννωθούν εύκολα.

Επίσης να πω και κάτι άλλο. Όταν βρούμε ένα ορφανό μελίσσι 1-2 πλαίσια η λιγότερο δεν συμφέρει να κάτσουμε να κάνουμε συνέννωση. Κάνουμε το εξής: Πέρνουμε τη συγκεκριμένη κυψέλη μακριά απο τη συγκεκριμένη θέση και τινάζουμε τα πλαίσια που έχουν μέλισσες μέσα στο μελισσοκομείο μας. Αυτές θα διασκορπιστούν στις γύρω κυψέλες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ελπίζω οι σημερινές συμβουλές να σας βοηθήσουν, καλές συνεννώσεις!!!

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Αυτό ήθελα να ρωτήσω, βλέποντας χθές την σήτα πρόπολης που έχω! Αυτό θα πει ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι οι μελισσοκόμοι τα ίδια έχουμε στο μυαλό μας φίλε μου. Πιστεύω είναι ότι πιο πρακτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και τα δυο μελησσια που θα κανουμε συνενοση εχουν βασιλισσες αφερουμε την μια η θα το κανουν μονα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σκοτωνουμε τη χειροτερη και αφηνουμε τη καλύτερη. αλλα συνήθως συνεννώσεις κάνουμε στα ορφανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα έχω δυο μελίσσια και το ενα είναι με έξι τελάρα μύγα ενώ έχει βασίλισσα δεν γεννά τη κάνω??? Το άλλο είναι καλο για την εποχή τώρα έχει δύο τελάρα γόνο άν καποιος μπορει να βοηθήσει περιμένω απάντηση ευχαριστώ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!